«Οι λύσεις θα προκύψουν από τους αγώνες του κόσμου της εργασίας και του λαού», επισημαίνει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρετίζοντας την απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2015 οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, «παρεμβαίνοντας αγωνιστικά για την προάσπιση του δημόσιου, καθολικού και αναδιανεμητικού Ασφαλιστικού Συστήματος».

Στην ανακοίνωσή του για τη στήριξη της απεργίας, -που εξέδωσε παρά τις αντιδράσεις και τα ειρωνικά σχόλια που προκάλεσε η προηγούμενη επιμένοντας στη θέση ότι η αντίδραση του λαού είναι «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης ενάντια σε ακραίες απαιτήσεις των δανειστών- δηλώνει ακόμη ότι «στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την υπεράσπιση των συντάξεων και την δημιουργία ενός συστήματος με αναδιανεμητικό χαρακτήρα στηριγμένο στην αλληλεγγύη των γενεών».

Καταγγέλλοντας τις δυνάμεις εκείνες που στηρίζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, δυνάμεις που βρίσκονται μέσα και έξω από τη χώρα και επιμένουν στη συνταγή νέων μειώσεων στις συντάξεις, καλεί την κυβέρνηση «να μην υποχωρήσει σε καμία μείωση συντάξεων και να αντιταχθεί στα σχέδια των δανειστών και των ντόπιων συμμάχων τους».

«Μετά από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που κυριολεκτικά βούλιαξαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία (απώλειες 24 δισ. ευρώ την εξαετία 2009 – 2014) και οδήγησαν σε φτωχοποίηση μεγάλο μέρος των απόμαχων της εργασίας (26 δισ. απώλειες από τις περικοπές συντάξεων), ακόμα και σήμερα δυνάμεις εντός και εκτός χώρας επιμένουν στην ίδια συνταγή προτείνοντας νέες μειώσεις συντάξεων κύριων και επικουρικών», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Και όλα αυτά» υπογραμμίζει «όταν:

*Τα Ασφαλιστικά Ταμεία γνώρισαν το 2011 την δραματική απομείωση της περιουσίας τους κατά 13 δισ. ευρώ με την εφαρμογή του PSI που εφάρμοσε η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

*Τα τελευταία 40 χρόνια τα αποθεματικά τους λεηλατήθηκαν με την αναγκαστική τοποθέτησή τους στην ΤτΕ με μηδενική απόδοση όταν ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 25%.

*Την κρίσιμη δεκαετία 1990-2000 με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων τα Ταμεία υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στο “χρηματιστηριακό πάρτι” και στη συνέχεια στο επενδυτικό όλεθρο των δομημένων ομολόγων, με ανυπολόγιστες απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ.»

«Όλα αυτά οδήγησαν το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας σε τροχιά μη βιωσιμότητας και στην ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να ξανασταθούν στα πόδια τους» επισημαίνει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα μέτρα όμως που πρέπει να ληφθούν» τονίζει «θα πρέπει να αφορούν κατά κύριο λόγο τα έσοδα και όχι τις παροχές του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης».

«Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας δεν πρόκειται να ορθοποδήσει όσο η ανεργία κινείται στο 25%, η ανασφάλιστη εργασία ξεπερνάει το 20% και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης αποτελούν «οδηγό» των επιχειρήσεων σε αρκετές περιπτώσεις» προειδοποιεί.

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για:

*Την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων καθώς και τη στήριξή τους μέσα από κοινωνικούς πόρους. Πόρους που θα προκύψουν από μία διαδικασία αναδιανομής υπέρ του κόσμου της εργασίας.

*Να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και μέσα από την ενίσχυση των ειδικών υπηρεσιών ελέγχου.

*Την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

*Την αλλαγή του πλαισίου λιτότητας σε όλη την Ευρώπη έτσι ώστε μέσα από ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να αντιμετωπιστεί το κεντρικό πρόβλημα της ανεργίας.

«Οι λύσεις που χρειαζόμαστε δεν μπορούν να προκύψουν από τις δυνάμεις και την λογική της “ελεύθερης αγοράς”, αλλά από τη στήριξη των κοινωνικών αναγκών, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία, από τους αγώνες του κόσμου της εργασίας και του λαού», καταλήγει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποτάμι: Mην παίζετε με τα νεύρα των εξαπατημένων

Το Ποτάμι σχολίασε: «Κάποιος πρέπει να ενημερώσει τους επιτελικούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτοί που μετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτύρονται για τις επιλογές των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Δεν κατεβαίνουν στο δρόμο για να ενισχύσουν την κυβέρνηση. Ας πάψουν να ζουν στο παράλληλο σύμπαν όπου και κυβερνούν και αντιπολιτεύονται ταυτοχρόνως. Οι εξαπατημένοι της ελληνικής κοινωνίας δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