Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Πυρά για το καπείγον του νομοσχεδίου για το προσφυγικό

Βουλή: Πυρά για το καπείγον του νομοσχεδίου για το προσφυγικό

Με ένταση και αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για την εισαγωγή του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό προς συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκίνησε η συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών.

Με ένταση και αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για την εισαγωγή του νομοσχεδίου για το Προσφυγικό προς συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκίνησε η συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών.

Αιτιολογώντας τον εκ μέρους της κυβέρνησης τον χαρακτηρισμό του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε πως είναι τέτοιες οι συνθήκες ώστε επιβάλλεται η άμεση ψήφισή του, ενώ επικαλέστηκε και τα «ασφυκτικά χρονικά πλαίσια» για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελών. Και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, επικαλέστηκε την ανάγκη άμεσης αναβάθμισης των υπηρεσιών ασύλου, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Βασίλης Κικίλιας, είπε πως η κυβέρνηση με την «απαράδεκτη τακτική» νομοθέτησης που ακολουθεί ακυρώνει κάθε διάθεση καλής πίστης που επιδεικνύει η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς το νομοσχέδιο των 150 σελίδων που κατατέθηκε χθες το βράδυ δεν προλαβαίνει κανείς να το επεξεργαστεί. «Κατεπείγον όταν ξέρετε ότι πρέπει να φέρετε 56 κανονιστικές πράξεις; Ούτε σε τρία χρόνια δεν προλαβαίνετε να το εφαρμόσετε. Διαλύετε όλες τις δομές της χώρας. Προφανώς και ζητάμε να μην συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος». ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

«Σ’ ένα χρόνο τίποτα δεν θα λειτουργεί», εκτίμησε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε προς τα κυβερνητικά έδρανα; «Είναι έτοιμες οι κανονιστικές πράξεις; Θα τις δημοσιεύσετε στο ΦΕΚ το Σάββατο;». «Μέχρι να έρθουν καινούργιες διατάξεις ισχύουν οι παλιές, και έχουμε έτοιμες αυτές για την υπηρεσία ασύλου και πρώτης υποδοχής» απάντησε ο υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.

Την διαφωνία του για το κατεπείγον εξέφρασε και ο Γ.Λαγός από την ΧΑ, διερωτώμενος «τι θα χάσουμε εάν το συζητήσουμε σε πέντε έξι μέρες;»

Για αυταρχικές πράξεις και πράξεις μεθόδευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ, η οποία και μίλησε για νομοσχέδιο – «τερατούργημα» που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και την Συνθήκη Γενεύης απέναντι στους πρόσφυγες. Για «καθεστωτικές πρακτικές» μίλησε ο Ιάσων Φωτήλας από το Ποτάμι, ο οποίος είπε επιπλέον πως το νομοσχέδιο αυτό, δεν ήταν «κατεπείγον», κατεπείγον «κατάντησε αυτή την κυβέρνηση». «Ο χρόνος είναι ο μεγάλος εχθρός, επειδή πρόκειται για εθνικό θέμα», ανέφερε ο Κ.Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ.

«Πρόκειται για την παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό για να βγάζει κανονιστικές πράξεις και δεν καταλαβαίνω γιατί να έρθει ως κατεπείγον» είπε ο Γ. Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

Παρεμβαίνοντας και ο ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης ανέφερε πως «αυτοί που διαχειρίζονται τόσους μήνες το Προσφυγικό, δεν κάνουν ούτε για διαχειριστές αποθήκης».

Ένταση προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Συρίγος έθεσε το κατεπείγον σε ψηφοφορία, μετά την παραίνεση εκ μέρους του βουλευτή της ΝΔ, Χ.Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι μόνο στην Ολομέλεια ισχύει η αρχή της δεδηλωμένης και η Επιτροπή είναι αυτή που αποφασίζει αν θα προχωρήσει ως κατεπείγουσα η διαδικασία. Στο γεγονός αυτό, αντέδρασαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ακούστηκαν να ρωτούν: «Α λα καρτ δεδηλωμένη έχουμε;».

Το θέμα ωστόσο ετέθη σε ψηφοφορία μετά την οποία ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως η πρόταση της κυβέρνησης πέρασε με ψήφους 37 έναντι 33, γεγονός που δημιούργησε αντιδράσεις από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης, η οποία αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.

Παράθυρα για πάρτι εκατομμυρίων ευρώ κατήγγειλε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η κριτική της κας Μπακογιάννη εστιάστηκε σε άρθρο, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα διεκδίκησης κρατικών κονδυλίων από «φορείς της κοινωνίας των πολιτών» χωρίς προκαθορισμένα και σαφή κριτήρια. Καμπανάκι χτύπησε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τη διάταξη, που εξαιρεί από κάθε διαδικασία διαγωνισμού οποιαδήποτε μορφής προμήθεια για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντας την πρόβλεψη «ξετσίπωτη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024