Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψαλίδι έως 50% στις νέες συντάξεις ζητά το κουαρτέτο

Ψαλίδι έως 50% στις νέες συντάξεις ζητά το κουαρτέτο

Μειώσεις των νέων συντάξεων έως και 50%, μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου, ζητούν τώρα μεταξύ άλλων οι δανειστές προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους στο νέο Ασφαλιστικό.

Μειώσεις των νέων συντάξεων έως και 50%, μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου, ζητούν τώρα μεταξύ άλλων οι δανειστές προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους στο νέο Ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με Τα Νέα, ζητούν να θεσπιστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από αυτά του σχεδίου της κυβέρνησης, τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συντάξεων, τα οποία με βάση την πρόταση Κατρούγκαλου φέρνουν μειώσεις έως 30%, αποτελούν ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με το υπουργείο Εργασίας για το νέο Ασφαλιστικό. Πρόκειται για τα ποσοστά επί των συντάξιμων αποδοχών των εργαζομένων με βάση τα οποία υπολογίζεται το ύψος της σύνταξης.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει ότι το αναλογικό τμήμα της σύνταξης θαυπολογίζεται με τέτοιο τρόπο -ο συντάξιμος μισθός θα καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου, ενώ οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται δραστικά-ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν εφεξής από 15% έως 30%.

Σύμφωνα με τα προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, μέχρι το 25ο έτος της ασφάλισης ενός εργαζομένου δεν φαίνεται να υπάρχουν μειώσεις, αλλά από το 25ο έτος της ασφάλισης έως και το 42ο έτος ασφάλισης προκύπτουν μεγάλες περικοπές.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης έχει κάποιος μετά τα 25 εργάσιμα έτη και όσο περισσότερες εισφορές πληρώνει, επειδή αυξάνεται ο μισθός του, τόσο μικρότερη σύνταξη παίρνει. Αυτή η προοπτική δημιουργεί αντικίνητρα ασφάλισης και αντιασφαλιστικές επιλογές όπως είναι η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024