AP: Αποφασισμένη η ΕΕ για αποπομπή της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Απόρρητα έγγραφα που δείχνουν ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να επαναφέρει για δύο έτη τους συνοριακούς ελέγχους, επικαλείται το Associated Press, «προεξοφλώντας» την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν.
Απόρρητα έγγραφα που δείχνουν ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να επαναφέρει για δύο έτη τους συνοριακούς ελέγχους, επικαλείται το Associated Press, «προεξοφλώντας» την προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της Ελλάδας στη Συνθήκη Σένγκεν.
Το AP σημειώνει ότι τα έγγραφα έδειξε στο πρακτορείο ειδήσεων αξιωματούχος της ΕΕ, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Στα έγγραφα αυτά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φαίνεται να είναι έτοιμοι να κάνουν για πρώτη φορά χρήση των όρων «έκτακτης ανάγκης» που θα οδηγήσει σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη ζώνη Σένγκεν για διάστημα έως και δύο χρόνια.
Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε τον προηγούμενο μήνα σε σύνοψη που χρησιμοποιήθηκε για τη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ ότι το να ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα απέτυχε στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων «είναι ο μόνος τρόπος» για να μπορέσει η ΕΕ να επεκτείνει το διάστημα εφαρμογής των συνοριακών ελέγχων.
Ο αξιωματούχος είπε ότι συμφωνήθηκε από τους υπουργούς να εφαρμοστεί το Άρθρο 26.
«Με την μεταναστευτική πίεση να μη μειώνεται και τον χρόνο να τελειώνει, οι υπουργοί μας συμφώνησαν ότι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουμε μετά το χρονικό όριο στη διάρκεια του οποίου αυτοί οι συνοριακοί έλεγχοι θα μπορέσουν να συνεχίζονται, είναι η υιοθέτηση της πρότασης του Συμβουλίου για το Άρθρο 26» της Συνθήκης Σένγκεν, σημειώνεται σε email αξιωματούχου, το οποίο επικαλείται η ΕΕ.
Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε επίσημα την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της εντός τριμήνου. Σε αντίθετη περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για επέκταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν έως και για δύο χρόνια -και επί της ουσίας προσωρινή αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- SMB: Μπαταρίες μεταλλικού νατρίου φορτίζουν σε 4 λεπτά – Εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δοκιμές
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ανοίγουν φάκελοι
- Βενεζουέλα: Αγγίζουν τους 4.500 οι νεκροί από το διπλό σεισμό
- Γαλλία: Συναγερμός για «εξαιρετικά σφοδρή» πυρκαγιά σε δάσος νοτιοανατολικά του Παρισιού
- Γιορτή σήμερα 13 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]
- Eurobasket U20: «Βαριά» ήττα για την Εθνική Νέων Γυναικών από την Πορτογαλία (43-78)
- Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά εσωκομματικό δημοψήφισμα για στήριξη της ΕΛΑΣ και μη κάθοδο στις επόμενες εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442