Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε την καρδιά της Ευρώπης

Το Ισλαμικό Κράτος χτύπησε την καρδιά της Ευρώπης

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλισαν το αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Στους 31 οι νεκροί και 250 τραυματίες σε μία χώρα σε κατάσταση σοκ. Η βελγική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα υπόπτου που καταζητείται. Υπήρχε και τρίτη βόμβα στο αεροδρόμιο που δεν εξερράγη. Τριήμερο εθνικό πένθος στο Βέλγιο, κλειστό και την Τετάρτη το αεροδρόμιο. Σε κατάσταση συναγερμού σύσσωμη η ΕΕ. Όλες οι εξελίξεις, φωτορεπορτάζ, βίντεο από την 22α Μαρτίου των Βρυξελλών

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλισαν το αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών. Στους 31 οι νεκροί και 250 τραυματίες σε μία χώρα σε κατάσταση σοκ. Η βελγική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα υπόπτου που καταζητείται. Υπήρχε και τρίτη βόμβα στο αεροδρόμιο που δεν εξερράγη. Τριήμερο εθνικό πένθος στο Βέλγιο, κλειστό και την Τετάρτη το αεροδρόμιο.

Σε κατάσταση συναγερμού σύσσωμη η ΕΕ, οργή και θρήνος για τα θύματα της «11ης Σεπτεμβρίου» των Βρυξελών και τζιχαντιστικές απειλές ότι «έρχονται μαύρες μέρες»…

«Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων κατά του Ισλαμικού Κράτους ότι θα έχουν μαύρες μέρες» λέει το Ισλαμικό Κράτος σε ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για το αιματοκύλισμα. Στην προπαγάνδα τρόμου απειλές εκτοξεύονται συγκεκριμένα κατά της Γερμανίας μέσω tweet από απενεργοποιημένους πλέον τζιχαντιστικούς λογαριασμούς.

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων με ζώνες με εκρηκτικά και εκρηκτικούς μηχανισμούς την Τρίτη, θέτοντας στο στόχαστρό τους αεροδρόμιο και σταθμό του μετρό στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, στις Βρυξέλλες» μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ, που θεωρείται ότι συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές είναι πιθανότατα αυθεντική. Αξιωματούχοι τους πιστεύουν ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από ενόπλους που συνδέονται με τον 26χρονο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, υπ’ αριθμόν έναν καταζητούμενο τρομοκράτη στην Ευρώπη λόγω εμπλοκής στο Παρίσι, ο οποίος συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες στο Βέλγιο.

Ωστόσο, ο βέλγος εισαγγελέας σημείωσε ότι είναι νωρίς να συνδεθεί η επίθεση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Συνοπτικά, οι κυριότερες εξελίξεις έχουν ως εξής

  • Τρεις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δύο στο αεροδρόμιο στο Ζάβεντεμ και μία στο μετρό στο Μάαλμπεκ – Στο αεροδρόμιο βρέθηκε και τρίτη βόμβα που δεν εξερράγη και εξουδετερώθηκε μέσω ελεγχόμενης έκρηξης.
  • Στους 31 οι νεκροί (11 στο αεροδρόμιο και 20 στο μετρό) και 250 οι τραυματίες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Βελγίου. Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες αναφορές του βελγικού καναλιού VRT ανεβάζουν στους 34 τους νεκρούς (14 στο αεροδρόμιο και 20 στο μετρό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική και το δήμαρχο αντίστοιχα).
  • Στους 230 οι τραυματίες
  • Φωτογραφία υπόπτων έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, η οποία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για έναν από τους άνδρες της φωτογραφίας.
  • Επιχείρηση για εντοπισμό προσώπων που συνδέονται, έρευνες σε σπίτια και αναφορές για προσαγωγές
  • Και οι τρεις εκρήξεις τρομοκρατικές ενέργειες, επιβεβαιώνει ο εισαγγελέας, πιθανότατα καμικάζι στο αεροδρόμιο
  • Κλειστό την Τετάρτη το αεροδρόμιο. Το απόγευμα της Τρίτης οι Αρχές απέκλεισαν ξανά το αεροδρόμιο, μεταδίδει το VTM, καθώς ανακάλυψαν ύποπτο δέμα.
  • Ύψιστος συναγερμός (επίπεδο 4) σε όλο το Βέλγιο, κινητοποίηση και στρατού, παρέλυσαν οι μετακινήσεις στην πρωτεύουσα.
  • Άγνωστο αν υπάρχει σχέση με τον Αμπντεσλάμ, λέει ο εισαγγελέας
  • Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες
  • Σοκ σε όλη την ήπειρο, ενίσχυση μέτρων ασφαλείας σε ευρωπαϊκές πόλεις
  • Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας για τα τις μετακινήσεις προς τις Βρυξέλλες
  • Κλίμα πανικού στις Βρυξέλλες, με διαρροές φημών και ελεγχόμενες εκρήξεις «ύποπτων πακέτων», εκκένωση κτιρίων
  • Προληπτική μερική εκκένωση πυρηνικών σταθμών
  • Οι Αρχές επέτρεψαν ξανά την κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους, άνοιξαν οι σιδηροδρομικές γραμμές. Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο.
  • Ανοικτά αλλά με δρακόντεια φύλαξη τα σύνορα
  • Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στο Βέλγιο, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα κρατικά κτίρια
  • «Σκούπα» της Αντιτρομοκρατικής- Καταζητείται ο «άνδρας με τα λευκά»
  • Το Βέλγιο θρηνεί, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με απειλή, δήλωσε ο βασιλιάς Φίλιππος, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και δύναμης στον βελγικό λαό.
  • Η εταιρεία Starbucks κλείνει προσωρινά τα καταστήματά της στο Βέλγιο
  • Να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στις 08:00 τοπική ώρα της Τετάρτης καλεί τους κατοίκους του Βελγίου η κυβέρνηση
  • Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς θα πραγματοποιήσει κανονικά την προγραμματισμένη για την Τετάρτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. Θα συναντηθεί με τον Σαρλ Μισέλ
  • Τα σχολεία θα ανοίξουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καταδίκασε τις «στυγερές επιθέσεις» και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό και την κυβέρνηση του Βελγίου.
  • Η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση στην Ευρώπη απαγορεύει τα ανεπίσημα ταξίδια του στρατιωτικού προσωπικού στις Βρυξέλλες, ενώ θα απαιτείται άδεια για όσους βρίσκονται σε επίσημη αποστολή, ανακοίνωσε ο Φίλιπ Μπρίντλοβ, διοικητής της Αμερικανικής Διοίκησης στην Ευρώπη, ο οποίος είναι παράλληλα και διοικητής των Συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ, περίπου στις εννέα το πρωί (τοπική ώρα). Στη συνέχεια, τρίτη έκρηξη, με διαφορά περίπου μίας ώρας, στον σταθμό του μετρό στο Μάαλμπεκ, κοντά στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής.

