Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Δυσαρμονία στο προσφυγικό, τον Μάρτιο ραντεβού-προθεσμία με Τουρκία

ΕΕ: Δυσαρμονία στο προσφυγικό, τον Μάρτιο ραντεβού-προθεσμία με Τουρκία

Εικόνα δυσαρμονίας για το προσφυγικό στη Σύνοδο, η οποία -απούσας της Τουρκίας λόγω των επιθέσεων- προσβλέπει σε συνάντηση με την τουρκική ηγεσία στις αρχές Μαρτίου, την οποία η Άγκυρα αντιλαμβάνεται, ενοχλημένη, ως «προθεσμία». Ελλάδα και Αυστρία στο επίκεντρο, Ιταλία καλεί για κόψιμο κονδυλίων σε «απρόθυμους», οι χώρες του Βίζεγκραντ βλέπουν εκβιασμό ενώ η Γερμανία ποντάρει σε συμφωνία με την Τουρκία και η Κομισιόν προσπαθεί να φτάσει σε ενιαία γραμμή.

Δυσαρμονία για το προσφυγικό στη Σύνοδο, όπου Ελλάδα και Αυστρία βρέθηκαν στο επίκεντρο, η Ιταλία κάλεσε για κόψιμο κονδυλίων στους «απρόθυμους» και οι χώρες του Βίζεγκραντ απαντούν βλέποντας εκβιασμό ενώ η Γερμανία ποντάρει σε συμφωνία με την Τουρκία και η Κομισιόν προσπαθεί να φτάσει σε ενιαία γραμμή. Απούσας της Τουρκίας, λόγω των επιθέσεων στην Άγκυρα, η ΕΕ προσβλέπει σε συνάντηση με την τουρκική ηγεσία στις αρχές Μαρτίου -την οποία η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται, ενοχλημένη, ως «προθεσμία».

Οι αναφορές από αξιωματούχους της ΕΕ δείχνουν προς το Σαββατοκύριακο 5ης και 6ης Μαρτίου. Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, υπενθυμίζεται, ακύρωσε την προγραμματισμένη παρουσία του στις Βρυξέλες σε αυτή τη Σύνοδο λόγω της πολύνεκρης επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα.

Καίρια για το χρονοδιάγραμμα δεν είναι μόνο η πιεστική κατάσταση στο ίδιο το προσφυγικό, αλλά και το πολιτικό ημερολόγιο: Η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία υφίσταται τη μεγαλύτερη πολιτική πίεση στο εσωτερικό, περνά την «έμμεση δοκιμασία» των τριών κρατιδιακών καλπών στις 13 Μαρτίου. Νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Μαρτίου.

Οι ηγέτες σημείωσαν τη νέα διάσταση της απόφασης για συνδρομή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ανέφεραν, μεταξύ άλλων και η γερμανίδα καγκελάριος, πως μέχρι τη συνάντηση με την Τουρκία «θα δούμε πού θα βρίσκεται η κατάσταση».

Η επιλογή για συνάντηση στις αρχές Μαρτίου φαίνεται πως έχει προκαλέσει ενόχληση στην Άγκυρα, η οποία θεωρεί πως πρόκειται για προθεσμία «εξέτασης» για την εφαρμογή κινήσεων -δεδομένου πως η Κομισιόν έχει δείξει πως δεν είναι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις στις προσφυγικές ροές.

Μετά τις εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως «προτεραιότητα παραμένει» το συνολικό πακέτο που είχε συμφωνηθεί με την Τουρκία, με στόχο τη μείωση των προσφυγικών ροών.

«Πρέπει να αποφύγουμε τη μάχη μεταξύ σχεδίων Α’, Β’ και Γ’, δεν έχει κανένα νόημα επειδή δημιουργεί ρήγματα εντός της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε «πολύ ικανοποιημένη» με τις συζητήσεις, σημειώνοντας πως «όλα τα μέλη της ΕΕ έδειξαν ότι θέλουν κοινή λύση».

«Δεν είναι μόνο σημαντικό ότι η ΕΕ μένει στο σχέδιο δράσης με την Τουρκία, αλλά κυρίως πως γίνεται αντιληπτό ως προτεραιότητα» υπογράμμισε η Μέρκελ μιλώντας τα ξημερώματα της Παρασκευής. «Στην Ευρώπη είμαστε πάντοτε όλοι εταίροι» ανέφερε.

Στο τραπέζι της Συνόδου βρέθηκε ιδιαίτερα η Αυστρία, καθώς τα τελευταία μέτρα στα οποία προχώρησε -με πλαφόν εισόδου προσφύγων στα σύνορα- ήταν η σαφέστερη ένδειξη στην περιοχή πως η κατάσταση κινδυνεύει να οδηγήσει τα κράτη μέλη να δράσουν μεμονωμένα.

Η Κομισιόν είχε εκφράσει ανοικτά τη διαφωνία της με τις αυστριακές κινήσεις και μετά τις εργασίες της πρώτης ημέρας, ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανέφερε πως εκτός από την κριτική «υπήρξε και κατανόηση» για τη Βιέννη -λέγοντας πως η θα μείνει στις αποφάσεις της.

«Υπάρχουν φυσικά εκείνοι που λένε ότι θα ήταν απλούστερο να τους πάρει όλους η Αυστρία, ή η Γερμανία και η Σουηδία, αλλά αποδείξαμε ότι πρέπει να μείνουμε σε κοινές λύσεις» τόνισε. «Η μετεγκατάσταση προσφύγων πρέπει να γίνεται μόνο απευθείας από τα hotspot στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και όχι από τα αυστριακά σύνορα» τόνισε.

Το κλίμα διάστασης που φαίνεται πίσω από τις αναφορές ηγετών όπως του αυστριακού καγκελαρίου έγινε ακόμη σαφέστερο με τις αναφορές του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ο ιταλός πρωθυπουργός επανέφερε την απειλή στέρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων σε χώρες της ΕΕ που δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες. «Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο στο να παίρνεις» είπε, σημειώνοντας σε αυτό το σημείο ότι «τώρα ξεκινά η φάση του προγραμματισμού των κονδυλίων του 2020».

Και για να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρος είπε: «Είτε θα είστε αλληλέγγυοι και στο να παίρνετε και στο να δίνετε, είτε θα σταματήσουμε να είμαστε αλληλέγγυες εμείς οι χώρες που δίνουμε». «Είτε θα αποδέχεστε πρόσφυγες είτε εμείς, οι χώρες που συνεισφέρουμε, θα σας μπλοκάρουμε τα κονδύλια, και μετά θα δούμε» ανέφερε.

Η στάση της Ρώμης προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ουγγρικής κυβέρνησης. Από την Βουδαπέστη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβας χαρακτήρισε την Παρασκευή «πολιτικό εκβιασμό» την πρόταση Ρέντσι για παρακράτηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση της Βουδαπέστης πως τα ποσοστά για μετεγκατάσταση «δεν έχουν θέση στην Ευρώπη», λέγοντας πως η ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική έχει «αποτύχει επειδή είναι αδύνατο να εφαρμοστεί».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024