Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Υπεύθυνοι οι Κούρδοι για την επίθεση», λέει η Άγκυρα χτυπώντας το PKK

«Υπεύθυνοι οι Κούρδοι για την επίθεση», λέει η Άγκυρα χτυπώντας το PKK

Την κουρδική YPG της Συρίας «σε συνεργασία με το PKK» θεωρεί η Τουρκία υπεύθυνη της επίθεσης στην Άγκυρα, με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να λέει πως «περιμένει συνεργασία από τους συμμάχους εναντίον της ομάδας» -ενώ τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ και η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύσει πως θα συνεχίσει τα πλήγματα και στη Συρία.  Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί ως ένας Σύρος, ανέφερε, ενώ υπό κράτηση βρίσκονται 14 άτομα.

Την κουρδική YPG της Συρίας «σε συνεργασία με το PKK» θεωρεί η Τουρκία υπεύθυνη της επίθεσης στην Άγκυρα, με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να λέει πως «περιμένει συνεργασία από τους συμμάχους εναντίον της ομάδας» -ενώ τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ και η τουρκική κυβέρνηση διαμηνύσει πως θα συνεχίσει τα πλήγματα και στη Συρία. Ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί ως ένας Σύρος, ανέφερε, ενώ υπό κράτηση βρίσκονται 14 άτομα.

Από την κουρδική πλευρά, το PYD (κόμμα του οποίου «βραχίονας» είναι η YPG) αρνήθηκε την ευθύνη, λέγοντας πως οι τουρκικές κατηγορίες αποσκοπούν σε κλιμάκωση της έντασης στη Συρία. Από την πλευρά του PKK, το υψηλόβαθμο στέλεχός του Τζεμίλ Μπαγίκ ανέφερε στο κουρδικό Firat πως «δεν γνωρίζουμε ποιος είναι πίσω από την επίθεση, αλλά θα μπορούσε να είναι αντίποινα για τις σφαγές στο Κουρδιστάν».

Τα στοιχεία που έχει η Τουρκία δείχνουν ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και το PKK βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Αγκυρας, επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ακόμη και αν οι ηγεσίες του PYD και του PKK ισχυρίζονται ότι δεν έχουν σχέση με αυτό, βάσει των πληροφοριών που έχουμε από τον υπουργό μας των Εσωτερικών και τις υπηρεσίες Πληροφοριών μας, έχει στοιχειοθετηθεί ότι έγινε από αυτούς» είπε.

Ο τούρκος πρόεδρος προσέθεσε ότι τέθηκαν υπό κράτηση 14 άτομα και ότι «αναμένονται και άλλες συλλήψεις».

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης πως υπεύθυνοι για την επίθεση στην Άγκυρα είναι μέλη της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, οι οποίοι συνεργάστηκαν με το ΡΚΚ.

Οι 26 από τους 28 νεκρούς ήταν στρατιώτες, ανέφερε. Επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές πως ο δράστης ήταν συριακής υπηκοότητας, ενώ ανέφερε πως συνελήφθησαν εννέα άτομα σε σχέση με την επίθεση. Στη συνέχεια, ο αριθμός ανέβηκε σε 14 που τέθηκαν υπό κράτηση.

Η Τουρκία πλήττει τις τελευταίες ημέρες θέσεις της YPG στη Συρία, έχοντας φέρει στο κόκκινο την αντιπαράθεση (και) με τις ΗΠΑ για τις σχέσεις με τις κουρδικές ομάδες. Μετά την επίθεση στην Άγκυρα, ο Νταβούτογλου απηύθυνε σαφές κάλεσμα για «συνασπισμό» εναντίον της YPG.

«Η επίθεση δείχνει ξεκάθαρα ότι η YPG είναι τρομοκρατική ομάδα, περιμένουμε από τους συμμάχους μας συνεργασία εναντίον της» είπε ο Νταβούτογλου, διαμηνύοντας επίσης πως οι τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον της δεν θα σταματήσουν.

Την ίδια στιγμή, γνωστοποιήθηκε ότι τουρκικά μαχητικά έπληξαν θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ σκοτώνοντας «περίπου 60 μέλη» της οργάνωσης. Την αναφορά μετέδωσε αρχικά το CNN Turk και στη συνέχεια την επιβεβαίωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Νωρίτερα, και ενώ στα τουρκικά ΜΜΕ είχε επιβληθεί συσκότιση, διαρροές στη φιλοκυβερνητική Yeni Safak υποστήριζαν πως ο δράστης της νέας επίθεσης στην καρδιά της Άγκυρας, με στόχο τον στρατό, ήταν Σύρος.

Υποστηριζόταν πως επρόκειτο για τον Σαλίχ Νετζάρ από το συριακό Ντεΐρ αλ Ζορ και τα δαχτυλικά του αποτυπώματα είχαν ληφθεί κατά την είσοδό του στη χώρα με πρόσφυγες. Το όχημα που χρησιμοποιήθηκε είχε νοικιαστεί στη Σμύρνη πριν από δύο εβδομάδες.

Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση δεν υπάρχει. Οι πρώτες αναφορές τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ άλλων σε πρακτορεία όπως το Reuters, έδειχναν στην κατεύθυνση του PKK.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024