Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δήλωση διαπίστωσης» χαρακτηρίζει η Κομισιόν την αναφορά Τουσκ

«Δήλωση διαπίστωσης» χαρακτηρίζει η Κομισιόν την αναφορά Τουσκ

Αρκετές ερωτήσεις για το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις Τουσκ για τον Βαλκανικό Διάδρομο δέχθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη Τουσκ, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τα κράτη που έκλεισαν τον Διάδρομο, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της Συνόδου περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης».

Η άποψη της Επιτροπής είναι ότι όλα τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος του Διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να «μιλάνε μεταξύ τους» αντί να «κάνουν πράγματα το ένα στο άλλο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ερωτηθείς εάν η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη Τουσκ, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τα εν λόγω κράτη, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της Συνόδου της Δευτέρας, περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση «διαπίστωσης» και όχι «πρόθεσης».

Σχετικά άρθρα:

Επίσης, έκανε αναφορά στη δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις».

Σε ό,τι αφορά της κατάσταση στην Ειδομένη, σημείωσε πως η «ανθρωπιστική καταστροφή λαμβάνει χώρα σε ελληνικό έδαφος» και πως η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να επωμιστεί αυτό το βάρος, αν και «ασύμμετρο», με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής βοήθειας.

«Κινητοποιούμε» όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία «έκτακτης ανάγκης» έτσι ώστε να βοηθήσουμε «βραχυπρόθεσμα» όσους βρίσκονται στην «τρομερή» αυτή κατάσταση, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει την «καλύτερη χρήση όλων αυτών των εργαλείων».

Τέλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, επεσήμανε πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.

Πρόσθεσε, δε, πως κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπήρξε ενημέρωση, τόσο από τη Frontex, όσο και από τα κράτη, για τα επιπλέον μέτρα που πήραν στα σύνορά τους η Σλοβενία, η Κορατία και η ΠΓΔΜ.

«Επιβεβαίωσαν όλες οι χώρες πως ακολουθούν την ίδια πολιτική, πως εφαρμόζουν πλήρως τον Κώδικα Σένγκεν και επομένως δεν αφήνουν να περάσουν στο έδαφός τους όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής ή δεν έχουν σκοπό να αιτηθούν ασύλου εκεί» είπε χαρκτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024