Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πόλεμος» για το καθεστώς συμμετοχής των Κούρδων της Συρίας στις συνομιλίες

«Πόλεμος» για το καθεστώς συμμετοχής των Κούρδων της Συρίας στις συνομιλίες

Πρόσκληση στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης αναμένει το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας, αν και δεν είναι σαφές με ποια ιδιότητα θα παραστεί, δηλώνει ο ηγέτης του Σαλίχ Μουσλίμ, την ίδια στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επαναλαμβάνει την σφοδρή αντίθεση της Άγκυρας στη συμπερίληψη του PYD στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες αρχίζουν άνευ απροόπτου την Παρασκευή.

Πρόσκληση στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης αναμένει το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας δηλώνει ο ηγέτης του Σαλίχ Μουσλίμ, την ίδια στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επαναλαμβάνει την σφοδρή αντίθεση της Άγκυρας στη συμπερίληψη του PYD στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες αρχίζουν άνευ απροόπτου την Παρασκευή και οι προσκλήσεις αναμένεται να αποσταλούν εντός της Τρίτης.

Η Ρωσία, στενός σύμμαχος του καθεστώτος Άσαντ, ζητά να συμπεριληφθεί το PYD στην αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης, ωστόσο η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία σουνιτική αραβική αντιπολίτευση το απορρίπτει -όπως και η Τουρκία, έτερος υποστηρικτής της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης Σαλίχ Μουσλίμ δήλωσε ότι αναμένει πρόσκληση από τα Ηνωμένα Έθνη στις συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές με ποια ιδιότητα θα παραστεί το PYD στη διαπραγμάτευση με ζητούμενο το τέλος της συριακής σύρραξης.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα αρχίσουν την Παρασκευή και θα διαρκέσουν έξι μήνες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι συζητήσεις σχετικά με τη λίστα των συμμετεχόντων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε από πλευράς του την Τρίτη ότι η Άγκυρα παραμένει κατηγορηματικά αντίθετη στη συμμετοχή του κουρδικού κόμματος στις τάξεις της συριακής αντιπολίτευση.

Σε ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση ο Νταβούτογλου επέμεινε ότι εάν πρόκειται το PYD -το οποίο μάχεται το Ισλαμικό Κράτος- να μετάσχει στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πενταετούς εμφυλίου πολέμου, τότε θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Το PYD είναι συνδεδεμένο με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει μάχες στην Τουρκία. Η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), η ένοπλη πτέρυγα του PYD, ελέγχει μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και βορειοανατολική Συρία και έχει καταστεί σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, η επικεφαλής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι είχε δηλώσει τη Δευτέρα κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Συρία πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να μετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο τελευταίος ωστόσο επέμεινε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να συμπεριληφθούν «’τρομοκρατικές’ οργανώσεις όπως η συριακή κουρδική YPG» στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης είναι πολύ επικίνδυνες και μπορεί να υπονομεύσουν τη διαδικασία.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024