Με ναυάγιο κινδυνεύουν πριν το ξεκίνημα οι συνομιλίες για τη Συρία
Το τραπέζι στη Γενεύη για το Συριακό στήνεται την Παρασκευή, όμως οι εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες ήδη από το ξεκίνημα: Η συριακή αντιπολίτευση, που εκπροσωπείται από ομάδες που συνεδρίασαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ανέφεραν πως δεν θα συμμετέχουν, καταγγέλλοντας ελλιπή βήματα καλής θέλησης. Ο ΟΗΕ επιμένει πως οι συνομιλίες, οι πρώτες μετά από σχεδόν δύο χρόνια, θα προχωρήσουν, έστω κι αν οι τελευταίες αναφορές περιορίζονται στο ότι «δεν ξέρουμε πότε και με ποιους».
Το τραπέζι στη Γενεύη για το Συριακό στήνεται την Παρασκευή, όμως οι εξελίξεις δεν είναι ευοίωνες ήδη από το ξεκίνημα: Η συριακή αντιπολίτευση, που εκπροσωπείται από ομάδες που συνεδρίασαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ανέφεραν πως δεν θα συμμετέχουν, καταγγέλλοντας ελλιπή βήματα καλής θέλησης. Ο ΟΗΕ επιμένει πως οι συνομιλίες, οι πρώτες μετά από σχεδόν δύο χρόνια, θα προχωρήσουν.
Ο ΟΗΕ επιμένει πως οι συνομιλίες, οι πρώτες μετά από σχεδόν δύο χρόνια, θα προχωρήσουν, έστω κι αν οι τελευταίες αναφορές περιορίζονται στο ότι «δεν ξέρουμε πότε και με ποιους».
Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Γενεύη ανέφερε σε ενημέρωση Τύπου πως «οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν όπως σχεδιαζόταν, αν κι δεν μπορώ να σας πω ούτε ώρα, ούτ πού, ούτε με ποιες αντιπροσωπείες».
Από το Ριάντ, οι ομάδες που συγκροτούν την αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης έθεσαν όρους, λέγοντας πως δεν θα συμμετέχουν εάν δεν εκπληρωθούν: «Αύριο δεν θα είμαστε στη Γενεύη. Θα μπορούσαμε να πάμε αργότερα, αλλά δεν θα μπούμε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, εάν οι ανθρωπιστικού χαρακτήρα όροι μας δεν εκπληρωθούν» δήλωσε ο Ριάντ Χιτζάμπ, συντονιστής των ομάδων, στο Al Arabiya, λέγοντς πως οι όροι αφορούν «διακοπή των βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών και η τροφοδοσία με ανθρωπιστική βοήθεια των πολιορκημένων περιοχών».
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Στεφάν ντε Μιστούρα απηύθυνε δραματικό μήνυμα προς τον συριακό λαό: «Τώρα υπάρχει ανάγκη να σας ακούσουμε να εγκαλέσετε τις αντιπροσωπείες στη διάσκεψη λέγοντάς τους ότι δεν μπορούν να χάσουν αυτήν την ευκαιρία».
«Αρκετά με τις διασκέψεις. Αυτή εδώ δεν μπορεί να αποτύχει» δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της συριακής αντιπολίτευσης να μην συμμετάσχει στις συνομιλίες της Γενεύης, οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν έκκληση στους εκπροσώπους της να λάβουν θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κρίνοντας ωστόσο δικαιολογημένους τους όρους που θέτει.
«Πρόκειται για μία πραγματικά ιστορική ευκαιρία γι’ αυτούς να πάνε στη Γενεύη και να προτείνουν σοβαρά μέτρα, πρακτικές εφαρμογής εκεχειρίας και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόνερ, σημειώνοντας πως «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία χωρίς όρους».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Digital Detox: Πώς να αποσυνδεθείτε σωστά
- Είναι αδιανόητο να αφήσουμε τον βασανισμένο σκυλάκο Τζόκερ χωρίς οικογένεια
- Φωτιά σε αστικό λεωφορείο – Διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της Φυλής
- Έπος: Σκύλος έκανε «ντου» σε γήπεδο και έκανε… επίθεση! (vid)
- Η Ολίβια Γουάιλντ απάντησε σε όσους την αποκάλεσαν «πτώμα»
- Έντεκα συλλήψεις για την αιματηρή συμπλοκή κρατουμένων με δύο νεκρούς στις φυλακές Νιγρίτα Σερρών
- Τι λέει ο καπετάνιος που αψήφησε τα μποφόρ και μετέφερε βρέφος από τη Σκόπελο στο Βόλο
- Καβαλίερς και Πίστονς νίκησαν στα Game 7 και ετοιμάζονται για μάχη στα ημιτελικά (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 04.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-melquizedeque-32598114-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442