Σύγχρονο Νταχάου χαρακτήρισε την κατάσταση των προσφύγων στην Ειδομένη, ο υπουργός Εσωτερικών Π.Κουρουμπλής το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση που περιέγραψε με τον τρόπο αυτό οφείλεται στα κλειστά σύνορα.

Σε δήλωσή του από τον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής, την ώρα που στις Βρυξέλλες άρχιζαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της EE – Τουρκίας για το προσφυγικό, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ξαναχυθεί αίμα λόγω εθνικισμών στην Ευρώπη και σημείωσε ότι ο εθνικισμός ξαναξυπνά στην Ευρώπη.

Ο ίδιος επέκρινε το γεγονός ότι η Ευρώπη των 580 εκατομμυρίων πολιτών διστάζει και δυσανασχετεί στο να αφομιώσει 1,5 εκατ. πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες δεν το επέλεξαν να φύγουν από τις χώρες τους· έφυγαν από χώρες που βρίσκονται σε πολέμους, στους οποίους συμμετείχαν και χώρες της Ευρώπης, επισήμανε ο κ. Κουρουμπλής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Δεν διστάζω να πω ότι εδώ είναι ένα σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων. Πιστέψαμε σε μια Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων, σε μια Ευρώπη που θα έχει συνεχώς στο μυαλό της πως το αίμα που χύθηκε εξαιτίας των εθνικισμών δεν πρέπει να ξαναχυθεί. Η Ευρώπη, δυστυχώς, σήμερα βλέπει να αφυπνίζεται και πάλι ένας ιδιότυπος εθνικισμός απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

»Και η λογική δεν αντέχει όταν γνωρίζεις ότι υπάρχει μια Ευρώπη των 580 εκατομμυρίων κατοίκων και διστάζει, δυσανασχετεί στο να αφομοιώσει 1-1,5 εκατομμύριο κατατρεγμένους ανθρώπους, που στο κάτω κάτω δεν ήταν επιλογή τους να φύγουν από την πατρίδα τους, αλλά τους ανάγκασαν οι πόλεμοι στους οποίους, δυστυχώς, συμμετείχε και η Ευρώπη».

Ο κ. Κουρουμπλής συνοδευόμενος και από την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, συνομίλησε με πρόσφυγες, με αξιωματικούς της Αστυνομίας και με τα μέλη του κλιμακίου του ΚΕΕΛΠΝΟ και ενημερώθηκε για την επικρατούσα κατάσταση και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση. Παρά ταύτα, δεν αγνοούμε την πραγματικότητα και δεν θα μείνουμε στη διαπίστωση» δήλωσε αμέσως μετά και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η παρουσία του κράτους στην περιοχή.

Ειδικότερα ανακοίνωσε:

  • Θα ενισχυθεί άμεσα το υγειονομικό σύστημα στον καταυλισμό και από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί των προσφύγων.
  • Θα ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια.

«Η φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση» κατέληξε ο υπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε Αστυνομία και Στρατό για τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα.

Επιχείρηση ενημέρωσης των προσφύγων

Οκτώ νέους λυόμενους οικίσκους απέκτησε από χθες το βράδυ ο καταυλισμός της Ειδομένης, αλλά αυτοί δεν προορίζονται για τη στέγαση κάποιων από τους 12.000 πρόσφυγες που παραμένουν εκεί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτση, θα χρησιμοποιηθούν ως εξής: δύο ως info points για την ενημέρωση των προσφύγων σχετικά με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, καθώς και την παροχή άλλων πληροφοριών, ένας για τους μεταφραστές και τους διερμηνείς και ένας για τις ανάγκες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι υπόλοιποι τέσσερις θα φιλοξενούν τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις δομές.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία διένειμε σήμερα νέο φυλλάδιο στους πρόσφυγες, στα ελληνικά, τα αραβικά και τα φαρσί, όπου αναγράφονται τα εξής: «Τα σύνορα είναι κλειστά. Στους χώρους φιλοξενίας θα βρείτε τροφή και διαμονή. Μην εμπιστεύεστε ανεύθυνους που σας βάζουν σε κίνδυνο. Μην ταλαιπωρείστε χωρίς λόγο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