Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία αρνήθηκε τη διενέργεια ρωσικής πτήσης παρατήρησης

Η Τουρκία αρνήθηκε τη διενέργεια ρωσικής πτήσης παρατήρησης

H Άγκυρα αρνήθηκε ρωσικό αίτημα για πραγματοποίηση πτήσης παρατήρησης στον τουρκικό εναέριο χώρο, στο πλαίσιο της συμφωνίας «Ανοιχτοί Ουρανοί» εξηγώντας ότι η Ρωσία και η Τουρκία δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την πραγματοποίησή της. «Άσχημο προηγούμενο» βλέπει να δημιουργείται η Μόσχα.

H Άγκυρα αρνήθηκε ρωσικό αίτημα για πραγματοποίηση πτήσης παρατήρησης στον τουρκικό εναέριο χώρο, στο πλαίσιο της συμφωνίας «Ανοιχτοί Ουρανοί» εξηγώντας ότι η Ρωσία και η Τουρκία δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την πραγματοποίησή της.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι οι δύο χώρες δεν συμφώνησαν «στο σχεδιασμό πορείας που ζήτησε η Ρωσία για μία αναγνωριστική πτήση μεταξύ 2 και 5 Φεβρουαρίου 2016 και, κατά συνέπεια, αυτή η πτήση δεν πραγματοποιήθηκε».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έλαβε άδεια τον Δεκέμβριο 2015 για την πραγματοποίηση ανάλογης πτήσης έπειτα από αίτημα των τουρκικών αρχών για τροποποίησης της πορείας που είχε ζητήσει η Μόσχα.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται εάν η πτήση που απαγορεύθηκε θα πλησίαζε περιοχές της μεθορίου ανάμεσα στη Τουρκία και τη Συρία.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας κατήγγειλε την απόφαση της Τουρκίας, προειδοποιώντας ότι «δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που αφορά την απουσία ελέγχου των στρατιωτικών δραστηριοτήτων ενός κράτους που συμμετέχει στη συμφωνία ‘Ανοιχτοί Ουρανοί’».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, και τη Ρωσία έχουν κλιμακωθεί επικίνδυνα μετά την κατάρρευση ρωσικού μαχητικού που πετούσε στην ευρύτερη περιοχή της συνοριακής γραμμής με τη Συρία, από τουρκικά μαχητικά, το Νοέμβριο.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση και ως προς τη συριακή σύρραξη.

Το ΝΑΤΟ και η Τουρκία καταδίκασαν τη νέα παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου από τη ρωσική αεροπορία στις 29 Ιανουαρίου, ενώ ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι «ανεύθυνες ενέργειες» της Ρωσίας θα έχουν «συνέπειες».

Η συνθήκη Ανοιχτοί Ουρανοί ετέθη σε ισχύ το 2002 και έχει υπογραφεί από τριάντα περίπου χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προβλέπει την πραγματοποίηση πτήσεων επάνω από τα εδάφη των χωρών που συμμετέχουν για τον έλεγχο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με στόχο την καλλιέργεια αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024