Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Ασφαλιστικό και οικονομική πολιτική «εξορίζουν» εταιρείες

ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Ασφαλιστικό και οικονομική πολιτική «εξορίζουν» εταιρείες

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι με αφορμή την απεργία της Πέμπτης. «Εμείς θέλουμε βιώσιμο ασφαλιστικό ζήτημα, ενώ η πρόταση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση καταστρέφει και τα ελάχιστα πλέον υγιή κομμάτια της επιχειρηματικότητας» τόνισαν οι πρόεδροι των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Προειδοποίησαν δε ότι η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί πολλές επιχειρήσεις σε μετανάστευση.

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι με αφορμή την 24ωρη απεργία της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου 2016.

«Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι κινητοποιούνται μαζί με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες διότι η προτεινόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Εμείς θέλουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό ζήτημα, ενώ η πρόταση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση καταστρέφει και τα ελάχιστα πλέον υγιή κομμάτια της επιχειρηματικότητας».

Αυτό τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τις επικείμενες κινητοποιήσεις και σχολίασαν ότι η πολιτική που ακολουθείται οδηγεί πολλές επιχειρήσεις σε μετανάστευση.

Όπως είπε ο κ. Καββαθάς ήδη όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ, και θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες, την τελευταία διετία στη Βουλγαρία λειτουργούν 5000-6000 ελληνικές επιχειρήσεις και έχουν ανοιχθεί 60.000 ΑΦΜ και τραπεζικοί λογαριασμοί και επανέλαβε την πρόταση για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης που θα σχεδιάσουν όλοι μαζί πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς της χώρας.

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι: «το ασφαλιστικό είναι μείζον εθνικό ζήτημα και συμφωνούμε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί αλλά καμιά αναλογιστική μελέτη δεν είναι ασφαλής με 1,5 εκατ. ανέργους».

Ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα είναι από μόνο του στόχος και ζητούμενο μαζί, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

«Γιατί πραγματικά εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση σήμερα δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα αν αυτός ο καθολικός στόχος είναι παράλληλα και ρεαλιστικός, αν δηλαδή οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να είναι βιώσιμες, θα εξασφαλίζουν και αξιοπρεπείς συντάξεις».

Χάθηκαν 60 δισ. την τελευταία πενταετία

Με τα διαμορφωμένα οικονομικά δεδομένα κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμο, τόνισαν.

«Με την επίκληση του δημοσιονομικού ‘νοικοκυρέματος’, οι αλλεπάλληλες και βίαιες περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών δεν ωφέλησαν ούτε για λίγους μήνες το ασφαλιστικό σύστημα, αντίθετα απαξιώνοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια ασφάλιση, ενισχύουν όχι μόνο την εισφορο-διαρροή, αλλά και την ίδια την ύφεση. Την ίδια ώρα που οι συντάξεις μετατρέπονταν σε ‘επιδόματα’ η περίφημη διαδικασία του PSI, συρρίκνωνε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων από 31 δισ. ευρώ σε 3,5 περίπου δισ. ευρώ. Επιπλέον, με την εκτίναξη της ανεργίας, τη συρρίκνωση των μισθών, την εισφορο-διαρροή και την αποστέρηση των ταμείων από κρίσιμους κοινωνικούς πόρους υπολογίζεται ότι χάθηκαν από το ασφαλιστικό σύστημα περισσότερα από 60 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία.» αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου.

Οι θέσεις του για το Ασφαλιστικό

Όμως, επισήμαναν οι πρόεδροι των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, «η λύση σε αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι ένα σύστημα που θα ‘επιδοματοποιήσει’ την κύρια σύνταξη (χαρακτηρίζοντάς την παράλληλα βασική-εθνική), θα υφαρπάξει τους πόρους και θα προσφέρει εξαθλιωμένους πελάτες στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά (που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει αυτενεργά, αλλά υφίσταται επειδή ακριβώς λειτουργεί απολύτως συμπληρωματικά προς την κοινωνική ασφάλιση).»

