Μαχαίρι σε υψηλές συντάξεις, προστασία έως τα 1.200 ευρώ
Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο της περικοπής των συντάξεων πάνω από τα 1.200 ευρώ, καθώς και της επιβολής πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, ούτε αυτό το μέτρο θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.
Επιπλέον, στην παραδοχή ότι θα μπορούσε να μπει πλαφόν στις σημερινές υψηλές συντάξεις προχώρησε και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star, λέγοντας πως «δεν το αποκλείουμε, αλλά είναι πολύ λίγες».
Την Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, συνεχίζοντας τη συλλογιστική του πρωθυπουργού, σημείωσε πως εάν γινόταν μια μικρή μείωση σε κάποιες μεγάλες συντάξεις, ίσως να μην ήταν μεγάλο το κοινωνικό βάρος, για να συμπληρώσει πως ο αριθμός των μεγάλων συντάξεων είναι πολύ μικρός. «Δεν προσφέρει στ’ αλήθεια κάτι, πλην συμβολικού χαρακτήρα» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με Τα Νέα, το οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες εβδομάδες έκανε λογαριασμούς για το ποιο θα ήταν το όφελος από μια περικοπή στους υψηλοσυνταξιούχους και διαπίστωσε ότι τα χρήματα που θα εξοικονομούνταν θα ήταν ψίχουλα -για την ακρίβεια, μερικά εκατομμύρια ευρώ- μπροστά στον στόχο των 600 εκατ. ευρώ.
Το Μαξίμου έχει κατανοήσει κάτι που επιβεβαιώνει και κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, πως «εάν δεν μπει μαχαίρι στις μεσαίες και μικρές συντάξεις, να κοπούν εικοσάρικα» δεν μπορεί το μέτρο της μείωσης να λειτουργήσει καθώς η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων ανήκει στην κατηγορία που λαμβάνει μεταξύ 700 και 1.000 ευρώ.
*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Απάντηση Γ.Κατρούγκαλου
Με δύο tweets σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», με τίτλο «Μαχαίρι σε μεγάλες και μικρές συντάξεις».
Το δημοσίευμα αναφέρει: «Μαχαίρι σε μεγάλες και μικρές συντάξεις. Σπάνε οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που οδηγείται σε συνολική παρέμβαση στο Ασφαλιστικό. Ξεθωριάζουν σιγά σιγά οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για τις κύριες συντάξεις, καθώς η τρόικα απαιτεί λύση ‘εδώ και τώρα’ με περικοπές, ώστε να βρεθούν τα 1,8 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016. Εμμέσως πλην σαφώς προϊδέασε σχετικά ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη, κάνοντας λόγο και για φορολογικές επιβαρύνσεις στα υψηλότερα εισοδήματα».
Ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε το εν λόγω δημοσίευμα με δύο αναρτήσεις στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, κάνοντας αναφορά στη «γάτα των Ιμαλαΐων».
Ειδικότερα,ο υπουργός Εργασίας έγραψε: «Τα Νέα ξαναγράφουν σήμερα για «μαχαίρι» σε συντάξεις και ότι η κυβέρνηση σκέφτεται πλαφόν 3.000 ευρώ. Ξεθώριασμα κόκκινων γραμμών;» και προσθέτει: «Η γάτα των Ιμαλαΐων ξέχασε να τους πει ότι αυτό ήδη προβλέπεται στο άρθρο 14 του προσχεδίου για το Ασφαλιστικό».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τραμπ από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Η εκεχειρία με το Ιράν έχει λήξει»
- «Η γη της ελιάς»: Απόψε το μεγάλο φινάλε στο MEGA
- Δήμος Λαμιέων: Σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας
- Σπάτα: Επεισόδιο στο Κέντρο Υγείας – Τρεις άνδρες ενεπλάκησαν με νοσηλευτές
- Ο Μπατούμ έρχεται στη Euroleague για τη Βιλερμπάν
- Δίκη για τα Τέμπη: «Ο σταθμάρχης είχε μηδενική προϋπηρεσία, εκτελούσε καθήκοντα μόνος για τρίτη μέρα», είπε ο συνήγορος του Β. Σαμαρά
- Άργος: Διασωληνωμένος με τραύμα στο κεφάλι νοσηλεύεται ο 20χρονος που πυροβόλησαν αστυνομικοί
- Μάχη με τα κύματα στην Κεφαλονιά: Πώς μία νεαρή ναυαγοσώστρια έσωσε 7 ανθρώπους από επικίνδυνο ρεύμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442