Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Τα Φώκλαντς βρίσκονται σε χωρικά ύδατα της Αργεντινής

ΟΗΕ: Τα Φώκλαντς βρίσκονται σε χωρικά ύδατα της Αργεντινής

Το 2009 η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε την επέκταση των χωρικών υδάτων, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους Κέλπερς, τους κατοίκους των Νήσων Φώκλαντς/Μαλβίνας. Σήμερα, επιτροπή του ΟΗΕ έκρινε ότι είναι νόμιμη η απόφαση. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι τα υπό βρετανικό έλεγχο Νησιά βρίσκονται πλέον σε αργεντινά νερά.

Το 2009 η κυβέρνηση της Αργεντινής αποφάσισε την επέκταση των χωρικών της υδάτων, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στους Κέλπερς, τους κατοίκους των Νήσων Φώκλαντς/Μαλβίνας.

Σήμερα, επιτροπή του ΟΗΕ έκρινε ότι είναι νόμιμη η απόφαση του Μπουένος Αϊρες να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από τα 200 στα 350 μίλια από την ξηρά, προσθέτοντας 1,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα στην επικράτειά της.

Όπως γράφει η εφημερίδα La Nacion του Μπουένος Αϊρες, η συγκεκριμένη επιτροπή του ΟΗΕ απαρτίζεται από 21 ειδικούς από διαφορετικές χώρες του κόσμου στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι τα υπό βρετανικό έλεγχο Νησιά βρίσκονται σε αργεντινά νερά.

Υπενθυμίζεται ότι τα Νησιά βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το 1982, όταν η Χούντα της Αργεντινής αποφάσισε την εισβολή, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο όλη τη διεθνή κοινότητα..

Η τότε Βρετανία της Μάργκαρετ Θάτσερ αντέδρασε έντονα, στέλνοντας πολεμικά πλοία και άριστα εκπαιδευμένους επαγγελματίες στρατιώτες. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι αργεντινοί παραδόθηκαν.

Έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατάρρευση μιας από τις σκληρότερες στρατιωτικές δικτατορίες στην ιστορία της Αργεντινής.

Το ζήτημα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Αργεντινής επί της κυριαρχίας των Φώκλαντας/Μαλβίνας, όσο και θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου.

Ήδη, τα νησιά κερδίζουν εκατομμύρια από τα κοιτάσματα, αλλά και τις άδειες σε αλιευτικά σκάφη που σπεύδουν στον Νότιο Ατλαντικό από όλο τον κόσμο.

Την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε η υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Σουσάνα Μαλκόρα, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην προετοιμασία που είχε κάνει για το θέμα (το 2009) η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΞ υπό την προεδρία της Κριστίνα Φερνάντες.

Η επιτροπή του ΟΗΕ κάνει αναφορά και στο ζήτημα της κυριαρχίας, ωστόσο, δεν μπαίνει στην ουσία της διαμάχης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αργεντινής.

Το Λονδίνο, όπως συνέβη και με το αίτημα της Ισπανίας για το Γιβραλτάρ, δηλώνει ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει τους κατοίκους να δεχθούν αυτό που έχουν ήδη απορρίψει, μάλιστα με δημοψήφισμα.

Οι Αρχές στα Νησιά, όπως αναφέρει ο Guardian δήλωσαν ότι περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες από το Λονδίνο σχετικά με το τι επιπτώσεις θα έχει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

Χάρτης με τα νέα και παλαιά χωρικά ύδατα
(πηγή: La Naciόn)

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024