Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
UNHCR: Η Ευρώπη στο χείλος μεγάλης αυτοπροκληθείσας ανθρωπιστικής κρίσης

UNHCR: Η Ευρώπη στο χείλος μεγάλης αυτοπροκληθείσας ανθρωπιστικής κρίσης

Σήμα κινδύνου για το προσφυγικό εκπέμπει ξανά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μεγάλης -αυτοπροκληθείσας- ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ύπατη Αρμοστεία καταγγέλλει τον εγκλωβισμό 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στον νόμο. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση μόνη» τονίζει η UNHCR.

Σήμα κινδύνου για το προσφυγικό εκπέμπει ξανά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος μεγάλης αυτοπροκληθείσας ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Ύπατη Αρμοστεία καταγγέλλει τον εγκλωβισμό 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στον νόμο.

Οι συνθήκες συνωστισμού των προσφύγων στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό, ενώ αυξάνεται η ένταση που τροφοδοτεί τη βία, διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, 131.724 άνθρωποι διέσχισαν κατά το πρώτο δίμηνο του έτους 2016 τη Μεσόγειο, ξεπερνώντας ήδη τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που καταγράφηκαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2015.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι 131.724 άνθρωποι έκαναν το ταξίδι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, 122.637 από τους οποίους έφθασαν στην Ελλάδα, δηλαδή αριθμός μεγαλύτερος από τον συνολικό αντίστοιχο των πρώτων πέντε μηνών του 2015, δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

Επίσης, περί τους 410 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Ύπατη Αρμοστεία ανακοίνωσε ότι 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ανάγκη από στέγαση, 8.500 από τους οποίους βρίσκονται στην Ειδομένη. Τουλάχιστον 1.500 κοιμήθηκαν την περασμένη νύκτα στην ύπαιθρο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Εξαιτίας του συνωστισμού στην συνοριακή περιοχή, υπάρχουν κίνδυνοι έλλειψης τροφίμων, καταλυμάτων, νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής. Επίσης, εντάσεις δημιουργούνται μεταξύ των προσφύγων, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν δημιουργήσει δύο καταυλισμούς, στην περιοχή, που είναι ήδη υπερπλήρεις, επισήμανε.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειρισθεί αυτήν την κατάσταση μόνη» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας ζητώντας την εφαρμογή του σχεδίου επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη που υιοθετήθηκε το 2015.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024