Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΠΓΔΜ δηλώνει πως δεν θέλει να πέσει το βάρος στην Ελλάδα, σχέδιο Β' ζητά η Σλοβακία

Η ΠΓΔΜ δηλώνει πως δεν θέλει να πέσει το βάρος στην Ελλάδα, σχέδιο Β’ ζητά η Σλοβακία

Με τους «τέσσερις σκληρούς» της κεντρικής Ευρώπης να προσέρχονται στη Σύνοδο της ΕΕ ασκώντας πίεση για το προσφυγικό, με μέσο το αίτημα αποκλεισμού των βόρειων ελληνικών συνόρων, η ΠΓΔΜ αναφέρει ότι προσδοκά ευρωπαϊκή λύση και «δεν έχει συμφέρον να επωμιστεί όλο το βάρος η Ελλάδα». Το μαστίγιο κρατούν οι τέσσερις του Βίζεγκραντ, με τον σλοβάκο πρωθυπουργό να καλεί για «σχέδιο Β'» μετά τον ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν.

Με τους «τέσσερις σκληρούς» της κεντρικής Ευρώπης να προσέρχονται στη Σύνοδο της ΕΕ ασκώντας πίεση για το προσφυγικό, με μέσο το αίτημα αποκλεισμού των βόρειων ελληνικών συνόρων, η ΠΓΔΜ αναφέρει ότι προσδοκά ευρωπαϊκή λύση και «δεν έχει συμφέρον να επωμιστεί όλο το βάρος η Ελλάδα». Το μαστίγιο κρατούν οι τέσσερις του Βίζεγκραντ, με τον σλοβάκο πρωθυπουργό να καλεί για «σχέδιο Β’» μετά τον ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν.

Στην Πράγα, οι κυβερνήσεις Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας «τίμησαν» τη 25η επέτειο της σύστασης της Ομάδας του Βίζεγκραντ και προσκάλεσαν την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία -έχοντας δώσει νέο νόημα στον τετραμελή τους συνασπισμό, την αντίθεση στην υποδοχή προσφύγων.

Μέτα τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που επανέλαβε στο τέλος των συναντήσεων πως η «πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό απέτυχε», πήρε την σκυτάλη ο άλλος ηχηρότερος ηγέτης των τεσσάρων, ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο.

«Συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στο ότι θα λειτουργήσει το σχέδιο δράστης ΕΕ και Τουρκία, και θα ήθελα να δω μία ωραία έκπληξη από τους έλληνες συναδέλφους μας» είπε ο Φίκο.

«Αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι απαισιόδοξος, και για αυτό μιλήσαμε και για σχέδιο Β’ που αφορά τη διασφάλιση των συνόρων της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας» τόνισε ο σλοβάκος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά των Σκοπίων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ είπε πως η χώρα του «ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος», σύμφωνα με το ελληνικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μιλώντας για ανάγκη «ενιαίας και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης και λύσης», ο Ιβάνοφ είπε πως τα Σκόπια δεν θα δεχτούν «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι από την ΠΓΔΜ «η οποία δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ε.Ε. δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, όμως για να επωμισθεί το βάρος που ζητείται από αυτήν απαιτεί από την Ε.Ε. στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, όπως και οικονομική βοήθεια.

Ο κ.Ιβάνοφ ανέφερε ακόμη ότι η κατάσταση επί του εδάφους σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές αλλάζει ώρα με την ώρα και ότι ο στρατός και η αστυνομία της ΠΓΔΜ, μαζί με αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών «πράττουν τα μέγιστα για τον έλεγχο των ροών και την μείωση των κινδύνων ασφαλείας».

Στην παρούσα φάση, στα σύνορα με την Ελλάδα περιπολούν 83 αστυνομικοί από την Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Σλοβακία, ενώ το κλιμάκιο 31 Ούγγρων αστυνομικών που είχε μεταβεί στο σημείο, ολοκλήρωσε την αποστολή του και αναχώρησε πριν από μερικές ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024