Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν σχετίζεται με αναπτυξιακά προβλήματα

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν σχετίζεται με αναπτυξιακά προβλήματα

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά από θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν όμοια ανάπτυξη με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά από θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν όμοια ανάπτυξη με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί φυσιολογικά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Εδώ και χρόνια διατυπώνονται ανησυχίες ότι η θεραπείες γονιμότητας ενδεχομένως να επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Έτσι, επιστημονική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης «Eunice Kennedy Shriver» στη Βηθεσδά των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Δρ Εντγουινα Γιεουνγκ, θέλησε να μελετήσει κατά πόσο ισχύει αυτή η θεωρία.

Οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερα από 5.800 νεογνά που είχαν γεννηθεί το διάστημα 2008-2010 στη Νέα Υόρκη, περιλαμβανομένων και 1.830 που είχαν γεννηθεί μετά από θεραπεία υπογονιμότητας και 2.074 που ήταν δίδυμα.

Οι θεραπείες γονιμότητας και φάρμακα που είχαν χρησιμοποιήσει ορισμένες μητέρες αφορούσαν κυρίως ενέσιμα ή από του στόματος σκευάσματα για την διέγερση της ωορρηξίας ή επαγωγή της ωορρηξίας συνδυαστικά με in vitro γονιμοποίηση, μεταφορά κατεψυγμένου ωαρίου ή ωάρια από δότριες.

Τα παιδιά είχαν αξιολογηθεί αρκετές φορές μέχρι την ηλικία των τριών ετών και οι γονείς είχαν επίσης συμπληρώσει αρκετά ερωτηματολόγια για τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, την επικοινωνία, την προσωπική-κοινωνική λειτουργικότητα και την ικανότητα του παιδιού να επιλύει προβλήματα.

Γενικά, οι θεραπείες γονιμότητας δεν σχετίστηκαν με αποτυχίες των παιδιών σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω αναπτυξιακές περιοχές.

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο αποτυχίας σε ή περισσότερες αναπτυξιακές περιοχές, αλλά ο συσχετισμός δεν ίσχυε όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν ξεχωριστά δίδυμες και μονότοκες κυήσεις. Και εξαφανίστηκε εντελώς όταν ελήφθη υπόψη το σωματικό βάρος, το οποίο κατά κανόνα είναι χαμηλότερο στις δίδυμες κυήσεις.

«Το αποτέλεσμα της μελέτης είναι αρκετά ενθαρρυντικό για τα ζευγάρια που σκέφτονται να υποβληθούν σε κάποια θεραπεία για την υπογονιμότητα. Βέβαια, επειδή οι πολύδυμες κυήσεις επηρεάζουν την παιδική ανάπτυξη και οι μητέρες έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών κατά την κύηση και τον τοκετό, τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να βοηθήσουν τους γιατρούς να επιλέγουν τις θεραπείες υπογονιμότητας με τον μικρότερο κίνδυνο πολύδυμων κυήσεων» υπογραμμίζει η Δρ Εντγουινα Γιεουνγκ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024