Χαμηλότερο αλλά σταθερό αφορολόγητο προτείνει το κουαρτέτο
Ζήτημα κατάργησης του ισχύοντος συστήματος για το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και αντικατάστασή του από σταθερό αφορολόγητο αλλά σε χαμηλότερο ύψος, έθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών στο οικονομικό επιτελείο.
Ζήτημα κατάργησης του ισχύοντος συστήματος για το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και αντικατάστασή του από σταθερό αφορολόγητο αλλά σε χαμηλότερο ύψος, έθεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών στο οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πιστωτές θεωρούν ότι το σημερινό ύψος είναι ιδιαίτερα υψηλό, λόγω και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας της κρίσης.
Το σημερινό έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ προκύπτει από έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί ζητούν να υπάρξει μια παραλλαγή του παλαιότερου συστήματος με το σταθερό αφορολόγητο (παλαιότερα ήταν στις 12.000 ευρώ, στη συνέχεια υπήρξαν δύο μειώσεις που το προσδιόρισαν στις 5.000 ευρώ και στο τέλος αντικαταστάθηκε από τη σημερινή έκπτωση φόρου) πιθανόν στα επίπεδα μεταξύ 5.000 – 8.000 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά επιφυλάχθηκε να μελετήσει την πρόταση και να τη διαπραγματευθεί τις επόμενες ημέρες (πιθανώς το Σάββατο) στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους Θεσμούς.
Σύμφωνα με κoρυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου στο τραπέζι παραμένει η ελληνική πρόταση για καθιέρωση τεσσάρων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος: 22% έως τις 25.000 ευρώ , 32% για 25.000 ως 30.000 ευρώ, 42% από 30.000 ευρώ και ως 60.000 ευρώ και 50% για μεγαλύτερα ποσά.
Η στρατηγική της ελληνικής πλευράς είναι να αξιοποιήσει την καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των εσόδων ως επιχείρημα για την θέσπιση της προτεινόμενης από την Αθήνα φορολογικής κλίμακας.
Την ίδια στιγμή θεωρείται εφικτό να εισπραχθούν 140 εκατ. ευρώ από ενοίκια, 32 εκατ. ευρώ από τους αγρότες, 150 εκατ. ευρώ από εισοδήματα φυσικών προσώπων καθώς και 210 εκατ. ευρώ από το τέλος των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς για αύριο Παρασκευή διαμορφώνεται ως εξής:
- 11.00 Χρηματοπιστωτικά
- 14.30 Ανταγωνιστικότητα/ κλειστά επαγγέλματα
- 18.00 Νέος φορέας δημοσίων εσόδων
* Μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο, την Πέμπτη το βράδυ, με τους εκπροσώπους των θεσμών συναντήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Ο υπουργός παροσίασε το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα και εξήγησε, όπως είπε, τις ιδιαιτερότητες του χώρου που επικρατούν στην Ελλάδα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Οδηγός προσέκρουσε με το αυτοκίνητό του σε οχήματα και παρέσυρε πεζούς- Συνελήφθη 22χρονος
- Στο κλαμπ Danceteria της Νέας Υόρκης των 80s η Sade ήταν μπαργούμαν και οι Beastie Boys σκούπιζαν
- Ο Φουρνιέ είδε Γαλλία – Παραγουάη και είχε πράγματα να πει… για την Άρσεναλ! (pics)
- Ιράν: Πλήθος κόσμου στην προσευχή στη μνήμη του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
- Φορολογικές δηλώσεις: Υποβλήθηκε αριθμός ρεκόρ 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας
- Στο Καλλιμάρμαρο η γιορτή του επί κοντώ: Fly Athens 2026 με Καραλή, Στεφανίδη και θρύλο Λαβιλενί
- Μαρίζα Κωχ: Ξανά στη σκηνή μετά το σοβαρό ατύχημα της – Θα φορέσει το φόρεμα της Eurovision του 1976
- Επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες- «Σημαντικό να βρούμε από πού ξεκίνησαν και πού πήγαν»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442