Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λογισμικό επιτρέπει τη διάγνωση της ωτίτιδας μέσω smartphone

Λογισμικό επιτρέπει τη διάγνωση της ωτίτιδας μέσω smartphone

Σουηδοί ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο που απλοποιεί τον τρόπο διάγνωσης της μέσης ωτίτιδας, μιας λοίμωξης που προσβάλλει ετησίως μισό εκατομμύρια παιδιά, παγκοσμίως.

Σουηδοί ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο που απλοποιεί τον τρόπο διάγνωσης της μέσης ωτίτιδας, μιας λοίμωξης που προσβάλλει ετησίως μισό εκατομμύρια παιδιά, παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου EBioMedicine, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουμέα, ανέπτυξαν ένα λογισμικό που αυτόματα αναλύει οπτικό υλικό από ένα ψηφιακό ωτοσκόπιο το οποίο είναι συνδεδεμένο με ένα έξυπνο κινητό συντελώντας σε υψηλής ακρίβειας διαγνώσεις.

«Η ανεπάρκεια εξειδικευμένου προσωπικού σε πολλές χώρες, κυρίως του αναπτυσσόμενου κόσμου, συντελεί σε υποδιάγνωση της μέσης ωτίτιδας. Και αυτό με τη σειρά του μπορεί να συντελέσι μακροπρόθεσμα σε εξασθένηση της ακοής καθώς και σε σοβαρές επιπλοκές» εξηγούν οι ερευνητές.

Οι σουηδοί επιστήμονες συνεργάστηκαν με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική και ανέπτυξαν το λογισμικό, που απαρτίζεται από ένα σύστημα ανάλυση των εικόνων του ακουστικού τυμπάνου που λαμβάνει το ωτοσκόπιο. Το ψηφιακό ωτοσκόπιο είναι συνδεδεμένο με ένα smartphone, το οποίο κάνει αυτόματη σύγκριση των εικόνων με αρχειακό υλικό. Στη συνέχεια το οπτικό υλικό κατηγοριοποιείται σε μια από πέντε διαγνωστικές κατηγορίες.

Οι κλινικές δοκιμές της νέας διαγνωστικής τεχνικής έδειξαν ότι πετυχαίνει ακρίβεια 78,7% ανά περίπτωση, ενώ το ποσοστό ακριβούς διάγνωσης είναι μεταξύ 64% και 80% ανά περίπτωση όταν οι γενικοί γιατροί και οι παιδίατροι κάνουν διαγνώσεις με παραδοσιακά ωτοσκόπια.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, χρησιμοποιώντας την απλοποιημένη αυτή διαγνωστική διαδικασία, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διαγνώσουν τη μέση ωτίτιδα με την ίδια ακρίβεια των έμπειρων γενικών γιατρών ή παιδιάτρων. Επίσης, δεδομένου ότι το διαγνωστικό σύστημα βασίζεται στη χρήση του διαδικτύου, η διάγνωση μπορεί να τεθεί άμεσα και με μικρό κόστος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024