Από την επίθεση στο μετρό:

Ελεγχόμενες εκρήξεις έγιναν επίσης λίγο μετά τις 11 το πρωί στην οδό Λουά, κοντά σε κεντρικό σταθμό του μετρό. Πυροτεχνουργοί προχωρούσαν σε ελεγχόμενες εκρήξεις ύποπτων πακέτων σε διάφορα σημεία για αρκετή ώρα: Οι δύο τελευταίες έγιναν πέντε ώρες μετά την πρώτη επίθεση, η μία κοντά στο πανεπιστήμιο ULB και η δεύτερη στο ίδιο το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ.

Η ελεγχόμενη έκρηξη στο αεροδρόμιο φαίνεται ότι έγινε σε αντικείμενο που θεωρήθηκε ενδεχόμενη ζώνη με εκρηκτικά. Αναφορές στο βελγικό κανάλι VRT θέλουν να βρέθηκε καλάζνικοφ δίπλα στη σορό του δράστη στο αεροδρόμιο.

Οι Αρχές ενεργοποίησαν την ειδική τηλεφωνική γραμμή (003278151771) για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για συγγενικά τους πρόσωπα.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες. Αστυνομικοί ελέγχουν κάθε επιβάτη που εισέρχεται στον σταθμό Gare du Nord.

Πλήθος ατόμων περιμένουν να εισέλθουν στον σταθμό του μετρό:

Η αστυνομία απαγόρευσε αρχικά την κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους, ωστόσο από το απόγευμα της Τρίτης επέτρεψε ξανά τις μετακινήσεις. Ξεκίνησαν, επίσης, τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου που είχαν σταματήσει. Ξεκίνησαν και τα δρομολόγια της Eurostar, αυξημένοι οι έλεγχοι.

Κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του τρένου Σουμάν, Λουξεμπούργκ και Ζάβεντεμ. Οι γραμμές του μετρό 2 και 6 έχουν ανοίξει, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές 1 και 5.

{{{ map }}}

Ενισχυμένοι οι έλεγχοι στις μεθορίους με Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις, ενώ στην πορτοκαλί βαθμίδα ανέβηκε το επίπεδο συναγερμό στα κτήρια της ΕΕ. Σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όλες οι συναντήσεις εντός των κτηρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

Ενδεικτικές του πανικού που επικράτησε είναι φήμες που διαδόθηκαν για νέα «θερμά σημεία» σε όλο το Βέλγιο: Διαψεύστηκε εντός της ημέρας αναφορά για έκρηξη στα Δικαστήρια, ενώ υπήρξαν αναφορές για ύποπτα πακέτα σε διάφορα σημεία (μεταξύ των οποίων και στο Παλάτι, το οποίο υποτίθεται ότι εκκενώθηκε – κάτι που διαψεύστηκε).

Σκηνές από το χάος στο αεροδρόμιο και το μετρό μετά τις εκρήξεις:

Een reiziger in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem filmde deze beelden met zijn smartphone. Ze zijn gemaakt vlak na de twee ontploffingen daar.

Posted by VRT deredactie.be on Dienstag, 22. März 2016

Επιμέλεια: Άννα Ανδίρα, Ευαγγελία Μπίφη, Αγγελική Στελλάκη, Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024