Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρά ΝΔ κατά Σταθάκη για φωτογραφική τροπολογία

Πυρά ΝΔ κατά Σταθάκη για φωτογραφική τροπολογία

Ένσταση αντισυνταγματικότητας ήγειρε η ΝΔ για τροπολογία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ.Σταθάκη, η οποία αφορά τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φωτογραφίζει τον σύζυγο της βουλευτού Ν.Κεραμέως.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας ήγειρε η ΝΔ για τροπολογία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη η οποία αφορά τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μεταξύ των διατάξεων που εισάγονται είναι και το ασυμβίβαστο της ιδιότητας μέλους της Επιτροπής με τη συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας (μέχρι γ’ βαθμού) ή με τη συζυγική σχέση με πρόσωπο που είναι μέλος του ελληνικού ή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ή της κυβέρνησης.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για «φωτογραφική» διάταξη, ενώ διά του Θ. Φορτσάκη χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη ρύθμιση, καθώς παρεμβαίνει σε ανεξάρτητη αρχή ενώ με την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται γίνεται προσπάθεια ελέγχου της επιτροπής.

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι η εν λόγω Επιτροπή δεν ανήκει στις συνταγματικά προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές και εξήγησε ότι δεν θίγονται τα τωρινά μέλη και ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να εμπίπτει σε ένα πειθαρχικό πλαίσιο όπως όλες οι ανεξάρτητες αρχές.

Ενώ αντέκρουσε κατηγορηματικά τα περί ελέγχου του έργου της επιτροπής επικαλούμενος την διακομματική στήριξη που έτυχαν δυο προτεινόμενα από τον ίδιο μέλη της.

«Ισχυροποιούμε την ανεξαρτησία και θωρακίζουμε την επιτροπή απέναντι σε ένα νομικό σύστημα χωρίς ισχυρές διατάξεις νομικής προστασίας και αμεροληψίας» τόνισε ο κ. Σταθάκης αποσαφηνίζοντας ότι το ασυμβίβαστο «δεν θίγει τα τωρινά μέλη» (μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού) και δηλώνοντας ότι «οι ανεξάρτητες αρχές δεν πρέπει να έχουν ίχνος πολιτικής επιρροής».

Ο βουλευτής της ΧΑ Ηλ. Κασιδιάρης κατήγγειλε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι ερίζουν περί συνταγματικότητας ή μη «όταν έχουν κάνει λάστιχο το Σύνταγμα», ενώ σημείωσε ότι «εδώ ο ΣΥΡΖΑ θέλει να ξηλώσει κάποιους νεοδημοκράτες και η ΝΔ θέλει να τους κρατήσει».

Μάλιστα είπε ότι ο «καβγάς» για τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ο οποίος είναι σύζυγος της βουλευτού Επικρατείας της ΝΔ Νίκης Κεραμέως.

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν.Δένδιας παραδέχθηκε ότι «πράγματι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ο σύζυγος της κυρίας Κεραμέως».

«Δεν κρύβουμε και τίποτα, ιδιαίτερα καθώς η απόδειξη της σχέσεως κυοφορείται ήδη» πρόσθεσε καθώς η βουλευτής είναι έγκυος.

Ενώ κατηγόρησε τον κ. Σταθάκη ότι επικαλείται αποφάσεις ευρωπαϊκές «που όμως λένε το αντίθετο από αυτό που λέτε εσείς, ότι δηλαδή η σχέση με μέλος του κοινοβουλίου είναι κολάσιμη».

Στο θέμα αναφέρθηκε και η ίδια η κυρία Κεραμέως λέγοντας: «Σιωπώ γιατί αυτό επιβάλλει η αξιοπρέπειά μου».

Και απευθυνόμενη στον κ. Σταθάκη του είπε: «Ευχαρίστως θεσπίστε το ‘φωτογραφικό’ παρότι ο σύζυγός μου ορίστηκε έξι χρόνια πριν γίνω βουλευτής και πριν καν παντρευτούμε, θεσπίστε το παρότι ποινικοποιεί την οικογενειακή σχέση».

Όπως τόνισε η βουλευτής -και τρίτη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ- η ρύθμιση «εν συνόλω καθαιρεί πρόεδρο, αντιπρόεδρο και διευθυντές εν μέσω θητείας».

«Δεν υπάρχει άλλος που να θίγεται από άλλη διάταξη. Πιο φωτογραφική δεν γινόταν. Ευχαρίστως θεσπίστε το. Αλλά για να πείσετε ότι δεν είναι πολιτική δίωξη βάλτε το σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές. Και θεσπίστε το σε όλα τα ζευγάρια βουλευτών και υπουργών και δικαστικών» συμπλήρωσε και κατέληξε: «Κρίνομαι γιατί παντρεύτηκα. Κρίνεστε για τις πράξεις σας».

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ τελικώς απορρίφθηκε.

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024