Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Απόσυρση τροπολογιών μετά από θύελλα αντιδράσεων

Βουλή: Απόσυρση τροπολογιών μετά από θύελλα αντιδράσεων

Στην απόσυρση δύο τροπολογιών που αφορούσαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις απαλλοτριώσεις, προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, ώστε να επανακατατεθούν εμπρόθεσμα και αφού προηγηθεί συζήτηση. Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Στην απόσυρση δύο τροπολογιών που αφορούσαν την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις απαλλοτριώσεις, προχώρησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, ώστε να επανακατατεθούν εμπρόθεσμα και αφού προηγηθεί συζήτηση.

Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, κυρίως επί της τροπολογίας για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα κόμματα κατήγγειλαν ότι παραβιάζεται η διαδικασία με την κατάθεση εκπρόθεσμων, άσχετων και φωτογραφικών τροπολογιών, και μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο που αφορά ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, ζητώντας την άμεση απόσυρση τους.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υπεραμύνθηκε της ανάγκης ψήφισης, αντιτείνοντας ότι η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού επιδιώκει την αναβάθμιση και την ομαλή λειτουργία της και παράλληλα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, εστιάζοντας κυρίως στη θετική, όπως είπε, οικονομική και κοινωνική διάσταση της τροπολογίας.

Νωρίτερα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ Νίκος Δένδιας και Νίκη Κεραμέως υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι η τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, περιλαμβάνει «προδήλως και εξόχως αντισυνταγματικές διατάξεις», και κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι συστηματικά παραβιάζει την ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία.

Για ευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών μίλησε και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατό να νομοθετεί η Βουλή με αυτό τον τρόπο».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, έκανε λόγο για προχειρότητα και ανικανότητα της κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε φωτογραφική την τροπολογία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Την απόσυρση των τροπολογιών ζήτησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη διαδικασία και διευκρινίζοντας ότι δεν μπαίνουν επί της ουσίας του περιεχομένου τους.

«Απορώ για αυτά που υποστηρίζετε περί φωτογραφικών διατάξεων, ειδικά όταν όλα τα διοικητικά μέτρα θα εφαρμοστούν από την επόμενη θητεία των μελών της Επιτροπής», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομίας, ενώ απαντώντας στις καταγγελίες ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, περί φωτογραφικής διάταξης, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εγείρετε θέμα να μην είναι συγγενικά πρόσωπα πρώτου και δεύτερου βαθμού πολιτικών και βουλευτών, τα πρόσωπα της Επιτροπής; Εμείς με την τροπολογία λέμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να έχει συγγενικά πρόσωπα βουλευτών. Νόμιζα ότι θα την ψηφίζατε με ενθουσιασμό. Είναι δεδομένες οι μεταβολές που πρέπει να γίνουν, και προφανώς θα την αποσύρω αν δεν συναινέσετε, για να συζητηθεί και θα την επαναφέρω αργότερα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, αφού σημείωσε ότι δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα από κυβερνητικής πλευράς, ζήτησε από τα κόμματα να κατανοήσουν ότι η τροπολογία για τις απαλλοτριώσεις έχει μεγάλη οικονομική και κοινωνική διάσταση, καθώς μπορεί, όπως είπε, να απαλλάξει τη χώρα από υψηλές ρήτρες που της επιβάλλονται από την ΕΕ και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην επιτάχυνση των έργων.

Ακόμα, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι κατανοεί τις παρατηρήσεις των βουλευτών περί αιφνιδιασμού, σημείωσε όμως ότι θα πρέπει να δουν το θέμα του άσχετου περιεχομένου πιο χαλαρά λόγω ειδικών συνθηκών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024