Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανικά drone θα απογειώνονται από Σικελία εναντίον της ISIS στη Λιβύη

Αμερικανικά drone θα απογειώνονται από Σικελία εναντίον της ISIS στη Λιβύη

Η Ρώμη συμφώνησε με τις ΗΠΑ στην απογείωση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία, αυστηρά με «αμυντικό σκοπό» στις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS στη Λιβύη. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι άδειες απογείωσης θα δίνονται «για κάθε περίπτωση ξεχωριστά» και υπογράμμισε πως η απόφαση δεν είναι προάγγελος επέμβασης στη Λιβύη -ενδεχόμενο που έχει αρχίσει να αιωρείται πάνω από τη Ρώμη.

Η Ρώμη συμφώνησε με τις ΗΠΑ στην απογείωση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) από τη βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία, αυστηρά με «αμυντικό σκοπό» στις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS στη Λιβύη.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως οι άδειες απογείωσης θα δίνονται «για κάθε περίπτωση ξεχωριστά» και υπογράμμισε πως η απόφαση δεν είναι προάγγελος επέμβασης στη Λιβύη -ενδεχόμενο που έχει αρχίσει να αιωρείται πάνω από τη Ρώμη.

«Βρισκόμαστε σε πλήρη συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους μας» είπε ο ιταλός ΥΠΕΞ Π.Τζεντιλόνι την Τρίτη, όπως μεταδίδει το ιταλικό Ansa. Η συμφωνία, η οποία δεν απαιτεί την έγκριση του Κοινοβούλιου, «δεν είναι προοίμιο στρατιωτικής επέμβασης» στη Λιβύη, τόνισε.

Η διμερής συμφωνία καλύπτει μόνον αποστολές αμυντικού χαρακτήρα και όχι επιθετικής φύσης, υπογράμμισε ο ιταλός υπουργός Άμυνας Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Ρώμη θα αποφασίζει εάν θα εγκρίνει τις απογειώσεις των UAVs από την αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικελίας κατά περίπτωση και μόνον εάν οι εγκεκριμένες αποστολές αφορούν την προστασία προσωπικού που βρίσκεται επί του πεδίου. Δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα αιτήσεις για τη χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών αυτών από την Ουάσινγκτον. Τα αεροσκάφη που βρίσκονται στη Σιγκονέλα δεν είναι οπλισμένα, είχε αναφέρει ξεχωριστά αξιωματούχος του ιταλικού υπουργείου Άμυνας μιλώντας στο Reuters.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να πείσει την Ιταλία να επιτρέψει τέτοια αεροσκάφη να πραγματοποιούν επιχειρήσεις από την αεροπορική βάση Σιγκονέλα εδώ και πάνω από έναν χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal.

Το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύεται το χάος στη Λιβύη, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μάχονται για την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, για να αποκτήσει ερείσματα και να εξαπολύει επιθέσεις τόσο μέσα στην ίδια τη Λιβύη, όσο και στη γειτονική Τυνησία.

Η επιδρομή των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα εναντίον μιας βάσης των τζιχαντιστών στη Σαμπράτα, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, φέρεται να είχε στόχο τον Νουρεντίν Σουσάν, έναν Τυνήσιο εξτρεμιστή που συνδέεται με την επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο. Τα αεροσκάφη που έφεραν σε πέρας εκείνη την επιδρομή είχαν απογειωθεί από μια βάση στο έδαφος της Βρετανίας.

Η Ιταλία έχει καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι δεν προτίθεται να λάβει μέρος σε αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη χωρίς ρητό αίτημα για αυτό από μια αναγνωρισμένη και νόμιμη κυβέρνηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις προκειμένου να απογειώνονται από τη Σικελία UAVs για επιχειρήσεις όπως αυτή στη Σαμπράτα, αλλά η ιταλική κυβέρνηση διστάζει να εγκρίνει κάτι τέτοιο φοβούμενη τις αντιδράσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ανέφερε ακόμη η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024