Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο το περασμένο καλοκαίρι στα Ίμια

Παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο το περασμένο καλοκαίρι στα Ίμια

Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο στις βραχονησίδες Ίμια το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο στις βραχονησίδες Ίμια το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, άνδρες του Λιμενικού της Ελλάδας και της ακτοφυλακής της Τουρκίας αποβιβάστηκαν ένοπλοι στη βραχονησίδα, το πρωί της 14ης Αυγούστου, γεγονός που οδήγησε σε ένα εξάωρο πολιτικό και στρατιωτικό θρίλερ.

Το πρωί της 14ης Αυγούστου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, αναφέρεται: «Σήμερα περίπου στις 9 π.μ., 27 Σύροι πρόσφυγες διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό, στην περιοχή των Ιμίων. Τα μέλη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος διαχειρίστηκαν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα τόσο το ανθρωπιστικό έργο της διάσωσης όσο και την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παρουσία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή».

Τα ελληνικά ραντάρ καταγράφουν κινήσεις γύρω από τα Ιμια, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα το γραφείο του Λιμενικού στην Κάλυμνο δέχεται τηλεφώνημα από πρόσφυγες που ήδη βρίσκονταν στη βραχονησίδα, οι οποίοι ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να τους παραλάβουν γιατί ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Εγινε αμέσως αντιληπτό ότι υπήρχε πρόβλημα, λόγω της κρίσης του 1996 αλλά και γιατί σχεδόν ταυτόχρονα με τους Έλληνες έφθασαν στα Ίμια και οι άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής. Οι ελιγμοί των σκαφών ήταν επικίνδυνοι στην προσπάθεια των δύο αποστολών για κυριαρχία στον πολύ μικρό χώρο που κινούνταν. Ωστόσο όλοι κατάφεραν να αποβιβαστούν ένοπλοι, υπήρξε «σωματική επαφή», κατά την αφήγηση της διπλωματικής πηγής που επικαλείται η εφημερίδα, δηλαδή σπρωξίματα ίσως και κάτι παραπάνω, καθώς κανείς δεν αποχωρούσε.

Από ελληνικής πλευράς είχαν ειδοποιηθεί τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός. Η πρόταση εκ μέρους αξιωματούχων του υπουργείου Αμυνας να μεταβεί στην περιοχή σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού απορρίφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, που αποφάσισε να γίνει πολιτική διαχείριση και όχι στρατιωτική, καθώς αναβίωνε ο εφιάλτης του 1996.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ένταση, που διήρκεσε έξι ώρες, θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει κρίση αν κάποιος από τους άνδρες στη βραχονησίδα χρησιμοποιούσε όπλο και για τον λόγο αυτό υπήρξαν επικοινωνίες σε πολιτικό και κυρίως διπλωματικό επίπεδο που οδήγησαν σε εκτόνωση λίγο μετά το μεσημέρι.
Οι άνδρες της τουρκικής ακτοφυλακής πήραν μαζί τους έναν αριθμό προσφύγων, παρά τη θέληση των τελευταίων, προκειμένου να καταγραφεί από την Αγκυρα η αποστολή έρευνας και διάσωσης στα Ιμια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024