Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Εδραιώνονται οι μεταρρυθμιστές, αλλά χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή

Ιράν: Εδραιώνονται οι μεταρρυθμιστές, αλλά χωρίς πλειοψηφία στη Βουλή

O μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί και οι μεταρρυθμιστές σύμμαχοί του εδραίωσαν την πολιτική του ανοίγματος που υιοθετούν, επιτυγχάνοντας κατά τη διάρκεια των κρίσιμων αυτών εκλογών να ανατρέψουν την επιρροή των συντηρητικών, χωρίς ωστόσo να αποσπάσουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

O μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί και οι μεταρρυθμιστές σύμμαχοί του εδραίωσαν την πολιτική του ανοίγματος που υιοθετούν, επιτυγχάνοντας κατά τη διάρκεια των κρίσιμων αυτών εκλογών να ανατρέψουν την επιρροή των συντηρητικών, χωρίς ωστόσo να αποσπάσουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί ανακοίνωσε ότι οι μεταρρυθμιστές-μετριοπαθείς κερδίζουν και τις 30 έδρες που αναλογούν στην εκλογική περιφέρεια της Τεχεράνης.

«Η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει τελειώσει, το ποσοστό συμμετοχής στις διπλές αυτές εκλογές ήταν 50% στην Τεχεράνη και περίπου 62% σε όλη την επικράτεια» δήλωσε στην ιρανική τηλεόραση και πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί β’ γύρος εκλογών τον Απρίλιο ή τον Μάιο για τουλάχιστον 57 έδρες.

Κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών και αυτών για τη Συνέλευση που ορίζει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη, το στρατόπεδο Ροχανί είχε σημαντικές νίκες, επτά μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Δύο βασικές προσωπικότητες των συντηρητικών στη Συνέλευση, ο πρόεδρός της αγιατολάχ Μοχαμάντ Γιαζντί και ο αγιατολάχ Ταγί Μεσμπάχ Γιαζντί ηττήθηκαν στην Τεχεράνη.

Αυτή είναι μια νίκη για τους μεταρρυθμιστές και τους μετριοπαθείς που είχαν διεξαγάγει εκστρατεία για τον αποκλεισμό των συντηρητικών.

Ωστόσο δεν κατάφεραν να αποκλείσουν τον αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί που είναι επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του Ιράν.

Ο μετριοπαθής πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί απέσπασε τις περισσότερες ψήφους. Ακολουθεί ο συντηρητικός ιερωμένος Μοχαμάντ Εμαμί Κασανί και μετά ο ίδιος ο πρόεδρος Ροχανί.

Οι Ραφσαντζανί και Ροχανί ήταν υποψήφιοι σε χωριστό ψηφοδέλτιο, ώστε να αποκλειστούν οι σημαντικότερες προσωπικότητες των συντηρητικών της Συνέλευσης, στην οποία ωστόσο εξακολουθούν να επικρατούν οι συντηρητικοί.

Η συνέλευση αυτή, η οποία εκλέγεται για οκτώ χρόνια, μπορεί να κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της θητείας της, καθώς ο νυν ανώτατος πνευματικός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ είναι 76 ετών.

Κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία

Για τις βουλευτικές εκλογές, των οποίων τα τελικά αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά, οι μεταρρυθμιστές και οι μετριοπαθείς μπορούν επίσης να είναι ικανοποιημένοι, ακόμη και στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο (290 έδρες), ούτε περισσότερες έδρες από τους Συντηρητικούς.

Η επιτυχία τους είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Τεχεράνη, όπου κερδίζουν και τις 30 έδρες που αναλογούν στην εκλογική αυτή περιφέρεια, τις οποίες κατείχαν μέχρι σήμερα οι συντηρητικοί.

Αντίθετα, στις επαρχίες προηγούνται οι συντηρητικοί αλλά οι πιο ριζοσπαστικοί μεταξύ αυτών, οι οποίοι είχαν πολεμήσει την πυρηνική συμφωνία, αποκλείστηκαν.

Σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα για 259 έδρες, εκλέγονται 93 συντηρητικοί, 89 μεταρρυθμιστές (περιλαμβανομένης της Τεχεράνης), 11 ανεξάρτητοι των οποίων η πολιτική τάση είναι ακόμα άγνωστη.

Πρέπει να προστεθούν 4 μετριοπαθείς συντηρητικοί που υποστηρίχθηκαν από τους μεταρρυθμιστές και 5 εκπρόσωποι θρησκευτικών μειονοτήτων που γενικά δεν κατατάσσονται κάπου πολιτικά.

Οι μεταρρυθμιστές, οι οποίοι είχαν μποϊκοτάρει τις βουλευτικές του 2012, εκπροσωπούνταν μόνο από 30 βουλευτές έναντι 200 των Συντηρητικών στο απερχόμενο Κοινοβούλιο. Στη νέα Bουλή θα έχουν τουλάχιστον τριπλάσιους.

Οι πιο γνωστές προσωπικότητες στο στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών είχαν αποκλειστεί από τις εκλογές από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, το οποίο έχει δικαίωμα βέτο επί των υποψηφίων.

Ωστόσο, με ελάχιστα γνωστούς υποψήφιους, οι μεταρρυθμιστές μπόρεσαν να είναι παρόντες σε μεγάλο αριθμό των εκλογικών περιφερειών στις επαρχίες συμμαχώντας με τους μετριοπαθείς.

Το Κοινοβούλιο θα έχει τουλάχιστον 14 γυναίκες, οι περισσότερες προσκείμενες στο στρατόπεδο του Ροχανί, έναντι εννέα που είχε στο απερχόμενο σώμα, και ήταν όλες συντηρητικές.

Ο πρόεδρος Ροχανί είχε επενδύσει στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης που τέθηκε σε ισχύ στα μέσα Ιανουαρίου μαζί με την άρση μεγάλου μέρους των διεθνών κυρώσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει τον μέγιστο αριθμό βουλευτών στο Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος προτίθεται να εισαγάγει σειρά οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων πριν από το τέλος της τετραετούς πρώτης θητείας του, το 2017. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, ο Ροχανί θα διεκδικήσει μια δεύτερη και τελευταία θητεία.

Οι τελευταίοι τρεις πρόεδροι του Ιράν, ο μετριοπαθής Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί (1989-1997), ο μεταρρυθμιστής Μοχαμάντ Χαταμί (1997-2005) και ο συντηρητικός Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ (2005-2013) είχαν εξασφαλίσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, μετά την άνοδό τους στην εξουσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024