Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο: Για εμάς οι (υποκλαπείσες) συνομιλίες δεν υπάρχουν

Βερολίνο: Για εμάς οι (υποκλαπείσες) συνομιλίες δεν υπάρχουν

Το σχόλιο του Βερολίνου σχετικά με τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου για την Ελλάδα αποδεικνύει ότι δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του με το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα. «Για εμάς οι συνομιλίες αυτές δεν υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε. Επανέλαβε δε για το θέμα της αξιολόγησης ότι μπορεί να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα, «παρότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες». Θέμα κουρέματος χρέους δεν υπάρχει, τόνισε εκ νέου.

Το σχόλιο του Βερολίνου σχετικά με τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου για την Ελλάδα αποδεικνύει ότι δεν θέλει να διαταράξει τις σχέσεις του με το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα. «Για εμάς οι συνομιλίες αυτές δεν υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας να κινείται στην ίδια γραμμή.

Επανέλαβε δε για το θέμα της αξιολόγησης ότι μπορεί να ολοκληρωθεί έως το Πάσχα, «παρότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες». Θέμα κουρέματος χρέους δεν υπάρχει, τόνισε εκ νέου.

«Δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές φιλικών συνομιλιών και κατόπιν το περιεχόμενο τους να δημοσιοποιείται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ.

«Για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν» τόνισε.

«Δεν θα διχαστούμε με το ΔΝΤ»

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Πάντως ακριβώς αυτή την «αδυναμία» του Βερολίνου για παραμονή του ΔΝΤ φέρεται να εκμεταλλεύεται και ο Π.Τόμσεν. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των WikiLeaks ο Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί.

Δεν συζητείται κούρεμα χρέους

Από την άλλη, όσο και αν επιθυμεί -κυρίως για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους- να συμμετέχει το ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί τις προτάσεις-απαιτήσεις του Ταμείου σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Το ενδεχόμενο κουρέματος είναι εκτός συζήτησης ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ο Μ.Γέγκερ.

«Δεν συζητείται το κούρεμα του ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγηση μέχρι το Πάσχα

Αν και απομένει ακόμη «πολλή δουλειά» για να ξεπεραστούν οι «πολλές δυσκολίες» το Βερολίνο εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Ο κ. Σόιμπλε είναι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, έως το ελληνικό Πάσχα, παρότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες» είπε ο Γιέγκερ.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά», πρόσθεσε.

Άλλωστε για την πρόθεση της Γερμανίας να υπάρξει γρήγορη, εντός Απριλίου, ολοκλήρωση της αξιολόγησης διαβεβαίωσε και η καγκελάριος Αν.Μέρκελ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνομιλία που είχαν για την αξιολόγηση χθες (Κυριακή) μετά τις αποκαλύψεις των WikiLeaks.

Επιβεβαιώνοντας τη συνομιλία του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει τη διαρροή με τη συνομιλία των αξιωματούχων του ΔΝΤ. Όπως τόνισε για το Βερολίνο δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές και διαρροές.«Κάποιοι νομίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Όχι για εμάς».

Τηλεφωνικές επαφές για το θέμα είχε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκ.Τσακαλώτος με τον Γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε, γεγονός που επιβεβαίωσε ο Μ.Γέγκιερ.

«Κλειδί» η συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ

Σε αυτό το κλίμα, ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο, με πληθώρα αναλυτών να υποστηρίζουν ότι με την αποκάλυψη της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου η καμπάνα χτυπά κυρίως για το Βερολίνο (και τη στάση που κρατά στο θέμα του ελληνικού χρέους) και όχι για την Αθήνα. Στη συνάντηση λέγεται ότι θα συμμετέχει και ο Π.Τόμσεν.

Α.Τ


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το «Μαύρο Θηρίο» απειλεί τη Ρεάλ Μαδρίτης

Η μεγάλη επιτυχία του Αντσελότι και το ευρωπαϊκό clasico στον ημιτελικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024