» Λύση δεν μπορεί να είναι το περαιτέρω πετσόκομμα των συντάξεων γιατί μεταξύ άλλων, όπως καταδεικνύεται και στην ετήσια έρευνα εισοδήματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (2012-2015), οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος για το 52% των νοικοκυριών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι αν και μειώνονται δραστικά οι συντάξεις τα τελευταία χρόνια, συγκριτικά αυξάνεται η σημαντικότητά τους ως κύρια πηγή εισοδήματος των νοικοκυριών, με δεδομένο ότι λόγω της ύφεσης αυξάνεται η ανεργία με παράλληλες μειώσεις μισθών. Στην πραγματικότητα δηλαδή η σύνταξη αποτελεί ένα υποκατάστατο παρέμβασης κοινωνικής προστασίας, που λαμβάνει τη μορφή οιονεί επιδόματος για τα άνεργα μέλη του νοικοκυριού, τη στιγμή που μόνο το 10% των ανέργων λαμβάνει σήμερα επίδομα ανεργίας».

Συνεπώς, πρόσθεσαν, είναι σκόπιμο να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι οι όποιες περιοριστικές παρεμβάσεις της Πολιτείας στο επίπεδο των συντάξεων δεν ‘νοικοκυρεύουν’ απλά και μόνο το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά επηρεάζουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα, την εγχώρια κατανάλωση και εν τέλει το βιοτικό επίπεδο του μεγαλύτερου και αρκετά ταλαιπωρημένου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης είναι μία διέξοδος. Με βάση την ελληνική πραγματικότητα, τρεις είναι οι κύριες κατευθύνσεις που μπορεί να επιτευχθεί αυτό:

1. η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας

2. η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών σε πρόσθετα εισοδήματα από εργασία που δεν υπάγονται σε ασφαλιστικές κρατήσεις, και

3. η αύξηση των απασχολούμενων με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Επισημάνσεις επί του κυβερνητικού σχεδίου

Ειδικότερα και επί του κυβερνητικού σχεδίου και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης συνολικότερα
ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνουντα ακόλουθα:

