Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πορείες διαμαρτυρίας από αφγανούς πρόσφυγες

Πορείες διαμαρτυρίας από αφγανούς πρόσφυγες

Στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της Β. Σοφίας, στο κέντρο της Αθήνας, κατευθύνθηκαν νωρίς το απόγευμα της Κυριακής περίπου 250 αφγανοί πρόσφυγες, που ξεκίνησαν από την πλατεία Βικτωρίας. Νωρίτερα, και στον Πειραιά, στην Ε2 πύλη του λιμανιού, διαδήλωσαν αφγανοί πρόσφυγες.

Στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί της Β. Σοφίας, στο κέντρο της Αθήνας, κατευθύνθηκαν περίπου 250 αφγανοί πρόσφυγες, που ξεκίνησαν από την άδεια πλέον πλατεία Βικτωρίας.

Πρόκειται για πρόσφυγες που ζούσαν τις τελευταίες εβδομάδες εκεί, αλλά μεταφέρθηκαν στα κέντρα υποδοχής σε Ελληνικό και Σχιστό.

Ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο, να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Έχουμε ίσα δικαιώματα για μετεγκατάσταση»,«Όλοι οι Αφγανοί είμαστε πρόσφυγες», «Σταματήστε τους πολέμους», «Άσυλο στους πρόσφυγες, όχι στον ρατσισμό», «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ευρώπη να εύχεσαι να’ναι ασφαλής ο δρόμος» έγραφαν τα πανό που κρατούσαν.

«Σήμερα είναι κυρίως μια αντιπολεμική πορεία» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του «Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων», Αχμέντ Μουχαμαντί. «Αυτοί οι άνθρωποι γλίτωσαν από έναν βέβαιο θάνατο και εδώ τυραννιούνται από έναν αργό θάνατο» τόνισε.

Όπως εξήγησε, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό τη Δευτέρα, «ζητάμε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν επιτέλους τα ατελείωτα βάσανα των προσφύγων και να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο σχετικά με την προστασία του πρόσφυγα και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξίας».

Στις 6 το απόγευμα η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Σας παρακαλούμε ανοίξτε τα σύνορα» φώναξαν οι διαδηλωτές-πρόσφυγες απευθυνόμενοι στους ηγέτες της Ε.Ε. και ξεκαθάρισαν ότι θα επιμείνουν και θα περιμένουν. Για όσο χρειαστεί. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θέλουμε να φτάσουμε στους συγγενείς μας που μας περιμένουν» δήλωσε μια 25χρονη από το Αφγανιστάν, μητέρα δύο γιων. «Μας περιμένουν στη Σουηδία, πρέπει να κάνω τα πάντα για τα παιδιά μου» είπε.

Νωρίτερα, και στον Πειραιά, στην Ε2 πύλη του λιμανιού, διαδήλωσαν αφγανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά που κρατούσαν χαρτόνια με συνθήματα. Ζήτησαν καλύτερες συνθήκες στους χώρους όπου φιλοξενούνται και κυρίως να ανοίξουν τα σύνορα και για εκείνους, όχι μόνο για Σύρους και Ιρακινούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024