Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διακοπή στις συνομιλίες για τη Συρία στη Γενεύη με φόντο τις εχθροπραξίες

Διακοπή στις συνομιλίες για τη Συρία στη Γενεύη με φόντο τις εχθροπραξίες

Εικόνα ναυγίου δίνουν οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Συριακό: Η διαδικασία διακόπηκε προσωρινά, θεωρητικά μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου καθώς οι εχθροπραξίες επί του εδάφους συνεχίζονται. Καθεστώς και αντιπολίτευση επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για τη διακοπή, με τους δε να κατηγορούν τον Άσαντ για βομβαρδισμό περιοχών αμάχων και την κυβέρνηση να λέει πως η διακοπή έγινε με «υποκίνηση» από Τουρκία και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Εικόνα ναυγίου δίνουν οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Συριακό: Η διαδικασία διακόπηκε προσωρινά, θεωρητικά μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου καθώς οι εχθροπραξίες επί του εδάφους συνεχίζονται.

Καθεστώς και αντιπολίτευση επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για τη διακοπή, με τους δε να κατηγορούν τον Άσαντ για βομβαρδισμό περιοχών αμάχων και την κυβέρνηση να λέει πως η διακοπή έγινε με «υποκίνηση» από Τουρκία και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Συριακό Στέφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε την «προσωρινή διακοπή» των συνομιλιών. «Δεν είναι το τέλος, δεν είναι αποτυχία των συνομιλιών» είπε ο ντε Μιστούρα, που ανέφερε πως «και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να αρχίσει πολιτική διαδικασία».

«Δεν είμαι απογοητευμένος, ούτε αγανακτισμένος, όταν γίνεται πόλεμος για πέντε χρόνια και έχεις τόσες δύσκολες στιγμές πρέεπι να είσαι αποφασισμένος αλλά και ρεαλιστής» είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, τονίζοντας πως οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν «το αργότερο στις 25 Φεβρουαρίου, ίσως και αρκετά νωρίτερα».

Από το ξεκίνημα των έμμεσων συνομιλιών -στις οποίες η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης είχε επιφυλαχθεί ακόμη και να μιλήσει για επίσημη έναρξή τους- είχε φανεί πως στο τραπέζι της Γενεύης βρίσκεται ένας γόρδιος δεσμός.

Οι ανακοινώσεις των δύο πλευρών μετά τη διακοπή σχηματίζουν λιγότερο αισιόδοξη εικόνα από ό,τι οι αναφορές του ντε Μιστούρα.

Από την πλευρά του συριακού καθεστώτος, ο Μπασάρ Τζαφάρι κατηγόρησε την αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης για το ναυάγιο λέγοντας πως «είχαν διαταγές από τα αφεντικά τους να καταστρέψουν τις συνομιλίες».

«Υπάρχει αποτυχία, αλλά είναι αποτυχία όλων εκτός της συριακής κυβέρνησης» υποστήριξε ο Τζαφάρι, λέγοντας πως «την ευθύνη της αποτυχίας την έχουν η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ που είναι οι πραγματικοί διαπραγματευτές και τα αφεντικά της ομάδας της αντιπολίτευσης».

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης, ο Ριάντ Χατζίμπ είπε πως η ομάδα «θα φύγει από τη Γενεύη και δεν θα επιστρέψει μέχρι να δούμε θετικά βήματα στα ανθρωπιστικά ζητήματα».

Κατηγορώντας το συριακό καθεστώς πως συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις πολιορκίες περιοχών με αμάχους, ο Χιτζάμπ είπε: «Αυτό το καθεστώς που είχε καταστρέψει τις συνομιλίες του 2014 το κάνει ξανά κατά τη διάρκεια αυτής της πολιτικής διαδικασίας».

«Ήρθαμε στη Γενεύη για να αποδείξουμε στον κόσμο πως αυτό το καθεστώς δεν πιστεύει στην πολιτική λύση» είπε χαρακτηριστικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024