Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξαφνικά θετικά μηνύματα από το Eurogroup, τι ζητά από την Ελλάδα

Ξαφνικά θετικά μηνύματα από το Eurogroup, τι ζητά από την Ελλάδα

Θετικές αναφορές για «καλή συνεργασία» μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, καθώς και «αρκετή πρόοδο επί της ουσίας» έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε όμως ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για να υπάρξει συμφωνία, υπογραμμίζοντας τους τομείς του ασφαλιστικού, του δημοσιονομικού και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης πριν από το Πάσχα των Καθολικών.

Θετικές αναφορές για «καλή συνεργασία» μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, καθώς και «αρκετή πρόοδο επί της ουσίας» έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε όμως ότι χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για να υπάρξει συμφωνία, υπογραμμίζοντας τους τομείς του ασφαλιστικού, του δημοσιονομικού και του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος και κάλεσε την Ελλάδα και τους Θεσμούς να συνεχίσουν τη συνεργασία τους ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία (staff level agreement), κάνοντας ειδική αναφορά στο συνταξιοδοτικό και στη δομή του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Θετικές ήταν και οι δηλώσεις του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σε πολλά μέτωπα, αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά σε αρκετά σημεία προκειμένου να επιστρέψει το κλιμάκιο των επικεφαλής του κουαρτέτου «το συντομότερο δυνατό» και να υπάρξει συμφωνία σε «διάστημα εβδομάδων».

Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, υπογράμμισε όμως ότι οι καθυστερήσεις δεν θα κάνουν τις αποφάσεις αυτές ευκολότερες.

Ο επίτροπος υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθεί το momentum των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη την αντοχή που επέδειξε η ελληνική οικονομία τον περασμένο χρόνο και συμπλήρωσε ότι εφόσον διατηρηθεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης και στάθηκε στην καλή πορεία των εσόδων.

Ολοκλήρωση πριν το Καθολικό Πάσχα;

Στο ερώτημα για το τι θα χρειαστεί συγκεκριμένα για να επιστρέψει το κουαρτέτο στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε: «Χρειαζόμαστε στοιχεία για το πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό» προσθέτοντας ότι αναμένεται πρόοδος από τις τεχνικές ομάδες εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχεια της αξιολόγησης.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η πρώτη αποστολή του κουαρτέτου πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει σημειώνοντας ότι «είναι ακόμη πιθανό να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση πριν το Πάσχα».

Στο σημείο αυτό οι δημοσιογράφοι τον διέκοψαν ρωτώντας ποιο Πάσχα εννοεί, των Καθολικών στις 27 Μαρτίου ή το Ορθόδοξο που πέφτει 1η Μαΐου. Χωρίς να ξεκαθαρίσει απολύτως ποια από τις δύο ημερομηνίες εννοεί, ο Επίτροπος «έδειξε» εμμέσως προς το Πάσχα των Καθολικών.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Νταισελμπλουμ είπε ότι η απολιτικοποίηση της διοίκησης των τραπεζών και ευρύτερα του δημοσίου τομέα είναι ένα κρίσιμο θέμα. Ο κ. Μισκοβισί ανέφερε ότι υπάρχει κάποια ανησυχία για το θέμα της πολιτικοποίησης και ότι το θέμα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα, το Eurogroup εκτίμησε ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης και δεν πρέπει να υποτιμηθούν, ωστόσο «είμαστε σε καλύτερη θέση δομικά», όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Εξάλλου, ο Γάλλος επίτροπος διαβεβαίωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές και εργαζόμαστε για μειώσουμε τις δημοσιονομικές ανισσοροπίες» και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «ο τραπεζικός κλάδος της ευρωζώνης είναι σε καλύτερη θέση από ότι στο παρελθόν».

Eurogroup: H ανακοίνωση για την Ελλάδα

Το Eurogroup συζήτησε την κατάσταση της τρέχουσας πρώτης αξιολόγησης για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά την επίσκεψη των αρχηγών της αποστολής των θεσμών της Ε.Ε. στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές και τους απεσταλμένους των θεσμών να συνεχίσουν την εποικοδομητική τους συνεργία και να εργαστούν προς μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία καλύπτει ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η δημοσιονομική στρατηγική και η λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024