Ως «πρόγευση νίκης» αισθάνεται το γερμανικό ξενοφοβικό AfD την ισχυρή του παρουσία σε τοπικές εκλογές στην Έσση, στις οποίες για πρώτη φορά κατέγραψε -έστω και σε τοπικό επίπεδο, και χάρη στη χαμηλή προσέλευση- διψήφια ποσοστά όπου κατέβασε υποψηφίους. Στην ίδια τη Φρανκφούρτη, πέφτει η συνεργασία CDU-Πράσινων.

Η μεγάλη δοκιμασία έρχεται την Κυριακή με τις τρεις κρατιδιακές κάλπες (σε Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ), οι οποίες εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να παίρνουν διάσταση «ανεμοδείκτη» και του κλίματος για το προσφυγικό.

Συνολικά, στις τοπικές εκλογές σε όλο το κρατίδιο της Έσσης -κατά τις οποίες κλήθηκαν στις κάλπες 4,7 εκατ. ψηφοφόροι, αλλά τελικά δεν προσήλθαν ούτε οι μισοί στις μεγάλες πόλεις- το AfD εμφανίζεται στο 13,2% (μετρώντας μόνο τη λίστα, κι όχι τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια υποψηφίων).

Στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 28,2% και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με 28%, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφουν οι Πράσινοι, που πέφτουν στο 11,6%.

Στον ίδιο το δήμο της Φρανκφούρτης, οι τοπικές κάλπες δείχνουν την έξοδο στην τοπική συνεργασία CDU και Πράσινων, μετά από δέκα χρόνια διακυβέρνησης.

Στην πρωτεύουσα της Έσσης, η αποχή έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ (προσήλθε στις κάλπες μόνο το 37% των ψηφοφόρων) και το AfD έφτασε στο 10,6%. Βρέθηκε έτσι μπροστά από το κόμμα της Αριστεράς (Linke, με 8%) και τους Φιλελεύθερους (FDP, με 7,7%).

Σε διψήφια ποσοστά ήταν το AfD και σε όλες τις μεγάλες πόλεις του κρατιδίου: Στο Βίσμπαντεν με 15,9% (τρίτο κόμμα), στο Όφενμπαχ με 10,3% (τέταρτο κόμμα), στο Γκίσεν με 15,5% (τρίτο κόμμα) και στο Ντάρμστατ με 12,2% (τέταρτο κόμμα).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