Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπεραμύνεται η ΠΓΔΜ της χρήσης δακρυγόνων στην μεθόριο

Υπεραμύνεται η ΠΓΔΜ της χρήσης δακρυγόνων στην μεθόριο

Το πιο απλό για την ΠΓΔΜ «θα ήταν να αποχωρήσει από τα σύνορα και να αφήσει όλους τους πρόσφυγες να περάσουν» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ είναι αντίθετη με μια τέτοια απόφαση, καθώς επιθυμεί καταγραφή των προσφύγων. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της χρήσης δακρυγόνων στη μεθόριο.

Το πιο απλό για την ΠΓΔΜ «θα ήταν να αποχωρήσει από τα σύνορα και να αφήσει όλους τους πρόσφυγες να περάσουν» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Πόποσκο, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ είναι αντίθετη με μια τέτοια απόφαση καθώς επιθυμεί καταγραφή των προσφύγων.

«Τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το σύστημα δείχνει να μην λειτουργεί. Καθένας από μας θα πρέπει να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την επικράτειά του» είπε.

Υπεραμύνθηκε ακόμα την απόφαση των Σκοπίων να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσουν τη διέλευση, και προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στα Βαλκάνια μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις.

Τη Δευτέρα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ έριξε δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων Σύρων και Ιρακινών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο φυλάκιο της Ειδομένης.

«Είδαμε περίπου 400 νεαρούς να προσπαθούν να περάσουν διά της βίας στο έδαφος της χώρας μας από την Ελλάδα» δήλωσε ο Πόποσκι στο BBC.

«Αν οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι αντιμέτωπες με μια κατάσταση βίαιης απόπειρας από εκατοντάδες νεαρούς προκειμένου να περάσουν στο έδαφός μας, χωρίς να θέλουν να καταγραφούν ή να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής, δεν νομίζω ότι αυτό συνάδει με ό,τι έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

» Το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσει από τα σύνορα […] Μας είπαν ότι θέλουν ένα αξιόπιστο σύστημα για την καταγραφή των μεταναστών» επισήμανε.

Η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη στα σύνορα, όπου περισσότεροι από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την ΠΓΔΜ και από χώρες των Βαλκανίων και της ΕΕ.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o Πόποσκι εξέφρασε φόβους για τυχόν «συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων στην περίπτωση που ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι». Στην αναμέτρηση αυτή, «η Σλοβενία στέλνει πίσω παράνομους μετανάστες προς την Κροατία, η Κροατία προς τη Σερβία και η Σερβία προς τη χώρα μας, κλπ».

«Φοβάμαι μήπως ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφύγων» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024