Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ καλούν Τουρκία να σταματήσει τα πυρά, σαουδαραβικά αεροσκάφη στο Ιντζιρλίκ

ΗΠΑ καλούν Τουρκία να σταματήσει τα πυρά, σαουδαραβικά αεροσκάφη στο Ιντζιρλίκ

Να σταματήσουν τις συγκρούσεις καλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία και την κουρδική YPG στη βόρεια Συρία, μετά την επιβεβαίωση και από την Άγκυρα πως έπληξε θέσεις της κουρδικής δύναμης στην περιοχή του Αζάζ. Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν τα τουρκικά πλήγματα. Τέλος στους βομβαρδισμούς ζητά από την Άγκυρα και το Παρίσι. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία στέλνει αεροσκάφη της στην τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ -λέγοντας πως το ενδεχόμενο εμπλοκής χερσαίων δυνάμεων εξαρτάται από τις αποφάσεις του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Να σταματήσουν τις συγκρούσεις καλούν οι ΗΠΑ την Τουρκία και την κουρδική YPG στη βόρεια Συρία, μετά την επιβεβαίωση και από την Άγκυρα πως έπληξε θέσεις της κουρδικής δύναμης στην περιοχή του Αζάζ. Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν τα τουρκικά πλήγματα. Τέλος στους βομβαρδισμούς ζητά από την Άγκυρα και το Παρίσι.

Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία πρόκειται να στείλει αεροσκάφη της στην τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ -λέγοντας πως το ενδεχόμενο εμπλοκής χερσαίων δυνάμεων εξαρτάται από τις αποφάσεις του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα επιβεβαίωσε, διά στόματος του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτολγου τη νύχτα προς Κυριακή, ότι οι τουρκικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον της κουρδικής YPG στη βόρεια Συρία απαντώντας σε «προκλήσεις στα σύνορα».

Τα πλήγματα στόχευαν κουρδικές δυνάμεις που «απειλούσαν το Αζάζ και τις γύρω περιοχές».

Η κουρδική YPG έχει εκμεταλλευτεί την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην περιφέρεια του Χαλεπίου, η οποία συνορεύει με την Τουρκία, για να καταλάβουν την αεροπορική βάση στο Μενάγκ. Για την Τουρκία, το YPG συνδέεται με το PKK -η Άγκυρα μάλιστα είχε στραφεί ανοικτά εναντίον της Ουάσινγκτον για την υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να καλεί και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση.

«Είμαστε ανήσυχοι για την κατάσταση βόρεια του Χαλεπίου και εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση σε όλες τις πλευρές» ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, λέγοντας πως «καλέσαμε τις κουρδικές δυνάμεις μαζί με το YPG να μην εκμεταλλεύονται την συγκεχυμένη κατάσταση ώστε να επεκτείνουν τον έλεγχό τους».

«Έχουμε επίσης αναφορές για χρήση μέσων του πυροβολικού από την τουρκική πλευρά των συνόρων και καλέσαμε την Τουρκία να σταματήσει αυτά τα πυρά» τόνισε επίσης το Πεντάγωνο.

Η αμερικανική πλευρά, σημειώνοντας πως τουρκικές και κουρδικές δυνάμεις έχουν ως κοινό εχθρό την ISIS, κάλεσε όλες τις πλευρές να μείνουν στη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Μόναχο (τα ξημερώματα της Παρασκευής) για παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. Ανάλογη ήταν και η έκκληση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη συνέχεια.

Σύμφωνα δε με την οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συλλέγει πληροφορίες από το συριακό έδαφος, τα τουρκικά πλήγματα συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα και τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε ανακοίνωση το απόγευμα της Κυριακής καλώνς την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κουρδικών περιοχών στη Συρία.

«Η Γαλλία ανησυχεί για την επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή του Χαλεπιού και στη βόρεια Συρία. Καλούμε για τον τερματισμό όλων των βομβαρδισμών, εκείνων του καθεστώτος και των συμμάχων του στο σύνολο της χώρας και εκείνων της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται πως η προτεραιότητα πρέπει να είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν την Παρασκευή στο Μόναχο οι μεγάλες δυνάμεις.

Σαουδαραβικά αεροσκάφη για το τουρκικό Ιντζιρλίκ

Σχεδόν ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να στείλει αεροσκάφη στην τουρκική πλευρά για επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS.

Ο σαουδάραβας ταξίαρχος Αχμέντ αλ Ασίρι ανέφερε μιλώντας στο al Arabiya ότι η κίνηση του Ριάντ εντάσσεται στις προσπάθειες για «ενίσχυση του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών».

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, οι σαουδαραβικές αρχές προχώρησαν το Σάββατο σε επιθεωρήσεις στη βάση του Ιντζιρλίκ ως μέρος της προετοιμασίας για την αποστολή.

Ο σαουδάραβας ταξίαρχος ανέφερε ότι το Ριάντ περιορίζεται προς το παρόν σε αεροσκάφη και όχι σε εμπλοκή με χερσαίες δυνάμεις.

Την αποστολή επιβεβαίωσε και ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, ο οποίος συσχέτισε το ενδεχόμενο χερσαίων ομάδων με αποφάσεις που θα πάρει ο ευρύτερος συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που επιχειρεί εναντίον του ISIS.

«Η ετοιμότητα παροχής ειδικών δυνάμεων σε οποιεσδήποτε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία συνδέεται με απόφαση να υπάρξει χερσαία διάσταση στον συνασπισμό των ΗΠΑ εναντίον της ISIS, οπότε ο χρόνος δεν εξαρτάται από εμάς» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024