Μονή Κηπίνας, ένα μνημείο σπάνιας ομορφιάς
Γαντζωμένη σε μια απόκρημνη ορθοπλαγιά της περιοχής όπου βρίσκεται ένα φημισμένο βλαχοχώρι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, οι Καλαρρύτες, η μονή Κηπίνας, απόλυτα εναρμονισμένη με το υποβλητικό τοπίο, προσφέρει στους προσκυνητές και τους απλούς ταξιδιώτες ένα πραγματικά συναρπαστικό θέαμα. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, την οποία πάντως δεν επιβεβαιώνουν τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα, η μονή […]
Γαντζωμένη σε μια απόκρημνη ορθοπλαγιά της περιοχής όπου βρίσκεται ένα φημισμένο βλαχοχώρι της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, οι Καλαρρύτες, η μονή Κηπίνας, απόλυτα εναρμονισμένη με το υποβλητικό τοπίο, προσφέρει στους προσκυνητές και τους απλούς ταξιδιώτες ένα πραγματικά συναρπαστικό θέαμα.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, την οποία πάντως δεν επιβεβαιώνουν τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα, η μονή Κηπίνας ιδρύθηκε κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους, το 13ο ή το 14ο αιώνα.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τους πρώτους αιώνες της λειτουργίας της η μονή δε γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να συνέβη το 18ο αιώνα, όταν φιλοτεχνήθηκε το τέμπλο και τοιχογραφήθηκε το καθολικό της μονής, που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά πανηγυρίζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής.
Ενδεικτική της ευπραγίας της μονής Κηπίνας κατά τον προαναφερθέντα αιώνα υπήρξε και η χρηματοδότηση της κατασκευής της γέφυρας στο γειτονικό ποταμό Καλαρρύτικο από τον ηγούμενο αυτής.
Η μονή με το διαχρονικώς ευάριθμο ανθρώπινο δυναμικό εισήλθε σε φάση παρακμής και εγκατάλειψης ήδη από τις αρχές του
19ου αιώνα, όπως μαρτυρεί ο άγγλος περιηγητής William Martin Leake, ο οποίος την επισκέφθηκε το 1809.
Τελικά, η μονή Κηπίνας προσαρτήθηκε στη μονή Τσούκας μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από
τον τουρκικό ζυγό, το Φεβρουάριο του 1913. Έκτοτε αποτελεί μετόχι της εν λόγω μονής, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ελληνικό Ιωαννίνων, σε απόσταση 21 χλμ ΝΑ από την πόλη των Ιωαννίνων.
- LIVE: Ατρόμητος – Αστέρας Τρίπολης
- Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στο γήπεδο της Σάλκε – Τι συνέβη
- Αττικόν: «Πλημμύρισε» ξανά με ράντζα – Κραυγή αγανάκτησης των πολιτών
- «Δεν είπε ούτε λέξη, μας χτύπησε και έφυγε» – Τι λένε στο in τα θύματα της επίθεσης στου Φιλοπάππου
- Ο «πόλεμος των Lego» και η νέα εποχή της «slopaganda»
- Όλα τα σενάρια: Οι πίνακες των διαιτητών της Super League θα βγουν ξαφνικά
- Κεφαλονιά: Για κύκλωμα που παρέσυρε τη Μυρτώ μιλά ο πατέρας της – Εξετάζεται η εμπλοκή και άλλων ατόμων στην υπόθεση
- Πέρα από τον μισθό: Η κρίση ταυτότητας και το άγχος στην εποχή της μετα-εργασίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442