  • Η σύνδεση εισοδήματος και εισφοροδοτικής ικανότητας αποτελεί διαχρονική θέση της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς τα ασφαλιστικά βάρη πρέπει να μοιράζονται αναλογικά και βάσει της εισφοροδοτικής ικανότητας του καθενός. Ωστόσο, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της αδήλωτης εργασίας, βασικό εργαλείο αναδιανομής δεν μπορεί να είναι το ασφαλιστικό σύστημα. Η υπερβολική μεταφορά υποχρεώσεων από τους χαμηλότερα στους υψηλότερα αμειβόμενους μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα.
  • Η σύνδεση ωστόσο, με δεδομένη την ανισοκατανομή στα δηλωθέντα εισοδήματα του στρώματος των μικρομεσαίων (το 80% δηλώνει ως 10.000 ευρώ εισόδημα) και μπροστά στον κίνδυνο να επιβαρυνθούν υπέρμετρα όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ είναι σκόπιμο να συμπεριλάβει ένα πλαφόν μέγιστης εισφοράς στο 20% του πενταπλάσιου του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Επιπλέον η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ (ασφάλιση υγείας) θα πρέπει να αποτελεί ένα σταθερό ποσό, καθώς στο όνομα της ισότητας των παροχών, είναι αδιανόητο να κατανέμονται διαφορετικά τα ασφαλιστικά βάρη. Άλλωστε η αναδιανομή για την υγεία, όπως και για τις συντάξεις (πρέπει να) επιδιώκεται μέσω της φορολογίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετακυλίεται στο ασφαλιστικό σύστημα.
  • Είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη μεταβατικής περιόδου για το ασφαλιστικό σύστημα. Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΓΣΕΒΕΕ επαναφέρει την πρόταση για παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον για τα δυο επόμενα έτη, πληρώνοντας, ακόμη κι αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του. Από αυτό το μέτρο, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ υπολογίζεται, ότι, με την ενεργοποίηση του ήμισυ των οφειλετών του Οργανισμού (~200.000 ασφαλισμένοι), μπορούν να εισρεύσουν στα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ/ έτος.
  • Η έννοια και η εφαρμογή του τεκμαρτού εισοδήματος δεν έχει πλέον καμιά νομιμοποιητική βάση στο νέο φορολογικό σχέδιο λόγω των αναλογικών και προοδευτικών επιβαρύνσεων σε ασφαλιστικό και φορολογικό σχέδιο. Ο επιτηδευματίας με ζημίες ή πολύ χαμηλά κέρδη θα πρέπει να βρίσκεται στην ελάσσονα κατηγορία ασφάλισης για σύνταξη και υγεία, δίχως να υπολογίζεται ένα τεκμαρτό επίπεδο διαβίωσης, το οποίο καλύπτεται από τις παρελθούσες αποταμιεύσεις. Άλλωστε, η ύπαρξη τεκμαρτού υπολογισμού εισοδημάτων παράλληλα με την εφαρμογή του περιουσιολογίου και άλλων έμμεσων μορφών ελέγχου συνιστά αναχρονισμό.
  • Θεωρούμε επιβεβλημένη την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης των επαγγελματιών στην ενιαία προοδευτική κλίμακα φορολόγησης. Ίδια φορολογία για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος είναι η βάση της δίκαιης φορολόγησης σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο. Αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να συνοδευτεί από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και από την απαλοιφή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία πλέον καλύπτεται από τις αυξημένες φορολογικές εισφορές. Επιπλέον, προκειμένου το επιχειρείν να μην πληγεί ανεπανόρθωτα η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση οφείλουν να ειδωθούν υπό ενιαίο πρίσμα και να μην υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση το 50% του εισοδήματος που προκύπτει από εργασία- επαγγελματική δραστηριότητα.
  • Ουσιαστική ενεργοποίηση και διεύρυνση των παροχών που προβλέπονται στους Ειδικούς Λογαριασμούς του ΟΑΕΕ (Ανεργίας, Επαγγελματικής Εστίας) που διατηρούνται στον ΟΑΕΔ. Σε διαφορετική περίπτωση είναι κοινωνικά και ηθικά επιβεβλημένη η αναστολή είσπραξης των σχετικών εισφορών μέχρι την ουσιαστική ενεργοποίησή τους.
  • Τέλος είναι σαφές ότι η εργασία από μόνη της δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα και είναι αναγκαίο να αναζητηθούν συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης εκτός ασφαλιστικού συστήματος (κοινωνικοί πόροι, ειδικά τέλη κοκ).
  • Σε αυτό το πλαίσιο ενίσχυσης των εισροών στο ασφαλιστικό σύστημα είναι απολύτως αναγκαίο ένα διαρκές, πάγιο σύστημα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικότερα στον ΟΑΕΕ, στη λογική «παγώματος» της οφειλής και μεταφοράς σε μεταγενέστερη φάση του ασφαλιστικού βίου, με ενδεχόμενη χρήση ενός πολύ μικρού ποσού δόσης απεριόριστου αριθμού. Βασικό μέλημα αυτής της πρόβλεψης είναι η άμεση ενεργοποίηση οφειλετών με στόχο τη διεύρυνση της ασφαλιστέας βάσης (του πληθυσμού ασφαλισμένων).

Οι Συνομοσπονδίες τονίζουν ότι οι παραπάνω βελτιώσεις αποτελούν αναγκαίους όρους για την ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και δίκαιου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος.

Προειδοποιούν δε ότι «χωρίς αυτές τις ουσιαστικές παραμετροποιήσεις, η γενναία αποδοχή εκ μέρους των εργοδοτικών ενώσεων της οριακής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτελεί ακόμη μια θυσία της εγχώριας επιχειρηματικότητας που θα πέσει στο κενό».

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024