Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπασκόζος: Οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας

Μπασκόζος: Οι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας

Την διασφάλιση της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων αναγνώρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Ο κ. Μπασκόζος επανέλαβε ότι είναι μύθος ότι οι πρόσφυγες αποτελούν «υγειονομικής βόμβας», υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Καθ’ οδόν για την Ειδομένη δύο μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες υγείας στους ανθρώπους που παραμένουν εκεί. 

Την διασφάλιση της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων αναγνώρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Ο κ. Μπασκόζος επανέλαβε ότι είναι μύθος ότι οι πρόσφυγες αποτελούν «υγειονομικής βόμβας», υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Ήδη στην Ειδομένη βρίσκονται δύο μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες υγείας στους ανθρώπους που παραμένουν εκεί.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Περιφερειακή Διαβούλευση,Η Υγεία καθ’ όλη τη Διαδικασία Υποδοχής, Διατομεακός Διάλογος» που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Υγείας με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα πράγματα αλλάζουν, και η Ελλάδα, από χώρα απλής διόδου τώρα μετατρέπεται σε χώρα προσωρινής ή πιο μόνιμης εγκατάστασης. Αναμένοντας και τις αποφάσεις και γνωρίζοντας τις όποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των 30-40 και ίσως και 60 χιλιάδων ανθρώπων. Ως εκ τούτου αλλάζει η τακτική υπηρεσιών υγείας».

Ο κ. Μπασκόζος εξήγησε ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλιστεί η παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων, η επιδημιολογική επιτήρηση, η υγιεινή στους χώρους αυτούς «και βεβαίως δίνουμε το δικαίωμα με το Παράλληλο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε να έχουν και αυτοί οι πληθυσμοί πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας».

Επανέλαβε ότι δεν αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο οι πρόσφυγες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. «Η προπαγάνδα περί ‘υγειονομικής βόμβας’, είναι ένας μύθος, και θα ήθελα από τη θέση μου για ακόμη μια φορά να το υπογραμμίσω, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και κάνουμε το παν για να τους παρασχεθούν» υπογράμμισε.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας υπενθύμισε ότι προκειμένου να αποκλείστει το ενδεχόμενο εμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων γίνεται πλήρης καταγραφή του επιδημιολογικού προφίλ και της σύνθεση των πληθυσμών των προσφύγων, που αποτελείται κυρίως από παιδιά, έγκυες γυναίκες, νέες γυναίκες, ηλικιωμένους.

Να σημειωθεί ότι, ήδη δύο μονάδες υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται στην Ειδομένη, προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες υγείας στους ανθρώπους που παραμένουν εκεί, με τη συμμετοχή παιδιάτρων και γενικών γιατρών.

Αύριο Τετάρτη στην περιοχή της Ειδομένης θα βρεθεί και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Χειρουργικής, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία για τη σωστή διαχείριση της υγειονομικής επιχείρησης που συντελείται στη περιοχή.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024