Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με κινητοποιήσεις απειλούν οι γάλλοι αγρότες

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι γάλλοι αγρότες

Στη Γαλλία οι αγρότες ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα υψηλά χρέη και τις χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους. Ο υπ.Γεωργίας λέει ότι δείχνει κατανόηση για τα προβλήματά τους.

Στη Γαλλία οι αγρότες ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα υψηλά χρέη και τις χαμηλές τιμές για τα προϊόντα τους. Ο υπ.Γεωργίας λέει ότι δείχνει κατανόηση για τα προβλήματά τους.

Aγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, δεν τα βγάζουν πέρα, δεν καλύπτουν τα έξοδά τους. Τα χρέη στις τράπεζες, κυρίως για τους νέους αγρότες, έχουν φτάσει στα ύψη. Πολλοί μιλούν για χρέη έως και 200.000 ευρώ. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, αλλά την ίδια στιγμή οι τιμές των προϊόντων μειώνονται συνεχώς. Στο στόχαστρο των αγροτών είναι, μεταξύ άλλων, και η Ευρώπη μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων (για παράδειγμα στο γάλα), αλλά και λόγω του εμπάργκο προς τη Ρωσία που οδηγεί πολλούς, και ιδιαίτερα τους χοιροτρόφους της Βρετάνης, στη χρεοκοπία. Την τελευταία διετία 600 αγρότες αυτοκτόνησαν, γι’ αυτό και προτάθηκε η 11η Οκτωβρίου ως «ημέρα μνήμης» προς τιμήν τους.

Οι τράπεζες έχουν μερίδιο ευθύνης στην απόγνωση, καθώς δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη κατανόηση προς τους αγρότες, πράγμα που αναγνώρισε με συνέντευξή του σήμερα στη γαλλική ραδιοφωνία ο υπουργός Γεωργίας Στέφαν Λε Φολ. Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος είχε υποτιμήσει την έκταση της κρίσης, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο υπολόγισε σε 25.000 τους αγρότες βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, αντί για 42.000 που υπολογίζονται σήμερα.

Κρίσιμη αναμένεται για τους αγρότες και την κυβέρνηση η ερχόμενη εβδομάδα, καθώς την Τρίτη συνεδριάζουν τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών, για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Σήμερα ήταν και η τελευταία ημέρα για την υποβολή αιτήσεων για τη βοήθεια που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση και φθάνει συνολικά γύρω στα 900 εκ. ευρώ. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι δίνει νέο χρονικό περιθώριο για τις αιτήσεις έως τον Ιούλιο. Αναγνώρισε παράλληλα ότι και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί την άρση του εμπάργκο απέναντι στη Ρωσία έως το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024