Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπαράζ απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα

Μπαράζ απεργιακών συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα

Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρών στα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Σε αρκετές πόλεις τα καταστήματα έμειναν κλειστά, ενώ και οι αγρότες πήραν μέρος στις κατά τόπους διαδηλώσεις.Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη.

Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρών στα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Σε αρκετές πόλεις τα καταστήματα έμειναν κλειστά, ενώ και οι αγρότες πήραν μέρος στις κατά τόπους διαδηλώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, τετράωρη «πολιορκία» στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έκαναν χιλιάδες διαδηλωτές που πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, ενώ υπήρξαν εντάσεις, ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων από αντιεξουσιαστές και συμπλοκή τους με άλλους διαδηλωτές.

Λίγο πριν τις 11.00 το πρωί, έφτασαν με πορεία στο υπουργείο ταξιτζήδες, έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες, με ταξί και επαγγελματικά αυτοκίνητα. Με συνθήματα, σειρήνες και κορναρίσματα, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, κρέμασαν μια ελληνική σημαία στην καγκελόπορτα και έμειναν εκεί για αρκετή ώρα.

Στη συνέχεια έφτασε στο σημείο ένα κομβόι με τρακτέρ, που πήρε θέση στην οδό Αγίου Δημητρίου. Με κορναρίσματα και χτυπώντας κουδούνια, οι αγρότες έκαναν αισθητή την παρουσία τους, ενώ στα τρακτέρ είχαν τοποθετήσει δύο μεγάλα πανό που έγραφαν «αγρότες Χαλκιδικής» και «μας στέλνετε στη Βουλγαρία». Σε κάποια στιγμή ένα τρακτέρ κινήθηκε μέχρι την πύλη του υπουργείου, ενώ διαδηλωτές προέτρεψαν τον οδηγό να γκρεμίσει την πύλη και ορισμένοι άρχισαν να σπρώχνουν με τα χέρια τους τα κάγκελα της πύλης. Το τρακτέρ έμεινε λίγα λεπτά στο σημείο κορνάροντας και επανέλαβε το ίδιο στις δύο άλλες πύλες, κάτω από τα χειροκροτήματα των διαδηλωτών.

Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έκαναν ξεχωριστή πορεία στο κέντρο της πόλης και προκάλεσαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων στις οδούς Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας. Όταν έφτασαν έξω από το υπουργείο, συνεπλάκησαν με διαδηλωτές που βρίσκονταν ήδη εκεί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο.

Εξαιτίας αυτών των επεισοδίων, οι διοργανωτές της πορείας του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα, αποφάσισαν η πορεία να μην πάει μέχρι το υπουργείο αλλά να διαλυθεί στη συμβολή Εγνατίας και Αριστοτέλους. Στην πορεία αυτή συμμετείχαν και εργαζόμενοι στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, οι οποίοι δέχθηκαν επιθέσεις από άτομα που αντιτίθενται στην επένδυση χρυσού και ακολούθησαν φραστικές αντιπαραθέσεις.

Στο υπουργείο έφτασε και η πορεία του ΠΑΜΕ και οι διαδηλωτές το περικύκλωσαν, καλύπτοντας τους γύρω δρόμους και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της ΕΕ και των Μνημονίων. Ακολούθως έφτασαν φοιτητές και τα μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΟΚΔΕ και άλλων οργανώσεων. Η «πολιορκία» του ΥΜΑΘ έληξε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, με την αποχώρηση των τρακτέρ.

Στον Έβρο, υψηλά ήταν τα ποσοστά αποχής των υπαλλήλων στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες και των πέντε δήμων. Για πρώτη φορά κλειστά έμειναν στο σύνολό τους τα καταστήματα, καθώς και οι επιχειρήσεις καφέ εστίασης σε ολόκληρο τον νομό. Συλλαλητήρια έγιναν σε κεντρικά σημεία σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Διδυμότειχο.

Παρέλυσε από το πρωί η Λάρισα, καθώς όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι συμμετείχαν μαζικά στις δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Οι συμμετέχοντες και στις δύο συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας -μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών-, δυναμική ήταν η παρουσία αγροτών, τόσο από το μπλόκο της Νίκαιας, όσο και από το μπλόκο των Τεμπών, ενώ έφτασαν και περίπου 20 τρακτέρ που με μαύρες σημαίες και συνεχή κορναρίσματα έδιναν τον τόνο. Στη γενική απεργία συμμετέχουν τα καφέ της πόλης, που παραμένουν κλειστά στο κέντρο, τα εμπορικά καταστήματα και τα περίπτερα.

Στη Λαμία, η αγορά της πόλης «νέκρωσε», καθώς όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά με απόφαση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, ενώ κλειστές παραμένουν και οι βιοτεχνίες. Ο Δικηγορικός Σύλλογος προχώρησε σε κατάληψη τόσο του Πλημμελειοδικείου, όσο και του Εφετείου.

Στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις. Η πρώτη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το εργατικό κέντρο, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί γιατροί, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι κ.ά. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, όπου επικεφαλής είχαν τεθεί αγρότες από τη Δυτική Αχαΐα, οι οποίοι είχαν έλθει στην Πάτρα με τα αγροτικά μηχανήματά τους.

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου, με τη συμμετοχή εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, επαγγελματοβιοτεχνών, φοιτητών, ανέργων, συνταξιούχων κ.ά. Στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της Πάτρας πήραν μέρος και αγρότες με τα τρακτέρ τους και οδηγοί φορτηγών με τα οχήματά τους. Δικηγόροι της Πάτρας συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του νέου ασφαλιστικού. Λόγω της 24ωρης απεργίας, σχεδόν όλα τα καταστήματα της πόλης παραμένουν κλειστά.

Στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε παμμεσσηνιακή απεργιακή κινητοποίηση υπαλλήλων, εργατών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και ιδιοκτητών ταξί, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης.

Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, έκαναν πορεία προς την κεντρική πλατεία Αγ. Γεωργίου, όπου συναντήθηκαν με το κομβόι των τρακτέρ των μεσσήνιων αγροτών που είχε καταφθάσει από το μπλόκο του Ασπροχώματος, αλλά και με 10 φορτηγά που προηγουμένως περιόδευσαν κορναρίζοντας στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας. Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν ξεχωριστά συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στη συνέχεια διαδήλωσαν, διερχόμενοι και από την κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Τρίπολη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έλαβε χώρα στο Εργατικό κέντρο Αρκαδίας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το σύνολο των καταστημάτων έμεινε κλειστό, όπως μοίως και τα καφέ, ακόμα και τα περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο. Το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού και πορεία στο κέντρο της πόλης, με τρακτέρ να προπορεύονται.

Στη Σπάρτη περισσότερα από τετρακόσια τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα μπήκαν στην πόλη συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση και τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στο πάρκο του ΟΤΕ, όπου είχαν φτάσει και οι οδηγοί ταξί και φορτηγών, αλλά και οι υπόλοιποι απεργοί. Τα καταστήματα και τα καφέ έμειναν κλειστά, ενώ μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία.

Στην Κόρινθο, κλειστά είναι όλα τα καταστήματα, ενώ έγινε και μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. Οι απεργοί κατευθύνθηκαν με αυτοκίνητα και ταξί στον Ισθμό στο μεγάλο μπλόκο των αγροτών.

Στο Άργος, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δερβενακίων, από το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων της Αργολίδας που έκαναν και πορεία στο κέντρο, ενώ και δεύτερη συγκέντρωση με πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ. Κλειστά παραμένουν όλα τα καταστήματα και τα καφέ της πόλης.

Στα Ιωάννινα, χιλιάδες διαδηλωτές από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και κόμματα, τρακτέρ φορτηγά ,ταξί και λεωφορεία μπλόκαραν το πρωί το κέντρο της πόλης, ενώ όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές.

Στην Πρέβεζα, από τέσσερα διαφορετικά σημεία ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ακολούθησαν πορείες στο κέντρο της πόλης μαζί με τα τρακτέρ.

Στην ‘Αρτα, έγινε μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση από συνδικαλιστικά σωματεία και φορείς στο κέντρο της πόλης. Η πορεία του πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο κατέληξε στο μπλόκο των αγροτών.

«Νεκρή» πόλη θύμισε ο Βόλος, αφού παρέλυσε κάθε παραγωγική διαδικασία εξαιτίας της πανεργατικής απεργίας. Στο λιμάνι συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Βολιώτες από όλους τους τομείς παραγωγής και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία χιλιομέτρων στις κεντρικές λεωφόρους, μέχρι και το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στην πορεία συμμετείχαν βιομηχανικοί εργάτες, αγρότες από το μπλόκο των Μικροθηβών και το Πήλιο, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, έμποροι και άλλοι εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες αλιείς είχαν αποκλείσει το λιμάνι με τα καϊκια τους, ενώ και όλα τα καταστήματα της πόλης έκλεισαν. Και το ΠΑΜΕ οργάνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου και πορεία στο κέντρο του Βόλου.

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκαν και τα Χανιά, με εργαζόμενους και πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για το ασφαλιστικό. Απεργιακά συλλαλητήρια και πορείες προς την Αντιπεριφέρεια οργάνωσαν από τη μια ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, καθώς και σωματεία εργαζομένων και φορέων της πόλης, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, από την άλλη το ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικοί φορείς που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 1866.

Τα περισσότερα καταστήματα και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ήταν κλειστά, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Στα απεργιακά συλλαλητήρια συμμετείχαν και αγρότες, που άφησαν για λίγο τα μπλόκα σε Μεγάλα Χωράφια και Κλαδισό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024