Καθώς αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη προσπάθειες θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ και τα περιστατικά αυξάνουν δραματικά σε όλο τον κόσμο, ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων από διάφορες χώρες ζητούν να εξετασθεί σοβαρά η πιθανότητα η νευροεκφυλιστική ασθένεια να προκαλείται από ιούς, όπως του έρπητα και από βακτήρια.

Καθώς αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη προσπάθειες θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ και τα περιστατικά αυξάνουν δραματικά σε όλο τον κόσμο, ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων από διάφορες χώρες ζητούν να εξετασθεί σοβαρά η πιθανότητα η νευροεκφυλιστική ασθένεια να προκαλείται από ιούς, όπως του έρπητα και από βακτήρια.

Με κοινό άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer Disease, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Telegraph», οι 31 επιστήμονες ζητούν να εξετασθεί επειγόντως η πιθανότητα η νόσος να προκαλείται από μικροοργανισμούς. Ως κύριοι ύποπτοι θεωρούνται ο ιός του απλού έρπητα (HSV-1), καθώς επίσης τα βακτήρια χλαμύδια και σπειροχαίτη.

Αν και σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρίες έχουν εστιάσει την έρευνα στην καταπολέμηση των πλακών β-αμυλοειδούς που σχηματίζονται στον εγκέφαλο και τις ελαττωματικές Τ-πρωτεΐνες, οι 31 επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός ένοχος είναι κάποιος μικροοργανισμός, ο οποίος «πυροδοτεί» σε πρώτη φάση τη συσσώρευση των καταστροφικών για τα εγκεφαλικά κύτταρα πλακών. Όπως αναφέρουν, η λύση τελικά θα έλθει από αντιμικροβιακά φάρμακα, που θα «φρενάρουν» την άνοια.

«Αυτό που λέμε, είναι ότι υπάρχουν πλέον αδιαμφισβήτητες ενδείξεις πως η νόσος Αλτσχάιμερ έχει μια αφανή μικροβιακή συνιστώσα. Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τα στοιχεία», εξηγεί ο Ντάγκλας Κελ από τη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 410 κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τη νόσο. Μερικά έχουν αφήσει υποσχέσεις, αλλά κανένα δεν έχει καταφέρει πραγματικά να τη θεραπεύσει.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων υπάρχουν αρκετοι κοινοί ιοί και μικρόβια σε κατάσταση ύπνωσης, που όμως μπορεί να «ξυπνήσουν» λόγω καταστάσεων στρες ή άλλης αιτίας που εξασθενεί το ανοσποιητικό σύστημα.

Με δεδομένο ότι σχεδόν δύο τρίτα των ανθρώπων είναι φορείς τους ιού του έρπητα, οι επιστήμονες ζητούν να μελετηθεί σοβαρά η πιθανότητα ο εν λόγω ιός να προκαλεί τη νευροεκφυλιστική νόσο, αφού είναι ήδη γνωστό ότι μπορεί να πλήξει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν, η μετάλλαξη του γονιδίου ΑΡΟΕ4, που καθιστά έναν στους πέντε ανθρώπους πιο ευάλωτο στη νόσο Αλτσχάιμερ, αυξάνει από την πλευρά της την πιθανότητα λοίμωξης στον εγκέφαλο.

Οι εγκεφαλικές λοιμώξεις προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Αλτσχάιμερ και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η σχέση αυτή έχει πραγνωρισθεί εδώ και χρόνια.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν μάλιστα ότι μια μελλοντική στροφή της έρευνας σε αντιμκροβιακή κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνών της βρετανικής οργάνωσης Alzheimer UK Δρ Τζέημς Πίκετ αντέτεινε ότι αν και όντως ο ρόλος των μικροβίων πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν τους μικοοργαισμούς ως βασικούς ενόχους στην μεγήλ πλειονότητα των περιπτώσεων. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα η νόσος να είναι κολλητική και ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr