Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία: Φωτιά βάζει «τηλεφώνημα της Ρούσεφ» που έφερε πίσω τον Λούλα

Βραζιλία: Φωτιά βάζει «τηλεφώνημα της Ρούσεφ» που έφερε πίσω τον Λούλα

Σεισμό στην πολιτική σκηνή της Βραζιλίας έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση τηλεφωνήματος μεταξύ της προέδρου Ρούσεφ και του τέως προέδρου Λούλα - ο οποίος ανέλαβε τελικά χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση, παίρνοντας κατ' επέκταση (μερική) προστασία από την δικαστική έρευνα σε βάρος του. Στο τηλεφώνημα, η Ρούσεφ φέρεται να λέει στον προκάτοχό της πως έχει στη διάθεσή του το χαρτί της υπουργοποίησης «για να το χρησιμοποιήσει όταν το χρειαστεί».

Σεισμό στην πολιτική σκηνή της Βραζιλίας έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση τηλεφωνήματος μεταξύ της προέδρου Ρούσεφ και του τέως προέδρου Λούλα – ο οποίος ανέλαβε τελικά χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση, παίρνοντας κατ’ επέκταση (μερική) προστασία από την δικαστική έρευνα σε βάρος του.

Στο τηλεφώνημα, η Ρούσεφ φέρεται να λέει στον προκάτοχό της πως έχει στη διάθεσή του το χαρτί της υπουργοποίησης «για να το χρησιμοποιήσει όταν το χρειαστεί».

Τον τέως πρόεδρο Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, προκάτοχο και πολιτικό μέντορα της νυν προέδρου, έχει βάλει στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά (στο περιθώριου του σκανδάλου Petrobras) ο δικαστής Σέρζιο Μόρο.

Η δικαστική έρευνα την οποία ξεκίνησε σε βάρος του Λούλα έχει προστεθεί στο γενικότερο κλίμα εναντίον του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Αναφορές των τελευταίων ημερών ήθελαν τον Λούλα να επιστρέφει στην κυβέρνηση με ανάληψη κυβερνητικού πόστου -κάτι που, αν γινόταν, θα του έδινε ασυλία από την έρευνα που θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι αναφορές επιβεβαιώθηκαν και ο Λούλα χρίστηκε Προσωπάρχης της κυβέρνησης (προκειται για την υπουργική θέση που είχε η Ρούσεφ επί προεδρίας Λούλα), προκαλώντας το βράδυ της Τετάρτης νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, αυτή τη φορά μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Η Ρούσεφ ανέφερε ότι επανέφερε τον Λούλα λόγω των ικανοτήτων του.

Όμως ο δικαστής Μόρο δημοσιοποίησε στη συνέχεια 50 τηλεφωνήματα του Λούλα που είχαν υποκλαπεί και φέρεται να δείχνουν τον πρώην πρόεδρο να ζητά «χάρες» από αξιωματούχους.

Ρούσεφ σε Λούλα: «Χρησιμοποίησέ το όταν το χρειαστείς»…

Ακόμη χειρότερα όμως, στο τηλεοπτικό Globo δημοσιοποιήθηκε ξεχωριστή συνομιλία που φέρεται να έγινε μεταξύ της Ρούσεφ και του Λούλα και στο οποίο φέρεται να αποδεικνύεται πως μοναδικός σκοπός της επαναφοράς του ήταν να τον προστατεύσει από την δίωξη.

Ρούσεφ και Λούλα συνομιλούν για την τοποθέτηση του δεύτερου στην κυβέρνηση, και η πρόεδρος τον ενημερώνει ότι του έχει διαβιβάσει το έγγραφο «υπουργοποίησης». Τα λίγα που διαμείβονται στην αρχή δεν είναι ενοχοποιητικά, μέχρι όμως την εξής φράση της Ρούσεφ: «Χρησιμοποίησέ το μόνο σε περίπτωση ανάγκης».

Η φράση αυτή γίνεται αντιληπτή από τους επικριτές της προέδρου ως παραδοχή ότι μοναδικός σκοπός της επαναφοράς του Λούλα στην κυβέρνηση ήταν η προστασία του από τη δίωξη.

Όσον αφορά τις συνομιλίες που είχε δημοσιοποιήσει προηγουμένως ο δικαστής Μόρο, ο ίδιος υποστήριξε ότι η δημοσιοποίηση των συνομιλιών έγινε «επειδή στις Δημοκρατίες ο λαός πρέπει να γνωρίζει τι κάνουν οι αξιωματούχοι του, ακόμη κι όταν προσπαθούν να δράσουν εν κρυπτώ».

Ο δικαστής σημείωσε ωστόσο ότι δεν προέκυψε ότι όντως «ευόδωσαν» οι απόπειρες να γίνουν χάρες στον Λούλα, αν και επισήμανε ότι ο Λούλα φαίνεται να γνωρίζει ενδεχομένως ότι οι συνομιλίες του παρακολουθούνται.

Οι συνομιλίες που δημοσιοποίησε ο Μόρο προέρχονται από την παρακολούθηση της αστυνομίας -αν και κάποιες από αυτές φαίνεται ότι έγιναν αφού διατάχθηκε η παύση της παρακολούθησης.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι ζήτησε από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να σταματήσουν την παρακολούθηση μόλις ήρθε η δικαστική εντολή για παύση, αλλά χρειάστηκε χρόνος μέχρι να υλοποιηθεί η απόφαση. Η αστυνομία έδειξε τον δικαστή Μόρο ως υπεύθυνο για το ποιες από τις συνομιλίες μπήκαν στη δικογραφία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024