Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το προσφυγικό Πέμπτη και Παρασκευή

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το προσφυγικό Πέμπτη και Παρασκευή

Τη στάση που θα τηρήσει κατά τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας την ερχόμενη Δευτέρα προετοιμάζει η Αθήνα. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Τη στάση που θα τηρήσει κατά τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας την ερχόμενη Δευτέρα προετοιμάζει η Αθήνα. Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί το Υπουργικό Συμβούλιο (12:00), ενώ θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει (12:00) το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Η κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη.

O Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να διατυπώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών τις θέσεις που σκοπεύει να αναπτύξει στο Συμβούλιο ΕΕ – Τουρκίας και να ζητήσει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας.

Βασικός άξονας των θέσεων αυτών είναι ότι η λύση στην προσφυγική κρίση θα πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο της ΕΕ με δεσμευτικό τρόπο. Θα ζητήσει, δηλαδή, από τους εταίρους στην ΕΕ τη συμμετοχή όλων των κρατών – μελών στην κατανομή προσφύγων, όχι σε εθελοντική, αλλά σε υποχρεωτική βάση, ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική δύναμη κάθε χώρας.

Ακομη, η κυβέρνηση επιζητά την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, την καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν, καθώς και την έγκριση της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κομσιόν.

Επιπλέον, ο Αλέξη Τσίπρας θα ταχθεί κατά των μονομερών ενεργειών και μόνο επ’ αυτού, όπως θα εξηγήσει στους πολιτικούς αρχηγούς, θα χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει βέτο, εάν χρειαστεί, πρόκειται να τονίσει.

«Η σκέψη είναι η εξής: μπλοκάρω αποφάσεις που επιβαρύνουν όλη την Ευρώπη; Και χώρες που διάκεινται φιλικά και υποστηρικτικά στη χώρα; Προφανώς αυτό δεν θα ήταν μια από τις καλύτερες επιλογές. Από εκεί και μετά, όμως, σε ένα άλλο επίπεδο θα πρέπει να εξαντλήσουμε τα διπλωματικά μέσα προκειμένου η χώρα να μην πάρει μόνη της το βάρος ενός τέτοιου προβλήματος. Δεν έχουν μελετηθεί τέτοια προβλήματα. Αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτή που περιγράφηκε και χθες από τον πρωθυπουργό» δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος την Τρίτη.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να εξετάσει την πρόοδο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, πάντως, τα σκάφη του ΝΑΤΟ πλέουν σε διεθνή ύδατα, καθώς η Τουρκία δεν δέχεται να μπουν στα δικά της χωρικά ύδατα, ενώ οι ροές προσφύγων – μεταναστών συνεχίζονται αμείωτες, με 1.000 άτομα να φθάνουν καθημερινά στα νησιά.

Το ζήτημα των «παζαριών» της Τουρκίας πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας την ερχόμενη Δευτέρα. Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, προγραμματίζεται τριμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πληροφορίες της Hurriyet αναφέρουν ότι στην Αθήνα, εν όψει της Συνόδου, θα έρθει την Παρασκευή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ημέρα, την Παρασκευή, με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Θα έχει προηγηθεί η (νέα) συνάντηση του κ. Τουσκ με τον Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη. Ο κ. Τουσκ θα φθάσει στην Αθήνα, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει επαφές σε υψηλό επίπεδο σε Βιέννη, Λιουμπλιάνα, Ζάγκρεμπ και Σκόπια.

Βασικό χαρτί του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας αναμένεται να είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση λόγω μονομερών ενεργειών, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζει όσα έχει υποσχεθεί (hot spots και κέντρα μετεγκατάστασης).

Προκειμένου να επικαιροποιηθεί ο συντονισμός στο εσωτερικό της χώρας και να εγκριθεί η στρατηγική της Αθήνας εν όψει της κρίσιμης Συνόδου, το μεσημέρι της Πέμπτης συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι μία ημέρα μετά τη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας, την Τρίτη 8 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει στη Σμύρνη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, όπου και θα μεταβεί οΑλέξης Τσίπραςγια να συναντηθεί με τονΑχμέτ Νταβούτογλου.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024