Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αίνος, το καμάρι της Κεφαλλονιάς

Αίνος, το καμάρι της Κεφαλλονιάς

Στο νότιο τμήμα της Κεφαλλονιάς, του μεγαλύτερου νησιού του Ιονίου πελάγους, υψώνεται επιβλητικός ο ορεινός όγκος του Αίνου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. O δρόμος που οδηγεί από το Aργοστόλι, την πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς, στη Σάμη, παραλιακή κωμόπολη και λιμάνι στην ανατολική ακτογραμμή του νησιού, διακλαδίζεται στο 12ο χλμ. Ύστερα από διαδρομή 5,5 χλμ […]

Στο νότιο τμήμα της Κεφαλλονιάς, του μεγαλύτερου νησιού του Ιονίου πελάγους, υψώνεται επιβλητικός ο ορεινός όγκος του Αίνου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

O δρόμος που οδηγεί από το Aργοστόλι, την πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς, στη Σάμη, παραλιακή κωμόπολη και λιμάνι στην ανατολική ακτογραμμή του νησιού, διακλαδίζεται στο 12ο χλμ. Ύστερα από διαδρομή 5,5 χλμ οι φυσιολάτρες φθάνουν στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να διασχίσουν οδικώς το μαγευτικό
δρυμό (διαδρομή 15 χλμ).

Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1962, για να διαφυλαχθεί το κατεξοχήν ενδημικό είδος ελάτης (Abies cephalonica), εκτείνεται στον κυρίως όγκο του Αίνου και στο όρος Ρούδι, ξεχωριστό
τμήμα του πυρήνα του δρυμού.

Στο δρυμό συναντώνται πλατύφυλλα είδη και θάμνοι, φιλοξενούνται δε θηλαστικά και είδη της πτηνοπανίδας.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκουν καταφύγιο μικρόσωμα άλογα του είδους Equus caballus L., που ζουν σε ημιάγρια κατάσταση.

H θέα από την κορυφή του Αίνου (Μεγάλος Σωρός, 1.618 μ.) είναι ανεπανάληπτη.

Ο Ηλίας Μπεριάτος, καθηγητής Χωρικού – Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρώην νομάρχης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, έχει γράψει τα εξής για τον Αίνο:

«O Αίνος δεν είναι μόνο το μεγάλο βουνό της Κεφαλονιάς, είναι κι ένα σύμβολο κι ένας μύθος. Είναι ακόμη ένας τόπος διπλά ιερός: χώρος αρχαίας λατρείας, αλλά και μεγαλοπρεπής ναός της φύσης. Είναι το μοναδικό νησιωτικό βουνό της Ελλάδας με δάσος από έλατα. Νησί, βουνό, ελατόδασος, τρία στοιχεία απόλυτα συνυφασμένα μεταξύ τους στη γεωλογική και ιστορική πορεία του. Αυτή ακριβώς η μοναδικότητα της φυσιογνωμίας του Αίνου δικαιολογεί και εξηγεί το ενδιαφέρον και τη φροντίδα όλων όσων ευαισθητοποιούνται για το μέλλον του Μεγάλου Βουνού και της νησιωτικής φύσης γενικότερα».

Για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον ορεινό όγκο του Αίνου, το καμάρι της Κεφαλλονιάς, μπορείτε να επισκεφθείτε το διαδικτυακό τόπο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024