Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρεκόρ για τις κρητικές εξαγωγές το 2015, ετήσια αύξηση 65,3%

Ρεκόρ για τις κρητικές εξαγωγές το 2015, ετήσια αύξηση 65,3%

Χρονιά ρεκόρ για τις κρητικές εξαγωγές αποδείχτηκε το 2015, σε σύγκριση με το 2014, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. Με βάση τα στοιχεία, το σύνολο των κρητικών εξαγωγών φτάνει στο ποσό των 486 εκατ. ευρώ, έναντι 294 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η αύξηση 65,3% αποτελεί, σημειώνει ο ΣΕΚ, καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και αναδεικνύει την Κρήτη ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές περιφέρειες της Ελλάδας.

Χρονιά ρεκόρ για τις κρητικές εξαγωγές αποδείχτηκε το 2015, σε σύγκριση με το 2014, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και όπως είχε προβλέψει ο πρόεδρος του ΣΕΚ Άλκης Καλαμπόκης.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον ΣΕΚ, το σύνολο των κρητικών εξαγωγών φτάνει στο ποσό των 486 εκατ. ευρώ, έναντι 294 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η αύξηση, που ανέρχεται σε 65,3%, σύμφωνα με τον ΣΕΚ, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και αναδεικνύει την Κρήτη ακόμα μία φορά ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές περιφέρειες της Ελλάδας.

«Για άλλη μια φορά οι εξαγωγείς της Κρήτης, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, με οικονομική ασφυξία και συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν, έδειξαν ότι μπορούν να σημειώνουν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, τοποθετώντας την Κρήτη και τα προϊόντα της σε δυναμικές αγορές, ενισχύοντας την τοπική οικονομία του νησιού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Καλαμπόκης.

Το 2013 οι εξαγωγές της Κρήτης είχαν ανέλθει σε 363 εκατ. ευρώ, το 2012 σε 265 εκατ. ευρώ και το 2011 σε 282 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή και ο εφοδιασμός πλοίων σε ΕΕ και τρίτες χώρες).

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 67,7% του συνόλου των κρητικών εξαγωγών με 329 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει αύξηση ίση με 113,6%.

Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών έρχεται δεύτερος, με μερίδιο περίπου 21% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και αύξηση της τάξεως του 50%.

Το υπόλοιπο ποσοστό του συνόλου των κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι λοιποί κλάδοι, όπως η Κλωστοϋφαντουργία, οι Μηχανές & Συσκευές, τα Δομικά Υλικά, η Λαϊκή Τέχνη κ.ά.

Το ελαιόλαδο, το οποίο εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα των κρητικών προϊόντων, αποτελεί το 74% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων & Ποτών και σχεδόν το 50% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της Κρήτης, παρουσιάζοντας αύξηση η οποία αγγίζει το 255%.

Ακολουθούν τα Κηπευτικά, με αύξηση της τάξεως του 4%, τα οποία μαζί με το ελαιόλαδο αποτελούν περίπου το 89% των εξαγωγών του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών.

Στον ίδιο κλάδο, αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές Αρτοποιημάτων (+75%), Κρασιού (+15,4%) και Μελιού (+7%).

Αντίθετα, μείωση εμφανίζει η εξαγωγή Φρούτων (-12,6), Ψαριών & Θαλασσινών (-8,5%) και Κρέατος & Παρασκευασμάτων (-11%).

Τεράστια αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των Μηχανών & Συσκευών, η οποία αγγίζει το 125%.

Ικανοποιητική αύξηση επίσης παρουσιάζει ο κλάδος της Κλωστοϋφαντουργίας & Ένδυσης (+26%).

Τέλος, σημαντική μείωση εμφάνισε ο κλάδος των Δομικών Υλικών, ίση με 25%.

Όσον αφορά στις αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 38,7% και τεράστια αύξηση 395%, ακολουθεί η Γερμανία με μερίδιο 16,5% και αύξηση 2,6%, τρίτη έρχεται η Ισπανία, με μερίδιο 4,2% και εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 130,7%, τέταρτη η Γαλλία με μερίδιο 4% και αύξηση ίση με 9% και πέμπτη η Ολλανδία, με μερίδιο 3,2% και μείωση 7,3% .

Σημαντική είναι και η αύξηση των κρητικών εξαγωγών προς τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ (+100%), που κατέχουν την 6η θέση ανάμεσα στους κυριότερους αγοραστές των κρητικών προϊόντων με μερίδιο 2,9%, ο Καναδάς (+150%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+57%), η Κένυα (+40%), η Κίνα (+35%), το Μεξικό (+30,4%), η Αίγυπτος (+29,2%) και η Τυνησία (+25%).

Σταθερή είναι η πορεία των εξαγωγών προς Αυστραλία, Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία, ενώ μείωση παρουσιάζεται στις εξαγωγές προς Ρωσία (-3,9%).

Για την πολλά υποσχόμενη αγορά των ΗΠΑ και γενικότερα των χωρών της αμερικανικής ηπείρου, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο με θέμα «Η οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον των αγορών της Αμερικής».

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και ώρα 18.30 μ.μ. στην αίθουσα «Καστελλάκη» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκειά της θα γίνει παρουσίαση της αγοράς των ΗΠΑ από εκπρόσωπο του υπουργείου, καθώς και μεταφορά εμπειριών και παρουσίαση καλής εξαγωγικής πρακτικής από εκπροσώπους εξαγωγικών επιχειρήσεων της Κρήτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024