Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Και στην Αθήνα τα «ATM» του ΘΕΣγάλα

Και στην Αθήνα τα «ATM» του ΘΕΣγάλα

Η κρίση μπορεί να λειτουργήσει και ως ευκαιρία. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να ακούγεται ως κοινοτυπία, ωστόσο έχει την εφαρμογή της σε ορισμένες περιπτώσεις, και μάλιστα εντυπωσιακές. Το πεδίο της αγροτικής οικονομίας φαίνεται πως τελικώς είναι και το πιο ευεπίφορο σε νέες ιδέες, και κυρίως στην ανάπτυξη ενός νέου συνεταιριστικού μοντέλου που προσιδιάζει στην επιχειρηματική αντίληψη που κυριαρχεί στο συνεταιριστικό κίνημα της Βόρειας Ευρώπης.

Η κρίση μπορεί να λειτουργήσει και ως ευκαιρία. Η διαπίστωση αυτή μπορεί να ακούγεται ως κοινοτυπία, ωστόσο έχει την εφαρμογή της σε ορισμένες περιπτώσεις, και μάλιστα εντυπωσιακές. Το πεδίο της αγροτικής οικονομίας φαίνεται πως τελικώς είναι και το πιο ευεπίφορο σε νέες ιδέες, και κυρίως στην ανάπτυξη ενός νέου συνεταιριστικού μοντέλου που προσιδιάζει στην επιχειρηματική αντίληψη που κυριαρχεί στο συνεταιριστικό κίνημα της Βόρειας Ευρώπης.
Η αρχή έγινε πριν από λίγα χρόνια με τον αγελαδοτροφικό συνεταιρισμό ΘΕΣγάλα στη Λάρισα, πριν από περίπου τρία χρόνια δημιουργήθηκε με τον προηγούμενο ως πιλότο ο συνεταιρισμός ΘΕΣγη, που αφορά την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, και πρόσφατα εμφανίστηκε μια τρίτη περίπτωση, στην περιοχή της Ελασσόνας, όπου από κτηνοτρόφους που ασχολούνται με την αιγοπροβατοτροφία έχει δημιουργηθεί ο συνεταιρισμός Γάλα Ελλάς.
Μείωση κόστους

Και οι τρεις εκδοχές του νέου συνεταιριστικού κινήματος είναι πρωτοποριακές σε ένα αγροτικό περιβάλλον που ταλανίζεται επί έξι χρόνια από την οικονομική ύφεση. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ΘΕΣγη, ο οποίος κατόρθωσε να μειώσει το κόστος των αγροτικών εφοδίων για τα μέλη του, ενώ ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση των κτηνοτρόφων της Ελασσόνας οι οποίοι πρόκειται να συνεργαστούν με τον ΘΕΣγάλα, αφού από τα «ΑΤΜ» του θα πωλείται η συσκευασμένη φέτα που θα παράγεται από τους ίδιους.

Έτσι λοιπόν το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα πρόκειται να λειτουργήσει τα πρώτα 10 σημεία («ΑΤΜ») πώλησης παστεριωμένου γάλακτος στην Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» έχουν ήδη γίνει οι σχετικές αιτήσεις του συνεταιρισμού σε διάφορους δήμους του Λεκανοπεδίου προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές άδειες. Οι ίδιες πηγές λένε ότι τα 10 σημεία θα είναι στρατηγικά τοποθετημένα ώστε να καλύπτουν το σύνολο του Λεκανοπεδίου. Το πότε θα δημιουργηθούν θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό αδειοδότησης. Θα πρόκειται για γάλα ημέρας το οποίο θα διανέμεται σε 24 ώρες στα σημεία λιανικής πώλησης. Υπολογίζεται ότι είναι δυνατόν το σημείο να διακινεί από 700 ως 800 κιλά ημερησίως. Παράλληλα οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται από τα ίδια σημεία αγελαδινό τυρί, λευκό και κίτρινο, καθώς και σοκολατούχο γάλα.
Και εργοστάσιο

