Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
Προσπάθειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και εν όψει της νέας Συνόδου Κορυφής (17-18 Μαρτίου). Επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση της κατάστασης θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας.
Προσπάθειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και εν όψει της νέας Συνόδου Κορυφής (17-18 Μαρτίου).
Ήδη έχει ανακοινωθεί η δημιουργία άλλων 15 hot spots, συνολικής χωρητικότητας 16.000 ατόμων.
Στην Αττική (Μαλακάσα, Αφίδνες, Άγιος Ανδρέας, Ελαιώνας) θα κατασκευαστούν τέσσερα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας και τα υπόλοιπα 11 θα κατασκευαστούν σε: Δράμα, Θερμοπύλες, Ήπειρο, Θεσσαλία και Λιτόχωρο.
- Η απελπισία οδηγεί εκτός Ειδομένης τους πρόσφυγες
- Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους πρόσφυγες
Η κυβέρνηση απορρίπτει σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο επέμβασης της Αστυνομίας για την απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη και διαμηνύει πως η μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας θα γίνει με την σύμφωνη γνώμη των ίδιων.
Για τον λόγο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα διανεμηθούν στον καταυλισμό φυλλάδια σε τρεις γλώσσες (αραβικά, παστούν και φαρσί) προκειμένου να ενημερωθούν οι πρόσφυγες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού τα σύνορα έχουν κλείσει.
Την Πέμπτη μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά σε χώρους φιλοξενίας στη Νέα Μάκρη, στις Θερμοπύλες και τα Τρίκαλα περίπου 1.000 πρόσφυγες.
- Πειραιάς: Πάνω από 3.000 πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ
- Από τον Πειραιά στο Φρούριο Τρικάλων 200 πρόσφυγες
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρεμβαίνοντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ τόνισε την ανάγκη τα κράτη-μέλη της Ένωσης να συμμετάσχουν, ενισχύοντας υλικά αλλά και οικονομικά, ώστε να υπάρξει άμεση εκταμίευση πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των εγκλωβισμένων προσφύγων στη χώρα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητά την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, την άμεση ενεργοποίηση των επανεισδοχών από την Τουρκία και τη δέσμευση των κρατών – μελών στη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κόντρα Χατζηβασιλείου με Νταβούτογλου για το Κυπριακό: «Έχουμε εισβολή από το 1974»
- EuroCup: Αυτοί είναι οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ και του Άρη στη νέα διοργάνωση
- Ποιες είναι οι περιοχές με τα ακριβότερα και τα φθηνότερα ακίνητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη
- Ποιοι νέοι κλάδοι εντάχθηκαν στην ψηφιακή κάρτα εργασίας
- Μοντέρο: «Μια ωραία διαδρομή προς τον Πειραιά» (pic)
- Η «κατάρα του Τραμπ»: Από το Μουντιάλ στο NFL – Eίναι όντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικίνδυνα γκαντέμης;
- Παν. Δουδωνής: Εμμονικός με τις υποκλοπές ο Κ. Μητσοτάκης – Αυτοεξευτελισμός των παρακολουθούμενων προσώπων
- Γρηγόρης Δημητριάδης: Επίδειξη θράσους αφού εξασφάλισε τη (συγ)κάλυψη της κυβέρνησης για τις υποκλοπές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442