Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΟΦ: Τα περί έλλειψης φαρμάκων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον

ΕΟΦ: Τα περί έλλειψης φαρμάκων δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον

Για δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον κάνει λόγο ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων που καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί.

Για δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον κάνει λόγο ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων που καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί.

Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι «η δημοσίευση καταλόγων με 100 και πλέον προϊόντα με την επισήμανση ότι βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή περιορισμό διάθεσης δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα δημιουργεί σύγχυση και αποπροσανατολισμό από τις πραγματικές ελλείψεις και την εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπισή τους».

Ακόμη κάνει λόγο για δημοσιεύματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε προϊόντα των οποίων η κυκλοφορία έχει διακοπεί ή είναι μηδενική (όπως BETRIMINE SIROP, DIFEND SOL, EFEMOLINE, EPAXAL, MELOCALM, κα), ενώ επανέρχεται σταθερά το θέμα της έλλειψης συγκεκριμένων εμβολίων για τα οποία υπάρχει ήδη ενημέρωση για την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος (όπως ΤΕΤRAVAC, INFANRIX TETRA, INFANRIX IPV HIB, PENTAVAC)».

Ο ΕΟΦ χαρακτηρίζει ως μη ρεαλιστική την αποτροπή των ελλείψεων υποστηρίζοντας ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο, και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

Ζητά, λοιπόν, την εποικοδομητική επικοινωνία όλων των επαγγελματιών υγείας ώστε να προστατευθεί ο ο ασθενής.

Άλυτο πρόβλημα οι ελλείψεις, λένε οι φαρμακοποιοί

Ωστόσο με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) χαρακτηρίζει το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων από την αγορά «άλυτο», λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των φαρμάκων, αλλά και των ανεξέλεγκτων παράλληλων εξαγωγών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ΠΦΣ τα αποθέματα του ΙΦΕΤ που έχει σκοπό την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα που λείπουν από την αγορά και είναι απαραίτητα για την Δημόσια Υγεία, να έχουν πέσει κάτω από το ποσοστό ασφαλείας.

Σε ότι αφορά τις γενικές ελλείψεις ο ΠΦΣ υποστηρίζει ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια, καθώς και τα ακόλουθα φαρμακευτικά σκευάσματα:
ARIXTRA injection 2.5,
ASACOL 800,
ATACAND 16,
ATACAND PLUS,
ATROVENT,
BRILIQUE tabl 90,
CIALIS 20,
CLEXANE όλες,
CRESTOR όλα,
CYTOTEC tabl 200,
DEPAKINE CHRONO 500,
ELIQUIS 2.5,
EXFORGE 5/160 και 10/160,
FORXIGA 10,
FOSTER INH,
INNOHEP,
INSPRA,
JANUVIA,
KEPPRA 500,
LANTUS SELOSTAR,
LOGIMAX,
LYRICA 25,
MIFLONIDE,
PRADAXA,
PROLIA,
PULMICORT,
SANDIMUM,
SEROQUEL,
SPIRIVA,
SYMBICORT 160,
TEGRETOL SIROP,
VICTOZA (ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ),
ZOLOFT.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024