Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογικό: Έκτακτη εισφορά στο 10% και σκέψεις για αναδρομικά

Φορολογικό: Έκτακτη εισφορά στο 10% και σκέψεις για αναδρομικά

Νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% σήμερα), καθώς και ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 60%, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο φορολογικό. Σκέψεις και για εφαρμογή αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015 των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα. Στόχος η είσπραξη 550 εκατ. ευρώ.

Νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% σήμερα), καθώς και ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 60%, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο φορολογικό.

Σύμφωνα με Τα Νέα, στο τραπέζι των εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ενδεχόμενο αναδρομικών αλλαγών στις φορολογικές κλίμακες για τα εισοδήματα του 2015, προκειμένου να προκύψουν φέτος έξτρα έσοδα όχι 290 εκατ. ευρώ όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, αλλά σχεδόν τα διπλάσια, 550 εκατ. ευρώ, και να κλείσει έτσι η ψαλίδα στο δημοσιονομικό κενό.

Παρότι πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε το ενδεχόμενο αναδρομικών αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος για το 2015, δεν λείπουν οι σχετικές συζητήσεις. Οι δανειστές πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αιτία βρίσκεται στο δημοσιονομικό κενό του 2016, το οποίο «αν δεν κλείσει σε σημαντικό βαθμό μέσω Φορολογικού, θα πρέπει να ψάξουμε άλλα μέτρα» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος. Και όπως είναι γνωστό, οι επιλογές ισοδυνάμων για την κυβέρνηση έχουν στερέψει εδώ και μήνες.

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με το επιχείρημα της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης εκ μέρους των δανειστών. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η κατάργηση του αφορολογήτου αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Κι όλα αυτά, ενώ από την πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προκύπτει το συμπέρασμα ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει φτάσει στο ανώτατο όριο, το οποίο είναι τα 44 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024