
Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων και εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο
Σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου προέβησαν τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα, και ενώ βρίσκεται πλέον σε ισχύ η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό. Σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης των δύο οπλισμένων τουρκικών ζευγών από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.
Σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου προέβησαν τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα, και ενώ βρίσκεται πλέον σε ισχύ η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό. Σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης των δύο οπλισμένων τουρκικών ζευγών από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.
Η πρώτη εμπλοκή σημειώθηκε στις τρεις το μεσημέρι, νοτιοδυτικά των Ψαρρών, όπου ενεπλάκησαν κατά τη διαδικασία αναχαίτισης, ζεύγος ελληνικών μαχητικών με το πρώτο ζεύγος οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών που είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης.
Δέκα λεπτά αργότερα, το ζεύγος των ελληνικών μαχητικών αναχαίτιζε διά εμπλοκής νοτίως της Χίου και το δεύτερο ζεύγος των οπλισμένων τουρκικών αεροσκαφών, που επίσης είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης.
Τις εικονικές αερομαχίες είχαν τη δυνατότητα να δουν σε πραγματικό χρόνο η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, η τουρκική TCG GOKOVA και η ολλανδική VAN AMSTEL που έπλεαν στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της NATOϊκής αποστολής για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι διακινητές προσφύγων-μεταναστών.
Συνολικά στο FIR Αθηνών εισήλθαν δέκα τουρκικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Καταγράφηκαν έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 24 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορα σημεία του Αιγαίου.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΗΠΑ: Θα αποσύρουν 5.000 στρατιωτικούς από τη Γερμανία
- Κοινωνικός τουρισμός: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Ποιοι πρέπει να σπεύσουν
- Τραμπ: Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη
- Πως τα blueberries επηρεάζουν το σώμα μας;
- Μετράει αγωγές η Κάιλι Τζένερ – Ακόμη μία οικιακή βοηθός καταγγέλλει κακομεταχείριση
- Διάβασμα, συζητήσεις, ακαταστασία: Οι συνήθειες που δείχνουν υψηλό IQ
- Η μάχη των μεταγωγικών: C-130 και C-390 ανταγωνίζονται για την κατάκτηση των ελληνικών αιθέρων
- Η ερωτική χημεία των Τζένιφερ Λόπεζ και Μπρετ Γκόλντσταϊν στην οθόνη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 02.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/maciej-chwirot-NeBvIH2qmt4-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442