Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θετικές αναφορές Γιούνκερ στη συνάντηση με Τσίπρα για το προσφυγικό

Θετικές αναφορές Γιούνκερ στη συνάντηση με Τσίπρα για το προσφυγικό

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν άνοιξε το τριήμερο πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής. Κατά τη διάρκεια της υποδοχής ο κ. Γιούνκερ ακούστηκε να εκφράζει την ικανοποίησή του για τη δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα. Ακυρώνεται η εντεκαμερής με την Τουρκία.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν άνοιξε το τριήμερο πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπου την Πέμπτη και την Παρασκευή διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής.

Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «σημαντικές ελληνικές προσπάθειες» σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τις πηγές, η συζήτηση αφορούσε στα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη σύνοδο κορυφής, δηλαδή στις σχέσεις της Ευρώπης με την Βρετανία και στο προσφυγικό, αλλά και στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της υποδοχής ο πρόεδρος της Επιτροπής ακούστηκε να εκφράζει την ικανοποίησή του στον πρωθυπουργό για τη δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού».

«Στην μεταξύ τους συζήτηση οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες.

Επισημάνθηκε, επίσης, ο κομβικός ρόλος που έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στην αποτελεσματική και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ότι «τέλος συζητήθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί τον επόμενο χρόνο η βοήθεια που δέχεται η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις ανάγκες της διάσωσης, φιλοξενίας και καταγραφής των προσφύγων».

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, συμφωνήθηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Διαβάστε επίσης:

Νωρίτερα, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε συναντηθεί και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο του ΕΛΚ.

Σε δηλώσεις του, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισήμανε ότι παρά ις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις, υπάρχει σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

«Η τελική λύση του προβλήματος είναι στην Τουρκία και μόνο μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο ΕΕ-Τουρκίας μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε αυτή του τη διάσταση» υπογράμμισε.

Ακυρώνεται η εντεκαμερής με Τουρκία

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα, ακυρώνεται η προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί της Πέμπτης εντεκαμερής συνάντηση (10 κράτη-μέλη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) με την Τουρκία, καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες λόγω της αιματηρής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Αγκυρα.

Κατά πάσα πιθανότητα ακυρώνεται για τον ίδιο λόγο και η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί.

Κατά τα άλλα, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προβλέπει νωρίς το απόγευμα (15:45) συνάντηση με τον τσέχο ομόλογό του Μπ.Σομπότκα. Για τις 16:00 είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024