Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το βράδυ που... πάγωσε ο χρόνος για το αντίο στον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ

Το βράδυ που… πάγωσε ο χρόνος για το αντίο στον μεγάλο Γιόχαν Κρόιφ

Ο χρόνος «πάγωσε» στο 14ο λεπτό της φιλικής συνάντησης ανάμεσα στην Ολλανδία και την Γαλλία (2-3) στο Αμστερνταμ και η βραδιά έμοιαζε να είναι ατελείωτη, όταν ο διαιτητής αποφάσισε να σφυρίξει για την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιόχαν Κρόιφ. Ήταν ίσως τα 60 πιο αργά και βασανιστικά δευτερόλεπτα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς ένα ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο έμοιαζε τόσο άδειο από ιαχές. Ο «νωπός» θάνατος του κορυφαίου Ολλανδού ποδοσφαιριστή στα 68 χρόνια του από καρκίνο, δεν μπορούσε να γίνει ακόμη πιστευτός από κανέναν.

Ο χρόνος «πάγωσε» στο 14ο λεπτό της φιλικής συνάντησης ανάμεσα στην Ολλανδία και την Γαλλία (2-3) στο Αμστερνταμ και η βραδιά έμοιαζε να είναι ατελείωτη, όταν ο διαιτητής αποφάσισε να σφυρίξει για την ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιόχαν Κρόιφ.

Ήταν ίσως τα 60 πιο αργά και βασανιστικά δευτερόλεπτα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς ένα ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο έμοιαζε τόσο άδειο από ιαχές. Ο «νωπός» θάνατος του κορυφαίου Ολλανδού ποδοσφαιριστή στα 68 χρόνια του από καρκίνο, δεν μπορούσε να γίνει ακόμη πιστευτός από κανέναν.

Το αγωνιστικό μέρος της αναμέτρησης που είχε περισσότερο χαρακτήρα «αποχαιρετισμού» απέναντι σε έναν «θρύλο» του ποδοσφαίρου, πέρασε όπως ήταν φυσικό σε δεύτερη μοίρα.

Τι και αν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη, η συγκίνηση εκτοξεύθηκε όταν το ρολόι έγραψε 14… συμβολικά τον αριθμό που φορούσε ο μεγάλος Κρόιφ.

Ο διαιτητής σφύριξε την προσωρινή διακοπή και όλος ο κόσμος στάθηκε όρθιος για να τιμήσει τη μνήμη του πιο αγαπητού Ολλανδού στη χώρα. Όπως ήταν φυσικό, οι περισσότεροι δεν άντεξαν και ξέσπασαν σε δάκρυα, με το μούδιασμα της στιγμής να «ραγίζει καρδιές».

Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» δεν ήταν πια εκεί, στη θέση του, για να παρακολουθήσει τους αγαπημένους του «οράνιε», όμως, το χειροκρότημα του κόσμου, ελάφρυνε έστω και για λίγο το πένθος που επικρατούσε από το απόγευμα της Πέμπτης στο Άμστερνταμ.

Εξάλλου, κόσμος είχε σπεύσει από νωρίς να αφήσει λουλούδια τόσο στο γήπεδο, όσο και έξω από το σπίτι του για να αποχαιρετήσει με κάθε τρόπο τον άνθρωπο που έπαιξε τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση του ποδοσφαίρου όσο πιο κοντά στη σημερινή μορφή του.

Αξίζει να αναφερθεί πως εντός λίγων ημερών η «Άμστερνταμ Αρίνα» θα μετονομαστεί σε «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Γκολ – αφιέρωση από Αφελάι, το «διπλό» οι Γάλλοι

Για την Ιστορία, οι «τρικολόρ» κατάφεραν να φύγουν νικητές από την ολλανδική πρωτεύουσα. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν πολύ δυνατά στο ματς, προηγήθηκαν μόλις στο 6ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αντουάν Γκριεζμάν.

Επτά λεπτά αργότερα, στο 13′, πέτυχαν το 0-2 με τον Ζιρού να στέλνει από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα. Στην επανάληψη, οι «οράνιε» ισορρόπησαν, μειώνοντας αρχικά στο 47′ με κεφαλιά του Ντε Γιονγκ.

Και μπορεί στο 60′ οι Γάλλοι να είχαν δοκάρι με τον Παγέ, όμως, το 2-2 έγραψε ο παλιός μας γνώριμος από τον Ολυμπιακό, Ιμπραϊμ Αφελάι στο 86’, αφιερώνοντας μάλιστα το τέρμα του σε ποιον άλλον… στον Γιόχαν Κρόιφ. Πάντως, την τελευταία λέξη, κρατούσαν οι Γάλλοι που στο 87′ πήραν τη νίκη με τέρμα του Ματουιντί.

Ενδεικτικό της μικρής σημασίας που είχε το αποτέλεσμα του αγώνα είναι πως εντός λεπτού σιγή για τον Κρόιφ κρατήθηκε σε όλα τα διεθνή φιλικά ανά τον κόσμο που ήταν προγραμματισμένα για το ίδιο βράδυ, ενώ χαρακτηριστική ήταν η συγκίνηση που επικράτησε και στο «Καμπ Νου», όπου κόσμος έσπευσε να αποχαιρετίσει τον πρώην άσο των Καταλανών σε στιγμές που έφτασαν τα όρια της λατρείας…

Επιμέλεια: Σπύρος Κόλλιας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024