Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνη η εκτέλεση οδοντιατρικών πράξεων από μη οδοντιάτρους

Επικίνδυνη η εκτέλεση οδοντιατρικών πράξεων από μη οδοντιάτρους

Την προσοχή του κοινού εφιστά ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής καθώς πυκνώνουν διαρκώς οι καταγγελίες για παράνομα οδοντιατρεία ή για παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών, όπως λεύκανση δοντιών από μη οδοντιάτρους. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαρροή ασθενών προς όμορες βαλκανικές χώρες λόγω χαμηλότερου κόστους της οδοντιατρικής περίθαλψης.

Την προσοχή του κοινού εφιστά ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής καθώς πυκνώνουν διαρκώς οι καταγγελίες για παράνομα οδοντιατρεία ή για παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών, όπως λεύκανση δοντιών από μη οδοντιάτρους. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαρροή ασθενών προς όμορες βαλκανικές χώρες λόγω χαμηλότερου κόστους της οδοντιατρικής περίθαλψης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου), ο πρόεδρος Αθανάσιος Υφαντής, εξήγησε ότι «η οικονομική κρίση και η παντελής έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης όσον αφορά τις οδοντιατρικές πράξεις, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει την οδοντιατρική περίθαλψη, έχει οδηγήσει τους ασθενείς στην αναζήτηση όσο το δυνατόν πιο οικονομικών λύσεων για την αντιμετώπιση των οδοντικών τους προβλημάτων, παραβλέποντας τον παράγοντα ποιότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει η διαφημιστική δραστηριότητα για υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών από χώρους εκτός του οδοντιατρείου. «Η λεύκανση δεν ειναι κοσμητική πράξη, όπως παραπλανητικά προβάλλεται, αλλά οδοντιατρική. Πρέπει να γίνεται από οδοντίατρο και σε χώρο με την απαιτούμενη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας» εξήγησε.

Με τη σειρά του ο Ταμίας του ΟΣΑ, Δημήτρης Ηλιόπουλος, πρόσθεσε ότι «η λεύκανση αποτεθεί θεραπευτική πράξη δεδομένου ότι προϋποθέτει οδοντιατρική εκτίμηση και διάγνωση. Επίσης, πρέπει να γίνεται λήψη αποτυπωμάτων για να κατασκευαστεί ο νάρθηκας για την τοποθέτηση του λευκαντικού υλικού. Πρόκειται για πράξεις που γίνονται μόνο από οδοντιάτρους, όπως επίσης και η χρήση των προϊόντων λεύκανσης».

Παράλληλα, η μη σωστή χρήση της λυχνίας ή η ακατάλληλη λυχνία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στον βλεννογόνο, νέκρωση του πολφού και εγκαύματα στην περιστοματική περιοχή. Επιπλέον, όταν δεν τηρούνται τα μέτρα αποστείρωσης και απολύμανσης των εργαλείων και του χώρου γενικότερα υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως οι ηπατίτιδες και το AIDS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οδοντικές βλάβες, όπως οι ρωγμές, η τερηδόνα και οι διαβρώσεις, αποτελούν αντένδειξη για τη λεύκανση, ενώ απαραίτητη κρίνεται η καλή υγεία των περιοδοντικών ιστών για να προχωρήσει κανείς σε μια τέτοια διαδικασία.

Ειδική αναφορά κατά τη συνέντευξη Τύπου έγινε και στο γεγονός ότι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των συνταξιούχων οδοντιάτρων που συνεχίζουν παρανόμως να εργάζονται. «Παρά το γεγονός ότι μετά τη συνταξιοδότηση η άδεια λειτουργίας του οδοντιατρείου ανακαλείται, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνεχίζουν να παρέχουν οδοντιατρική φροντίδα έναντι αμοιβής. Ο ΟΣΑ έχει ήδη καταγγείλει 4-5 τέτοιες περιπτώσεις στις δικαστικές αρχές ώστε να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις» σημείωσε ο κ. Υφαντής.

Σοβαρότερος, όμως, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία απορρέπει από την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών από μη οδοντιάτρους. Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή προσφάτως εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας αλλοδαποί, μη οδοντίατροι, να παρέχουν υπηρεσίες σε χώρο που είχε βεβαίωση λειτουργίας σε όνομα οδοντιάτρου. Επιπλέον, έχουν γίνει ανάλογες καταγγελίες για οδοντοτεχνίτες.

«Βάσει του νόμου 1066/86 ο ρόλος των οδοντοτεχνιτών περιορίζεται στην κατασκευή προσθετικών εργασιών στα πλαίσια των οδηγιών των οδοντιάτρων, που επιβλέπουν και ελέγχουν την εργασία, ώστε να διασφαλίζεται ότι η αποκατάσταση θα λύσει και δεν δημιουργήσει νέα προβλήματα στους ασθενείς» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΣΑ.

Τέλος, συνεχίζεται η διαρροή ασθενών, ειδικά από την Βόρεια Ελλάδα, προς όμορες βαλκανικές χώρες με γνώμονα το κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης. Ο κ. Υφαντής εξήγησε ότι «ναι μεν οι ιατρικές πράξεις είναι φθηνότερες, αλλά δεν είναι λίγα τα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν επικίνδυνες επιπλοκές για την υγεία του ασθενή. Ενδεικτικά σας αναφέρω την περίπτωση ασθενούς με διαβήτη που έκανε εξαγωγή δοντιών στη Γευγελή και κατά την τοποθέτηση εμφυτευμάτων υπέστη αιμορραγία».

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής ζητά την παρέμβαση της Πολιτείας για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ποιοτική και αφαλή παροχή υπηρεσιών. Παράλληλα, ζητά από τους πολίτες να απευθύνονται για οδοντιατρικές υπηρεσίες μόνον σε οδοντιάτρους που διαθέτουν νόμιμη άδεια/βεβαίωση λειτουργίας. Μάλιστα, έχει εξασφαλίσει και ειδική σηματοδότηση των νόμιμων οδοντιατρείων για να είναι ευκολότερος ο διαχωρισμός από τα μη νόμιμα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024