Εν τω μεταξύ σύντομα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το εργοστάσιο παστερίωσης για το οποίο ο συνεταιρισμός έχει επενδύσει περί τα 3 εκατ. ευρώ –η επένδυση έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο και έχει επιδοτηθεί με 1,2 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να επεκταθεί τόσο σε νέα προϊόντα όσο και σε νέες γεωγραφικές περιοχές.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΘΕΣγάλα διαθέτει ήδη 16 σημεία με Αυτόματους Πωλητές Γάλακτος σε Λάρισα και 17 στη Θεσσαλονίκη, από τα οποία διακινούνται συνολικά ημερησίως 22 τόνοι. Πέρυσι οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ, αλλά τα κέρδη του ήταν ελάχιστα, μόλις 70.000 ευρώ, λόγω υψηλών επενδύσεων (επένδυσε περί τα 2 εκατ. ευρώ). Ο συνεταιρισμός παράγει 120 τόνους αγελαδινού γάλακτος καθημερινά από 50 φάρμες που λειτουργούν στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη, Κιλκίς κ.λπ.).
Από την ημερήσια ποσότητα παραγωγής περίπου το 20% διατίθεται στη λιανική πώληση και το υπόλοιπο περίπου 80% διοχετεύεται κυρίως σε δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, τη ΦΑΓΕ και τη Friesland, καθώς και σε μικρότερες μονάδες, στο Ιδρυμα Τοσίτσα και στον συνεταιρισμό της Λαμίας. Πηγές του συνεταιρισμού λένε ότι πλέον έχουν τεθεί αυστηρά κριτήρια για την ένταξη νέας φάρμας στη δύναμή του (ποιότητα, εγκαταστάσεις κ.λπ.).
Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, «ο συνεταιρισμός δεν έχει παρεκκλίνει της αρχικής του στόχευσης που αφορά τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων των μελών του και την εν γένει επιβίωση του έλληνα αγελαδοτρόφου. Και όλα αυτά σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την ελληνική αγελαδοτροφία όπου τόσο η ίδια η αγορά όσο και οι κρατικές παρεμβάσεις –φορολογία και Ασφαλιστικό –καθιστούν τις ελληνικές φάρμες μη βιώσιμες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του πρωτογενούς μας τομέα».


74 συνέταιροι εκμεταλλεύονται 29.000 στρέμματα – Ο ΘΕΣγη, μείωσε το κόστος παραγωγής

Η περίπτωση του ΘΕΣγάλα και η επιτυχία του αλλά και το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων χρόνων λειτούργησαν ως παράδειγμα προ μίμηση. Και στην ίδια περιοχή, στη Λάρισα, που αν μη τι άλλο διαθέτει έναν τεράστιο κάμπο, ξεφύτρωσε ένας άλλος συνεταιρισμός, αυτή τη φορά αγροτικός.

Μόλις τον Φεβρουάριο του 2013 δημιουργήθηκε ο ΘΕΣγη, αρχικά από 30 αγρότες και σήμερα είναι 74 συνέταιροι οι οποίοι εκμεταλλεύονται συνολικές εκτάσεις περίπου 29.000 στρεμμάτων.
Ο ΘΕΣγη κατόρθωσε να μειώσει κατά 15% το κόστος των αγροτικών εφοδίων για τα μέλη του και παράλληλα, λόγω της ποιότητας και της αύξησης του όγκου παραγωγής, να έχει όφελος άλλο ένα 12%. Ετσι στον ανταγωνισμό έχει συγκριτικό πλεονέκτημα από την αφετηρία 27% στο κόστος του προϊόντος.
Οπως εξηγεί μιλώντας προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του ΘΕΣγη κ. Παναγιώτης Καλφούτζος, τα μέλη του συνεταιρισμού καλλιεργούν τέσσερις κατηγορίες προϊόντων: δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και σίκαλη), βαμβάκι, ψυχανθή (αρακά, τριφύλλι και σύντομα θα προστεθούν και όσπρια) και κηπευτικά.
Και όπως λέει ο κ. Καλφούτζος, «πρέπει και μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνέργειες μεταξύ των συνεταιρισμών γιατί δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα κάθετης ανάπτυξης».
Σε αυτό το πλαίσιο ο ΘΕΣγη συνεργάζεται με συνεταιρισμό της Νέας Βύσσας του Νομού Εβρου στην παραγωγή σκόρδου. Οι σημαντικότεροι πελάτες του ΘΕΣγη είναι, μεταξύ άλλων, η ΘΕΣγάλα στον τομέα της ζωοτροφής, η βιομηχανία Μπαρμπα-Στάθης ΑΕ, η Γάλα Ελλάς, η ΕΑΣ Καλαβρύτων, η Επίλεκτος, η Κίκιζας ΑΕ και η Δημητριακή ΑΕ.

Σε όλες τις περιπτώσεις η συνεργασία γίνεται με τη μέθοδο της συμβολαιακής γεωργίας. Το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων που καλλιεργούνται είναι περίπου το 90% στη Λάρισα και το 10% στη Μαγνησία και στην Καρδίτσα. Ο κ. Καλφούτζος σημειώνει πως στόχος της διοίκησης είναι στην επόμενη τριετία οι εκμεταλλευόμενες εκτάσεις να φτάσουν τα 100.000 στρέμματα. Οι πωλήσεις του συνεταιρισμού στη διάρκεια του 2015 ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014.

Χαροντάκης Δημήτρης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024