Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν κατά πάντων, η εκεχειρία στη Συρία «θα ευνοήσει τον Άσαντ»

Ερντογάν κατά πάντων, η εκεχειρία στη Συρία «θα ευνοήσει τον Άσαντ»

Σύσσωμοι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ιράν, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη συμπεριφέρονται ανέντιμα και επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν περαιτέρω τα συμφέροντά τους στη Συρία, λέει ο Ερντογάν σε νέο «κατηγορώ» κατά πάντων με αφορμή τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός -διαδικασία από την οποία απαιτεί να εξαιρεθεί η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Κατά τον Ερντογάν, η εκεχειρία δεν θα κάνει τίποτε περισσότερο από το να ευνοήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Σύσσωμοι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Ιράν, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένα Έθνη συμπεριφέρονται ανέντιμα και επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν περαιτέρω τα συμφέροντά τους στη Συρία, λέει ο Ερντογάν σε νέο «κατηγορώ» κατά πάντων με αφορμή τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός -διαδικασία από την οποία απαιτεί να εξαιρεθεί η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Κατά τον Ερντογάν, η εκεχειρία -που συμφωνήθηκε από Ρωσία και ΗΠΑ- δεν θα κάνει τίποτε περισσότερο από το να ευνοήσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ιράν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη δυστυχώς δεν καταφέραν να σταθούν στο ύψος τους να τιμήσουν την ανθρωπότητα» είπε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Αντίθετα, όλες αυτές οι χώρες, εξαιτίας των δικών τους υπολογισμών, έχουν επιτρέψει άμεσα ή έμμεσα να σκοτωθούν σχεδόν μισό εκατομμύριο αθώοι άνθρωποι από το καθεστώς και τους υποστηρικτές του» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία ανακοίνωσαν ότι η συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο.

Ωστόσο, η συριακή αντιπολίτευση -με τη στήριξη Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας- επιφυλάσσεται, εκφράζοντας φόβους ότι το καθεστώς Άσαντ και η Ρωσία θα συνεχίσουν τα πλήγματα εναντίον τους με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας -δεδομένου ότι από την παύση πυρός εξαιρούνται οι επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και του συνδεόμενου με την Αλ Κάιντα Μετώπου Αλ-Νόσρα.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε μιλώντας την Τετάρτη ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας της Συρίας (PYD) και οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) πρέπει να εξαιρεθούν από το όλο πλαίσιο της εκεχειρίας, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

«Όλοι πρέπει να αποδεχθούν ότι οι PYD και YPG είναι παρακλάδια του PKK. Θα πρέπει αυτή η οργάνωση να πυροδοτήσει βόμβα και κάπου αλλού εκτός της Άγκυρας ώστε να αναγνωριστεί ως παρακλάδι του PKK;» ανέφερε σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη της Hurriyet.

Χαρακτήρισε επίσης «μέγα ψέμα» την αντίληψη ότι οι κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας YPG υποστηρίζονται γιατί ακριβώς γιατί μάχονται το Ισλαμικό Κράτος. Η στήριξη των ΗΠΑ στην YPG έχει πυροδοτήσει την οργή της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να επιτίθεται κατ’ επανάληψη κατά των ΗΠΑ έχοντας δηλώσει πος πρέπει να «να διαλέξουν εάν είναι μαζί μας ή με τους τρομοκράτες».

Εικοσι τέσσερις ώρες μετά την επίθεση της περασμένης εβδομάδας και στρατιωτικού προσωπικού στην Άγκυρα που προκάλεσε το θάνατο 29 ατόμων, Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο δράστης ήταν Κούρδος της Συρίας και «οπωσδήποτε» μέλος των YPG, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ανέφερε ότι ουδεμία αμφιβολία έχει για την «πίστη» του στις πολιτοφυλακές.

Οι έλεγχοι DNA αποκάλυψαν ωστόσο ότι ο βομβιστής ήταν ο γεννημένος στην Τουρκία Αμπντουλμπακί Σόμερ, ο οποίος εισήλθε στη χώρα με πλαστή συριακή ταυτότητα.

Εν τω μεταξύ, τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (ΤΑΚ), μικρότερη εκτός νόμου οργάνωση που αποτελεί παρακλάδι του PKK, ανέλαβε την ευθύνη για την οργάνωση.

Κατά την ομιλία του στην Άγκυρα ο Ερντογάν έδωσε επίσης συνέχεια στη σύγκρουση με τη Ρωσία, λέγοντας ότι εξακολουθεί να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο μετά το επεισόδιο της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού στις 24 Νοεμβρίου του 2015.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024